Festivalprofil: Andrei Nekrasov

Vi er svært glade for å kunne presentere Andrei Nekrasov som Movies on Wars festivalprofil i 2015. Han er en russisk forfatter og regissør for film, TV og teater, født i 1958 i St. Petersburg. Vi viser tre av hans kritikerroste og prisbelønte filmer som alle omhandler ulike skyggesider ved Russland i årene etter kommunismens fall: «Russiske leksjoner» om den russisk-georgiske krigen i 2008, «Opprør: Litvinenko-saken» om den tidligere KGB-agenten som ble forgiftet og drept i London i 2006, og «Vantro» om bombingen av et boligkompleks i Moskva i 1999. Han vil selv introdusere filmene sine på festivalvisningene, samt holde en mesterklasse – en personlig forelesning – hvor han snakker om sitt arbeid og utfordringer knyttet til å skulle uttrykke samfunnskritikk der ytringsfriheten har vanskelige kår.

Andrei på filmsett foran grønn bakgrunn

 

Russian Lessons film poster


 

Nekrasov har markert seg som en sterk kritiker av Putins politikk, og kom til Norge i januar 2011 under beskyttelse av friby-nettverket. Fribyer er tilknyttet den internasjonale organisasjonen International Cities of Refuge Network. Fribyordningen betyr at truede kulturarbeidere kommer seg i trygghet, og at de sikres ro til å gjenoppta sitt arbeid.

Filmskaperen har laget en rekke filmer som har høstet internasjonal oppmerksomhet og anerkjennelse.  Nekrasov har studert film, teater og litteratur i St. Petersburg, Paris og Bristol og har en imponerende lang rekke produksjoner bak seg. I 1985 assisterte han den verdenskjente regissøren Andrei Tarkovsky på hans siste film «Offeret». Nekrasov avslutter i disse dager sin nyeste film «Magnitsky-listen» i samarbeid med sin norske produsent Piraya film. Her tar han for seg drapet på skatteadvokaten Sergei Magnitsky og de påfølgende politiske implikasjonene.

– Jeg er blitt overvåket og leiligheten min ransaket. Jeg fant et bilde av Litvinenko på senga mi. En klar og entydig trussel, fortalte han til Dagbladet ved ankomsten i 2011.

Designet av Eivind Høimyr | Basert på Aggregate theme av Elegant Themes | Google+