Bak cyberkrigens fasade – temaprogram på Movies on War 2018

CYBERKRIGEN er skjult og skitten. Med filmene LØGNFABRIKKEN og THE CLEANERS  ser vi bak propagandaen og løgnene. Du får møte gravejournalist Jessikka Aro og regissør Jakob Gottschau. De snakker om russiske “trollfabrikker” og falske nyheter i sosiale medier. Propaganda er ikke noe nytt, men effekten kan være sterk – for enkeltpersoner og systemer. 

Jessikka Aro

Når vi tenker på krig er det ofte slagmarker, uniformer, eksplosjoner og gevær som vi ser for oss. Væpnede konflikter og det vi tradisjonelt forbinder med krig, er det dessverre fortsatt mye av. I tillegg til den synlige krigen, er det derimot en krig vi ikke oppfatter like lett, en krig som baserer seg på data: ett-tall og nuller. Propaganda er ikke et nytt fenomen, og heller ikke desinformasjon, men måten internett brukes på av en rekke stormakter for å skape forvirring og splid i andre nasjoner, maler et tiltagende trusselbilde. Forsvaret i Norge opprettet i 2012 en cyberkrigavdeling og det er bevist at russiske hackere og «troll» jobbet aktivt for å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016. Samtidig har det USA/Israel-produserte Stuxnet-viruset vært brukt i angrep på blant annet et iransk atomkraftverk. Cyberkrig er ingen spøk, og er et tema vi synes er viktig å belyse under årets festival. Journalist David Patriakos skrev i sin bok “War in 140 characters” fra 2017: “Modern warfare is a war of narratives, where bullets are fired both physically and virtually. Whether you are a president or a terrorist, if you don’t understand how to deploy the power of social media effectively you may win the odd battle but you will lose a twenty-first century war.”

Jakob Gottschau

Til Elverum kommer den verdenskjente gravejournalisten Jessikka Aro. Dette er et navn vi har hatt på blokka en stund og som vi er stolte av at har takket ja. Hun er spesialist på Russland, ekstremisme og informasjonskrig og holder kurs for journalister og andre om temaet. Jakob Gottschau kommer også for å presentere sin film LØGNFABRIKKEN som gir et unikt innblikk i hvordan de russiske nettrollene jobber, og om dem som står imot. Jakob skal også innlede filmen THE CLEANERS som gir oss tilgang til noen av de som jobber med å sensurere sosiale medier. Filmen gir et sterkt bilde av et system som ikke bare er skadelig for de som gjør jobben, men også for demokratiet og ytringsfriheten. Ikke minst viser filmen hvordan deres arbeid kan lede til store voldelige og politiske konflikter verden rundt. Jakob er svært kunnskapsrik om emnet og innleder filmen og svarer på spørsmål etter visningen.

Lørdag 17.11.2018 – Storstua Elverum kulturhus

klokken 16:30

LØGNFABRIKKEN 

Klokken 19:00

THE CLEANERS 

Kjøp festivalpass