Censored Voices

[two_third]

I Censored Voices får vi for første gang høre Israelske soldater vitne om deres erfaringer fra seksdagerskrigen i 1967 hvor Israel triumferende vant territorium fra Syria, Egypt og Jordan.

Soldatene, som har returnert fra krigen til et euforisk hjemland, føler ikke at de fortjener å bli hyllet som helter. Opptakene er gjort en uke etter at krigen tok slutt og de fanger opp brutalt ærlige skildringer av overgrep, selvgranskende betraktninger og en overraskende forståelse for hvordan krigen ødelegger håpet om et fredelig liv.

Flere år senere leter Mor Loushy opp mennene hvis stemmer vi hører og i dokumentaren ser vi dem reagerer på sine egne ord med enkelte nikk og hoderisting.

Opptakene, gjort av forfatteren Amos Oz, ble sensurert av det israelske militæret. Hans intervjuer ville fortalt den israelske offentligheten at man aldri kan oppnå militære seire i en slik størrelsesorden uten et stort antall døde, både kjempende og sivile, og at tempoet på seksdagerskrigen intensiverte blodbadet og kaoset. Soldatenes erfaringer vitner om, og soldatene antyder selv, det historiske øyeblikk hvor Israel for alltid mistet sin underdog-posisjon. David omgjort til Goliat.  Dokumentaren vant prisen Ophir Award (Den Israelske Oscar) for beste dokumentar i 2015. Filmen har norgespremiere under Movies on War!

Trailer

[/two_third] [one_third_last]
Norgespremiere
Propagandakrig
Midtøsten

Sjanger:
Dokumentar

Nasjonalitet:
Israel/Tyskland

Produksjon:
Daniel Sivan, Hilla Medalia, Neta Swebner, 2015

Spille­tid:
84 minutter

Språk:
Hebraisk (Engelsk undertekst)

Regi:
Mor Loushy

Format:
HD
[/one_third_last]