Årets prisvinnere ved Movies on War 2022

 

Årets priser er delt ut

Hovedprisen i Nordisk-baltisk konkurranse gikk til The Blanket av Teppo Airaksinen!
Elverum folkehøgskules jury delte ut Per Væringsaasens filmpris på 5000 kroner til filmen DANSA MIN DOCKA av Jasmijn Kooijman. Samt hederlig omtale til THE BLANKET av Teppo Airaksinen.
Theodor Österberg hadde manus på DANSA MIN DOCKA og mottok prisen på vegne av filmen.
Hovedjuryen i det Nordisk-baltiske konkurranseprogrammet delte ut to hederlige omtaler: den ene til DANSA MIN DOCKA av Jasmijn Kooijman og den andre til FÖSVAR av Simon Elvås, begge ble hentet av Theodor Österberg som manusforfatter.
Hovedprisen, bestående av 10 000 kroner sponset av SpareBank 1 Østlandet gikk til THE BLANKET av Teppo Airaksinen.
Årets hovedjury besto av Mads Gilbert, Ida Madsen Hestman og Marcela Douglas.
Publikumsprisen, prisen der publikum selv stemmer frem en favoritt fra alle våre filmprogram gikk til RETROGRADE av Matthew Heineman.
Juryens uttalelse
Hederlig omtale én:
DANSA MIN DOCKA – Jasmin Kooijman
Filmen tar på en original og humoristisk måte opp situasjonen til flyktninger og asylsøkere som kommer til Europa. Med et lekent og originalt formspråk beskrives flyktningers møte med et ofte Kafka-aktig byråkratisk system og saksbehandlere.
Filmen er fortalt med varme og samtidig et kritisk blikk på den dehumaniserende behandlingen som flyktninger og asylsøkere opplever i dagens Europa – og ikke
minst i Skandinavia.
Juryens første hederlige omtalen går til DANSA MIN DOCKA av Jasmin Kooijman.
Hederlig omtale to:
FÖRSVAR Simon Elvås
I løpet av 20 kjappe minutter forteller filmen levende, humoristisk og spennende om så ulike tema som far-datter-relasjoner, ikkevoldsmotstand, dobbeltmoralsk skandinavisk våpenindustri og stormaktspolitikk. Med driv og presisjon veves flere fortellinger sammen med tempo og vidd.
Juryens andre hederlige omtale går til FÖRSVAR av Simon Elvås.
Vinneren av årets Nordisk-baltiske konkurranse:
THE BLANKET / LAKANA Teppo Airaksinen
Juryen har enstemmig landet på en film som på effektivt og følsomt vis skildrer sivilt mot i krig, og på en lavmælt måte beskriver sårbare krigsofre som sjeldent får en stemme og som i virkeligheten er blant de aller modigste.
Dette er en film som handler om mot og solidaritet i situasjoner som kan se helt håpløse ut. Situasjoner av fare, sult, kulde og angst – som jo er krigens vesen. Med sitt minimalistiske og forseggjorte formspråk, fortettede fortellergrep og observante blikk, treffer fortellingen oss på flere nivåer. Vi kjenner på en konstant spenning, og trekkes umiddelbart inn i et endeløst krigslandskap, der enkeltmennesket trosser egen frykt for å komme sine egne til unnsetning og uselvisk utsette seg selv for farer.
Filmen viser oss også barnets ofte overaskende styrke og og varme solidaritet for andre.
Vinneren av Nordisk-Baltisk konkurranse er Teppo Airaksinen med filmen THE BLANKET / LAKANA.
Prisene ble delt ut i Storstua på Elverum Kulturhus lørdag kveld 19.11