Debatter

Film versus virkelighet

Filmer og tv-serier som benytter virkelige hendelser utgjør en umettelig liste. Når det kommer til temaet krig og konflikt på skjerm og lerret, så skal man lete lenge etter fiksjoner som ikke har virkeligheten som råmateriale. I Norge er Kampen om tungvannet et eksempel, Max Manus et annet. Ni liv er blitt kåret til Norges beste film hele to ganger, og neste høst kommer filmen om Kongens Nei. I internasjonale filmer ser vi samme tendens, også i årets MoW-program.

Men hva gjør alle dramatiseringene med oss og vår oppfatning av historien? Lørdag 14. november kl. 13.00 debatteres denne tematikken i Elverum kulturhus, like i etterkant av visingen av Kampen om tungtvannet fra 1948. Fra sine ulike synsvinkler vil panelet diskutere problemer, paradokser og gevinster ved å overlevere historiefortolkningen til filmskaperne.

Debatt-Film-Versus-Virkelighet_featured

I panelet sitter:

Jan Anders Diesen, professor i filmvitenskap fra Høgskolen i Lillehammer

Tore Helseth, professor i filmhistorie fra Høgskolen i Lillehammer

Brita Møystad Engseth, filmviter og skribent

Erik Poppe, filmregissør

 

Hva skjer i Putins Russland?

Sivilsamfunnet i Russland er i fare. Mange nye lover som begrenser rett til ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og organisasjonsfrihet er blitt vedtatt og gjennomført i løpet av de siste årene. Samtidig ser vi frontene mellom øst og vest atter kjølne. Fredag 13. november kl. 16 arrangerer vi en paneldebatt i Elverum kulturhus der vi spør: Hva skjer i Putins Russland?

 Paneldebatt_featured

Paneldeltakere er:

Morten Jentoft, journalist og forfatter, NRKs korrespondent i Moskva

Lars Rowe, forsker ved Fridtjof Nansens Institutt

Inna Sangadzhieva, seniorrådgiver ved Den Norske Helsingforskomite

Andrei Nekrasov, filmskaper, teaterinstruktør, journalist og festivalprofil MoW 2015