9. april

[two_third]

Natten til den 9. april 1940 varsles den danske hæren: Tyskerne har krysset grensen, og Danmark er i krig mot Europas sterkeste hær. I Sønderjylland beordres en dansk fortropp ut for, mot alle odds, å bremse overmakten inntil de danske forsterkningene kan mobiliseres. I de skjebnesvangre timene følger vi sekondløytnant Sand og hans avdeling – de skal som de første danske soldatene møte fienden i kamp den 9. april 1940.

Historien om danskenes 9.april 1940, da Tyskland invaderte også vårt naboland er lite kjent her hjemme. Her blir vi bedre kjent med denne skjebnesvangre dagen slik den artet seg i dansk historie. I filmen møter vi igjen Pilou Asbæk, som er mest kjent for sin rolle i TV-serien «Borgen», i rollen som sekondløytnant Sand. Asbæk har høstet mange lovord for denne rolletolkningen, som er «suverent fasettert».

Regissøren Roni Ezra har med sin danske spillefilmdebut levert en flott og følsom film som er oppbygd som en klassisk krigsfilm. Den er likevel uten oppblåst patos og sentimentalitet. Kritikere har i stedet framhevet at «9. april» er preget av en nøktern humanisme med et fantastisk skjørt og nennsomt billedspråk.

Filmen får sin norske kinopremiere med visningen under Movies on War 2015.

Trailer

[youtube=https://youtu.be/onW8BEv7Prc&w=594&align=left] [/two_third] [one_third_last]
#MoW15_Premiere

Sjanger:
Fiksjonsfilm

Nasjonalitet:
Danmark

Produksjon:
2015 / Nordisk Film Production A/S

Spille­tid:
97 minutter

Språk:
Dansk

Regi:
Roni Ezra

Med:
Pilou Asbæk, Gustav Dyekjær Giese, Lars Mikkelsen, Joachim Fjelstrup

Format:
DCP

[/one_third_last]