Årets program er klart!

Reserver billetter og les om årets program!

Vi kan endelig annonsere festivalprogrammet til den 12. utgaven av Movies on War! Årets program består av 25 filmer fra hele verden, samt en rekke arrangementer og foredrag. Aldri har vi hatt et mer fullspekket program, og vi gleder oss til å ta dere imot.

Movies on War 2022 finner sted 16.–20. november i Storstua og Veslestua ved Elverum Kulturhus. Det blir spesialarrangement på Elverum Folkehøgskole på torsdag klokken 16:30, og det blir god stemning i vår pop-up café fredag og lørdag der Elverum Sandwich vil selge gode retter, både varmt og kaldt, og hvor man kan få seg en kaffe eller et glass vin.

I samme område vil det være stands, og Norli Kremmertorget vil som tidligere ha en bokhandel med relevant litteratur. Under hele festivalen vil det også være en utstilling av bilder fra Ukraina i samme område, bildene er tatt av fotojournalist Morten Risberg. Festivalpuben blir Stri Pub, og vi anbefaler å ta middagen på
Steinbua, Kafé Øst eller Sharmas.

Festivalen byr på den faste nordiske konkurransen, som nå har blitt til Nordisk-baltisk konkurranse i lys av hva som skjer i Europa nå. I dette programmet vil det være mange filmskapere på besøk, dette vil foregå i Veslestua, der blir det filmer fra 5 til 60 minutter fordelt over fem programbolker. Det blir også et gjensyn med Books on War klokken 16:30 på torsdag med Kristina Quintano og Budbringeren fra helvete – 20 år med vitnesbyrd fra Middelhavet,

Fredag klokken 20:00 blir det Fatemeh Ekhtesari med Kvinnenes kamp i Iran og boka Hun er ikke kvinne og på lørdag klokken 16:30 Simon Stranger og Nicholas Aaen-Dreyer om boka 304 dager

Onsdag 16.11 har vi et spesielt fokus på Ukraina, Øyvind Nordsletten og Morten Jentoft vil holde foredrag, og delta i samtale med Ivar Dale etterpå i arrangementet Krig i Europa – Hvor er vi? Hvor går vi? klokken 19:00, etterfulgt av Norgespremiere på filmen Freedom on Fire – Ukraine’s fight for Freedom av Evgeny Afineevsky klokken 20:45.

På torsdag blir det som hvert år pitchekonkurranse. Om du er interessert i bransjen er dette gratis å beskue. Prisen til beste pitch på 100 000 kroner støttet av Sparebank1 Østlandet blir delt ut under festivalåpningen samme kveld. Åpningen på torsdag blir for øvrig storslått i år, med visning av den nye ukrainske dokumentaren A Rising Fury, det blir også åpningstale fra Mads Gilbert, og ordfører Lillian Skjærvik.

Vi arrangerer en middag for gjester og publikum i Elvarheim (underetasjen på Kulturhuset) i samarbeid med Elverum Folkehøgskole, det blir god mat og musikalske innslag, her er det få billetter! Kvelden avsluttes for den mer filmsultne av den provokative og vakre filmen Den store friheten i Storstua.

På fredag setter vi i gang med konkurranseprogrammet i Veslestua med en rekke gjester. Vi viser en reprise av Freedom on Fire klokka 10:30, Ukraninas Oscar-kandidat Klondike 12:00, 15:30 blir det den kunstneriske dokumentaren Formørkelsen (The Eclipse).

Så blir det en av de beste filmene vi så i Cannes: My Imaginary Country, med innledning av Marcela Douglas om Chile klokken 18:00, så er det nevnte arrangement om Iran med Fatemeh Ekhtesari klokken 20:00, etterfulgt av den knallharde thrilleren Holy Spider 21:30.

Lørdag går det slag i slag med Nordisk-Baltisk konkurranse og spennende filmer i begge saler. Klokka 10:00 er det reprise av My Imaginary Country, klokken 12:00 er det reprise av åpningsfilmen. Klokken 14:00 kommer leder av kvinnemuseet på Kongsvinger, Mona Pedersen til å holde et kort foredrag før vi viser filmen Nelly & Nadine. Så er det Simon Stranger og Nicholas Aaen Dreyer, klokken 16:30. Samtidig viser Elverum filmklubb, tidløse klassikeren The Ascent i Veslestua.

Sterke Retrograde om den vestlige tilbaketrekningen fra Afghanistan vises klokken 18:00, etterfulgt av samtale med lokale veteraner. Vi viser den fabelaktige Hvor er Anne Frank i Veslestua klokken 19:00. Vi avslutter kvelden med Wannsee-konferansen klokken 20:30, en solid gjenfortelling av konferansen der nazistene avgjorde jødenes skjebne – i den forbindelse har vi også prisutdelingen til festivalen. For senkveldsfolket har vi Unicorn Wars i Veslestua klokken 21:30, denne filmen omtales som en blanding av Apokalypse nå! og Bambi(!).

På søndag blir det familiedag med gratis(!) visning av Hvor er Anne Frank med aktiviteter på kinoen klokken 12:00 og repriser av to av festivalens sterkeste filmer i Veslestua: Formørkelsen og Retrograde.

Her kan du lese enda mer om programmet for Movies on War 2022.

Vel møtt på tidenes mest innholdsrike utgave av Filmfestivalen i Elverum, Movies on War 16.–20. november.

Festivalpass og billetter er nå tilgjengelige for alle arrangementer, og det blir 2-for-1 i år også.