Books on War 2021 er klart: Marte Michelet, Anne Bitsch og Seyran Ates mm.

FESTIVAL I FESTIVALEN! Endelig er det tid for Movies on War og sideprogrammet Books on War! I år er det tre spennende bøker som skal under lupen. 

I samarbeid med Elverum folkebibliotek og Fritt ord arrangerer vi to solide og aktuelle samtaler i år.

Fredag 19. november klokken 17:00 kommer imam og menneskerettighetsforkjemper Seyran Ates til Storstua på Elverum kulturhus for å snakke om religion og seksualitet med vår sokneprest i Elverum Geir Wiknes. Både Ates og Wiknes er opptatt av LGBT+ rettigheter innen sine respektive religioner, og med boken Islam trenger en seksuell revolusjon (Aschehoug, 2019) skrevet av Ates, og filmen Seyran Ates: Sex Revolution and Islam (Nefise Özkal Lorentzen, 2021) som bakteppe blir dette en viktig og engasjerende samtale du ikke burde gå glipp av (med solid sikkerhet!).

Lørdag 20. november klokken 17:00 kommer Anne Bitsch og Marte Michelet til Elverum for å snakke om deres bøker, som på ulike måter utfordrer vårt nasjonale selvbilde.

Anne Bitsch’ bok Brorskapet – En historie om drapet på Benjamin Hermansen (Gyldendal, 2021) setter spørsmålstegn ved hvordan historien om drapet på Benjamin Hermansen er blitt fortalt i ettertid og om fremveksten av det nynazistiske miljøet i Norge på 80-,90-og 2000 tallet. Bitsch bruker også tid på en lite behandlet side av den norske krigshistorien nemlig trådene fra fra NS og gammelnazistene videre inn i nynazistene i Sverige og Norge på 1980 og 90 tallet.

Marte Michelets bok Hva visste hjemmefronten? Holocaust i Norge: Varslene, Unnvikelsene, hemmeligholdet (Gyldendal, 2018) er en bok som avdekker nye sider ved den etablerte fortellingen om Holocaust i Norge. «Vi må slutte å tenke at motstand mot den autoritære, høyreradikale, rasebaserte samfunnsvisjonen var, eller er selvsagt for nordmenn» skriver Marte Michelet i etterordet til boken «Først da kan vi forstå hva som sto, og fortsatt står på spill».

Dette utsagnet kan stå som et utgangspunkt til samtalen mellom Bitsch og Michelet som også vil snakke om deres vei inn i fortellingene om, bøkenes tilblivelse, mottagelse og hva som kan skje når vi rokker ved den store patriotiske fortellingen om krigen og vårt eget selvbilde.

Moderator: Birgitte Sigmundstad, filmskaper, billedkunstner og medlem av programrådet på Movies on War

Om Religionsfrihet – en samtale mellom Seyran Ates og Geir Wiknes.

Om Litterært mestermøte – Marte Michelet & Anne Bitsch –  bøker som utfordrer vårt nasjonale selvbilde.

Vel møtt til hele eller deler av Books on War 2021.

Fri adgang med festivalpass
Kjøp festivalpass her!

Enkeltbilletter 250,-