Brobyggeren som ble halshogd

Han skulle bygge bro mellom indisk og norsk kultur. Så ble han kidnappet i Kashmir, holdt fanget og halshogd. Ingen i det internasjonale samfunnet lyktes i forhandlingene med geriljagruppen som tok dem.

Manusforfatter og filmregissør Anette Ostrø, bosatt på Nesodden utenfor Oslo, mottok torsdag kveld pitchekonkurranseprisen på 100 000 kroner fra Movies on War og Sparebank1, Østlandet.

BETYR MYE
– Jeg er kjempeglad, sier Ostrø, umiddelbart etter prisutdelingen som skjedde i Elverum Kulturhus under åpningen av festivalen. – Dette betyr så mye: Anerkjennelse av prosjektet og ikke minst økonomisk. Det er mange og gode penger å få inn i den tidlige fasen vi er i nå, sier Ostrø, som hadde med seg produsent Beathe Hofseth fra Fri Film på framlegget for juryen.

PÅ STUDIETUR
Filmideen handler om storebroren, Hans Christian Ostrø. Han var skuespiller og levende opptatt av at kultur kan bygge broer mellom folk fra ulike kulturer. Hans Christian fikk et stipend for å lære en meget spesiell form for danseteater i India. I løpet av oppholdet lærte han dansen og ordnet også med at indiske gjester kunne ha en oppsetting på Black Box Teater i Oslo. Før hjemreisen ønsket han å besøke spennende steder, blant annet en Shiva-figur i en grotte i Kashmirdalen.

UTEN GRUNN
På denne turen ble han og fire andre turister kidnappet – helt uskyldige – av en geriljagruppe som kalte seg for Al Faran. De øvrige var fra England, Tyskland og USA. Al Faran krevde å få løslatt 21 fanger fra indisk fengsel i bytte mot gislene. Saken fikk stor internasjonal oppmerksomhet. Etter fem uker i fangenskap, 13. August 1995, ble Hans Christian funnet drept, halshogd. De fire andre gislene er aldri funnet i etterkant. Denne historien er det Anette Ostrø vil fortelle i dokumentarfilmen.

TO FANGENSKAP
– Den kommer til å handle mest om Hans Christian, men jeg har også en rolle i filmen som meg. Han var i fangenskap, mens mor, far og jeg satt i et emosjonelt fangenskap, sier Ostrø. Hun gjør bruk av brev som broren fikk smuglet ut fra fangenskapet og notater som han gjemte i trusa og som ble funnet og sendt hjem til familien da han ble funnet død. – Hans Christian forsonte seg med døden. Han fant et lys inne i seg. Han tilga. Han skrev mye vakkert, blant annet om kjærlighet. Denne historien og disse sidene ved ham og situasjonen ønsker jeg å formidle i filmen, sier Ostrø.

STEMMEN
Til pitchekonkurransen under Movies on War hadde hun og produsenten laget en kort presentasjon bestående av arkivmateriale og rekonstruksjoner. Skuespiller Jonas Strand Gravli fra Solør i Hedmark gjorde stemmen på filmsnutten. Anette håper å få brukt hans stemme i dokumentaren. Filmen har et budsjett på åtte millioner kroner og blir laget for kino- og fjernsynspublikummet.

 

GLAD: Anette Ostrø vant prisen for beste filmide under åpningsdagen på Movies on War.

 

Om filmen: Anette forteller om «The Golden Swan».