Elverum 1940 – Den skjulte fienden

  • Knut Fjeld
    Knut Fjeld Forfatter og journalist
  • Vegard Sæther
    Vegard Sæther Forfatter

Tid og sted

Spesialarrangement
18/11, 18:00
Matglede

Om arrangementet

Elverum 1940 – Den skjulte fienden

Vi er stolte av å invitere forfatter Vegard Sæther tilbake til Books on War for andre året på rad. Med seg har han en bok som gir ny innsikt i Elverums mørke historie. Boken er engasjerende, detaljrik og inneholder personlige historier som gir oss nærhet til de menneskeskjebnene som ble drastisk endret under bombingen av byen.

Forlagets omtale:

Etter den tyske bombingen av Elverum 11. april, så var det nærmere 50 familier som hadde mistet sine aller kjæreste. Krigen kom med en slik intensitet og voldsomhet at mange mennesker også ble psykisk og fysisk såret for livet. Bombingen av Elverum har av mange blitt karakterisert som en ren tysk terrorbombing og en hevnaksjon på grunn av kongens Nei. Elverum var et militært sentrum på Østlandet og et av få steder i landet som etter den tyske invasjonen fremdeles kunne ta imot og mobilisere soldater. Det var derfor livsviktig at Elverum ble forsvart slik at dette kunne skje. Like viktig var det for tyskerne å hindre at det skulle skje! For første gang vil de militære disposisjonene for dette viktige frontavsnittet belyses, og videre kommer fortellingen tett på alle feilaktige rykter som svirret og som var medvirkende til flere feilvurderinger fra militært hold.

Den unge jenta Ingeborg Krog belyser historien om de mange som mistet livet 11. april. I likhet med mange unge kvinner var Ingeborg aktiv som lotte, og hadde et brennende engasjement for oppgaver som kunne relateres til den norske hæren på Elverum. Hun ble den første norske lotten som mistet livet under 2. verdenskrig, i tjeneste for konge og fedreland.Vi blir aldri ferdig med er verdenskrig, det kommer stadig nye opplysninger og nye meninger om hva som egentlig skjedde.

Vegard Sæther presenterer boka og samtaler med Knut Fjeld.

Tid og sted

Spesialarrangement
18/11, 18:00
Matglede