Krig i tegneserier – Sabotør og Dødsleiren
-
Ingebjørg Jensen
-
John S. Jamtli
-
Øyvind Holen
Tid og sted
Om arrangementet
Som et ledd i vår nye satsing Books on War, inviterer vi to av de fremste tegneserieskaperne innenfor temaet, John S. Jamtli (Sabotør-serien) og Ingebjørg Jensen (Dødsleiren. SS’ konsentrasjonsleir i Beisfjord 1942) til samtale med ingen ringere enn tegneserieekspert, forfatter og journalist Øyvind Holen (Tegneserienes historie, D2, VG, Aftenposten). De skal presentere sine serier samt snakke om ulike innfallsvinkler til tematikken.
Om Sabotør – Operasjon Muskedunder
Dramatisk krigshistorie slik du aldri før har lest den!
Vi er i Nord-Norge, i 1942. Septemberkvelden er mørk og kald. Med ett stiger ubåten Junon opp av vannet, og 12 spesialsoldater på sabotasjeoppdrag kommer til syne. Lydløst ror de innover fjorden. To engelskmenn, en kanadier og to nordmenn. Målet er kraftverket i Glomfjorden. Operasjon Muskedunder er i gang.
Den unge Linge-soldaten Sverre Granlund skal være veiviser. Det er langt fra noen ufarlig jobb …
Dette er hans historie.
Mens Sabotør, John S. Jamtlis første kritikerroste tegneseriebok fra den andre verdenskrig, var en røverhistorie basert på virkeligheten, er Sabotør – Operasjon Muskedunder historien slik den utspilte seg. Men den er ikke mindre dramatisk!
Leseren følger sabotørene tett, over fjellet, i tåke og uvær og med fienden i hælene, med utgangspunkt i Sverre Granlunds opplevelser – fra kjentmann i Nord-Norge til den som bar hele operasjonen på sine skuldre. – Hentet fra cappelen damm
Om Dødsleiren, SS’ konsentrasjonsleir i Beisfjord 1942
24. juni 1942 glir fangeskipet «Kerkplein» inn mot havnen i Narvik. 900 jugoslaviske fanger blir satt i land, blant dem 14- åringene Mile og Simo. Slagene begynner å hagle i det fangene klatrer ned taustigen fra båten. Noen av vokterne som slår, er norske hirdvakter. I Beisfjord blir fangene internert og satt i arbeid. Skal de overleve, må de hjelpe hverandre. Fire måneder seinere er bare 152 fanger i live. Ikke alle vet at det fantes konsentrasjonsleirer også i det tysk-okkuperte Norge. Dette er historien om den verste av dem: «SS’ Konsentrationslager I, Narvik – Beisfjord». – Hentet fra ARK.no
Arrangementet er støttet av Fritt Ord, og arrangeres som del av sideprogrammet Books on War.