Årets konkurranser og juryer er klare!

 

Hele 17 filmer er nominert i Nordisk konkurranse og fem i DOK-konkurransen 2019

Les om DOK-konkurransen og årets jurymedlemmer nederst.

For andre år på rad arrangerer Movies on War Nordisk konkurranse for å støtte opp om produksjonen og utforskningen av temaene krig og konflikt, fred og forsoning i våre naboland, med filmer under 60 minutter i lengde. En viktig del av programmet er at tidsvitner og filmskapere skal være tilstede for å møte både publikum og hverandre under festivalen, for å trekke veksler på erfaringer og betraktninger om temaet. I år har vi valgt ut hele 17 filmer fra Norge, Sverige og Finland (mot 11 i fjor).

Filmene i Nordiske konkurranse kan vinne en pris på 15 000 kroner sponset av Sparebank1 Østlandet og juryen består av Sadia Robein, Peter Stuart Robinson og Hilde Susan Jægtnes. Det utdeles også ut en pris av elever ved Elverum folkehøgskule.

Den norske filmen En gave fra Gud åpner konkurransen i Storstua 21:30 på torsdag 21.11. Dette er en tidsaktuell og brennhet dokumentar om den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, og er regissert av Nefise Özkal Lorentzen og Jørgen Lorentzen.

Årets utvalg har blitt gjennomført av Øystein Egge og Cecilia Black Fylking i lederskap av kurator Torunn Nyen.

Nordisk konkurranse line-up:

NORDISK KONKURRANSE 1
En gave fra Gud –  Nefise Özkal Lorentzen og Jørgen Lorentzen

NORDISK KONKURRANSE 2
Ingen lyssnar – Elin Övergaard
Spion blant ekstremister – Bosse Lindquist

NORDISK KONKURRANSE 3
War of Art – Tommy Gulliksen
Hvis der var krig i Norden – Puk Grasten

NORDISK KONKURRANSE 4
Noratanten – Ninja Strååt
Sinking of the Truth – Tobias G. Boesen
Prime Time Rage – Sanni Priha
Grey Wolf (Harmaa Susi) – Topi Raulo
Safiyyah – Mattis Ohana Goksøyr

NORDISK KONKURRANSE 5
Stronger than a Bullet – Maryam Ebrahimi

NORDISK KONKURRANSE 6
Excess Will Save Us – Morgane Dziuria-Petit
A Communist’s Daughter – Jani Peltonen
The Manchador – Kaveh Tehrani

NORDISK KONKURRANSE 7
Dark Chamber – Ottó Bánovits
Martyren – Ahmed Abdullahi
Krigsherren – Anders Hammer

DOK-konkurranse 2019

Nytt av året er en konkurranse for dokummentarer over 60 minutter. Dette er en del av en internasjonal satsing hvor vi gir honnør til de beste av de beste dokumentarene fra det siste året om vårt tema. Fem filmer konkurrerer om prisen for beste dokumentar. Prisen deles ut av en jury bestående av Rune Eraker, Arne Trolldalen og Birgitte Sigmundstad.

DOK line-up:

Krigsfotografen – Boris Bertram
For Sama – Waad Al-Khateab og Eward Watts
Las Sandinistas! – Jenny Murray
The Cave – Feras Fayyad
One Child Nation – Nanfu Wang og Jialing Zhang

Headerbilde hentet fra One Child Nation.

Bilde fra En gave fra Gud (Nefise Özkal Lorentzen og Jørgen Lorentzen)

Jury for Nordisk konkurranse

 • Peter Stuart Robinson
  Peter Stuart Robinson Akademiker og Jury

  Peter Stuart Robinson er førsteamanuensis i politkk ved Universitetet i Tromø, samt skriver filmkritikk for Montagesmagazine.no. Hans pågående forskning handler om kulturelle dimensjoner ved politisk konflikt og endring, inkludert filmatisk fremmedgjøring.

  Stuart sitter i juryen for Nordisk konkurranse.
 • Sadia Robein
  Sadia Robein Festivalarrangør og Jury

  Sadia Robein er utdannet i Literatur og lingvistikk ved Université Paris III Sorbonne Nouvelle i Frankrike, og i kultur og medie-ledelse ved Institut für Kultur- und Medienmanagement in Hamburg i Tyskland.

  Hun har vært med på å arrangere en rekke filmfestivaler, blant annet Festival International de Cinéma Entrevues i Belfort and Filmfest Augenblick i Strasbourg. Nå jobber hun som sjefskoordinator for filmfestivalen War on Screen (WoS). En festival hvis hovedfokus er hvordan film som kan hjelpe oss med å forstå konflikter og hvordan mediet kan bidra til fred. Hvert år viser festivalen over 100 filmer fra hele verden: lange og korte, fiksjon, dokumentar og animasjon.

  Hun er også sjefskoordinator for WoS Talent Lab, et støtteprogram som oppsto i oktober 2019 og som tar sikte på å støtte opp om filmskapere som ønsker å lage filmer om festivalens tematikk.

  Sadia sitter i juryen for Nordisk konkurranse.
 • Hilde Susan Jægtnes
  Hilde Susan Jægtnes Filmskaper og Jury

  Hilde Susan Jægtnes er født i USA av norske foreldre, og har bodd i Norge, Frankrike, Island, England, Florida, Sveits, Honduras og California. Hun er utdannet skuespiller og musiker ved Rose Bruford College i London, og har videre en bachelorgrad i statsvitenskap og internasjonale relasjoner fra San Francisco State University, samt en mastergrad i film- og TV-manusskriving fra University og Southern California i Los Angeles.

  Som dramatiker debuterte hun med stykket «Bombe» på Det Åpne Teater i 2003. Hennes første bokutgivelse var diktsamlingen “Det er noen som lyver” fra 2012.

  Jægtnes skrev sitt første manus i samarbeid med Kaveh Tehrani for sistnevntes kortfilm Victor, fra 2013. Med Bjørn Ekeberg skrev hun manuset Campingliv, som ble regissert av Ina Therese Lerner Grevstad i 2015. Deretter kom hennes første helaftens kinofilm, Alt det vakre, med regi av Aasne Vaa Greibrokk i 2016 og Hjertestart av Arild Andersen i 2017. Hun ble nominert til Amanda for beste filmmanus for sistnevnte.

  Hun har adaptert forfatter Maria Navarro Skarangers bok “Alle utlendinger har lukka gardiner”, som spilles inn i 2018-2019, med regi av Ingvild Søderlind. Jægtnes har også skrevet manus til sesong 3 av TV-serien Okkupert.

  Hilde sitter i juryen for Nordisk konkurranse og vil snakke om sitt arbeid med serien Okkupert under førpremieren på Okkupert sesong 3, fredag 22.11 klokken 21:00 i veslestua.

DOK-jury

 • Arne Trolldalen
  Arne Trolldalen Journalist og Jury

  Arne Trolldalen er pensjonert etter å ha vært journalist i Elverum i over 30 år. Han jobbet først i Østlendingen for så å jobbe for NRK Hedmark og Oppland i over 30 år. I Nrk jobbet han med radio og TV med nyheter, aktualiteter og reportasjer.

  Arne sitter i DOK-juryen.
 • Birgitte Sigmundstad
  Birgitte Sigmundstad Moderator

  Birgitte Sigmundstad er billedkunstner og dokumentarfilmskaper. Hun er utdannet ved Surrey Institute of Art & Design. Filmene hennes inkluderer blant annet «En dag med historien (2010) «Brevet til Kulturministeren (2012) », Odel (2015), Hammersborg Protecting the Bygone Future (2016) og Kunst og ukunst (MoW2020). I 2007 mottok hun Einar Granums kunstpris og i 2011 statens Garantiinntekt for kunstnere.
  Birgitte er opptatt av festivalens tema og har laget flere filmer som kretser rundt andre verdenskrig. Hun sitter også i programrådet til filmfestivalen Movies on War.

  Birgitte er moderator i samtalen med Erik Poppe
 • Rune Eraker
  Rune Eraker Fotograf og Jury

  Rune Eraker (f.1961) har i 30 år arbeidet som uavhengig dokumentar- og kunstfotograf. Han har bak seg en rekke separatutstillinger (bl.a. Museum of Contemporary Art i Krakow (MOCAK) 2014, Nasjonalmuseet for Fotografi i Portugal, CPF, 2019, Stenersenmuseet 2001, Trondheim Kunstmuseum 2006, Nobels Fredssenter 2009 og Sørlandets Kunstmuseum 2010) og har publiseringer i inn og utland. Han har gitt ut flere fotobøker (bl.a.«Øyeblikk av Lys», Aschehoug forlag 2001, «Lukten av savn», Wigestrand forlag 2005, og «Drømmen om Europa», Forlaget Press 2009 og «Det Blinde Øye» 2013 og «Fortell verden om oss» Forlaget Press 2018). Han er bl.a innkjøpt av Norsk Fotografisk Museum og Trondheim Kunstmuseum. Han er redaktør i Norwegian Journal of Photography (NJP) og var kurator i European Photo Exhibition Award (EPEA) 2011-17. Han er medlem av Forbundet Frie Fotografer.

  Eraker er årets åpningstaler og utstiller i rådhusfoajeen.