den-store-ilusjonen
den-store-ilusjonen

Elverum filmklubb presenterer: Den store illusjonen

Frankrike | 1937 | 108 minutter

Visninger

Intro
20/11, 18:00
Elverum Kulturhus - Veslestua

Omtale

I samarbeid med Elverum filmklubb og IFCinema presenterer vi i år en tidløs klassiker.

«For meg er det enkelt. En golfbane er for golf. En tennisbane er for tennis. En fangeleir er til for å rømme fra». Den store illusjonen er sett på som historiens første fengselsrømmingsfilm.

Jean Renoir kjempet for Frankrike under første verdenskrig og dette ble inspirasjonen til å lage Den store illusjonen. Filmen ga Renoir enorm anerkjennelse i USA. Både Charlie Chaplin og Orson Welles utnevnte Renoir til verdens beste regissør, og president Roosevelt var en kjent beundrer. Filmen har etablert seg som gjenganger på mange lister over topp ti av tidenes beste filmer.

Den store illusjonen og The Rules of the Game er blant Renoir mest kritikerroste filmer.

En gruppe franske soldater, og våre to hovedpersoner kaptein Boeldieu (Pierre Fresnay) og løytnant Maréchal (Jean Gabin), holdes fanget i en tysk fangeleir under første verdenskrig. Når mennene overføres til et strengt bevoktet fengsel, planlegger de å flykte. I fengselet derimot viser det seg at en arbeiderklassekar fra Frankrike har mer til felles med en arbeider fra Tyskland, enn en offiser fra samme land.

Den store illusjonen ble forbudt i Belgia, i Italia av Mussolini og i Tyskland av Goebbels. Filmen ble rekonstruert av Renoir i slutten av 1950-årene. Filmen vant flere priser i USA og i Italia, blant annet på Filmfestivalen i Venezia.

For inngang trenger du enten festivalpass eller medlemskap i Elverum filmklubb, det kan du kjøpe i døra.

Trailer

Billetter

Fakta

Tema: Første verdenskrig

Sjanger: Drama, Komedie, Spillefilm

Nasjonalitet: Frankrike

Spilletid: 108 minutter

Språk: Fransk

Regi: Jean Renoir

Med: Jean Gabin, Erich von Stroheim, Pierre Fresnay, Dita Parlo

Aldersgrense: 12 år

Visninger

Intro
20/11, 18:00
Elverum Kulturhus - Veslestua