Åpningsfilm og årets tema på Movies on War 2023

Praying for Armageddon med regissør Tonje Hessen Schei er åpningsfilmen på årets utgave av Movies on War!

Movies on War filmfestival er stolt av å kunngjøre at dokumentarfilmen Praying for Armageddon vil være åpningsfilm på årets festival. Filmen, regissert av den anerkjente filmskaperen Tonje Hessen Schei (Drone, 2014, IHuman, 2019) og Michael Rowley, vil bli vist på festivalens åpningsdag, 15. november 2023.

Praying for Armageddon er en politisk thriller som dykker inn i konsekvensene av sammenføyningen mellom Evangelisk kristendom og amerikansk politikk. Gjennom flere år med grundig journalistisk arbeid avslører filmen hvordan fundamentalistiske strukturer undergraver selve fundamentet av amerikansk demokrati. Samtidig belyser den den ødeleggende innflytelsen religion har på amerikansk utenrikspolitikk.

Årets tema for Movies on War Filmfestival er 90 sekunder til midnatt, inspirert av den beryktede dommedagsklokken (les mer nedenfor).

Festivalsjef Øystein Egge om årets åpningsfilm:

“Vi er veldig begeistret for å presentere ‘Praying for Armageddon’ som vår åpningsfilm på Movies on War 2023. Denne sterke og tankevekkende dokumentaren utforsker komplekse sammenhenger mellom politikk, religion og internasjonale relasjoner. Det er en film som inviterer til dyp refleksjon og diskusjon, og vi er sikre på at den vil engasjere vårt publikum på en unik måte. Filmen hadde premiere på årets utgave av CPH:DOX i Danmark, og vi gleder oss til å vise den oppsiktsvekkende filmen på årets festival. Tonje Hessen Schei har etablert seg som en av de viktigste dokumentarfilmskaperne vi har i Norge, med en stor internasjonal appell, så det gleder meg at Tonje kommer på festivalen”

Tonje Hessen Schei Director, foto: Marte Garmann

Regissør Tonje Hessen Schei om at filmen åpner Movies on War:

“Det er en stor ære at Praying for Armageddon får åpne Movies on War! Vi har jobbet med denne filmen i over 8 år, og hatt en sterk mottagelse og stort engasjement på internasjonale filmfestivaler så langt, og vi gleder oss til å få ut filmen her hjemme. Filmen kunne ikke vært mer aktuell enn den er nå, med valget i USA og situasjonen i Israel og Palestina. For meg handler ikke dette bare om religiøs ekstremisme i USA eller Israel-Palestina konflikten, men at evangelikal fundamentalisme er en verdensomfattende bevegelse som er en trussel mot demokratiet og verdensfreden.”

90 sekunder til midnatt – blir tema i fokus på årets Movies on War!

Årets utgave av filmfestivalen Movies on War, 15.-19. november tar opp temaet “dommedag” i en program-rekke vi har valgt å kalle: 90 sekunder til midnatt. Temaet er inspirert av Bulletin of the Atomic Scientists’ årlige justering av den såkalte Dommedagsklokken.

I følge denne klokken har vi aldri vært så nær verdens undergang som nå, og dette skyldes en kombinasjon av faktorer som krig, blant annet i Ukraina, klimautfordringer, sykdom og ny teknologi – ofte som resultat av hverandre. Festivalen vil derfor presentere et variert filmprogram, bøker og foredrag om noen av disse temaene i tillegg til de vanlige arrangementene.

I en turbulent tid der disse temaene er av økende interesse, er det viktig for festivalen å tilby grundig kunnskap. Vi ønsker å presentere en balansert betraktning av situasjonen og unngå å være pessimistiske der vi kan.

Årets tema er støttet av Fritt Ord og Bergesenstiftelsen.