balloon_allah
balloon_allah

En Ballong til Allah

Norge | 2011 | 58 minutter

Visninger

Spesialarrangement, Intro, Q&A
15/11, 12:30
Elverum Kulturhus - Storstua

Omtale

En ballong til Allah er en film som inviterer til en ny måte å forstå islam på – særlig for kvinner.

Da den norsk-tyrkiske filmskaperen Nefise var liten, pleide hun å sende ballongbrev til Allah. Nå vil hun sende en ny ballong for å endre kvinnens rolle i den muslimske kulturen. Ved å følge sin mormors “Sufi”-vei, begir hun seg ut på en reise for å finne tilbake til mormors Islam. Filmen pendler mellom hennes faktiske reise og hennes drømmer. Hun opplever mangfoldet i Kairo, Istanbul og Oslo gjennom å drikke te med den egyptiske feministen og psykologen Nawal El Saadawi, finne håp og inspirasjon i livet til den 90 år gamle forfatteren Gamal Al-Banna og å møte med en ung Islamsk ekstremist. På sin vandring gjennom labyrinten begynner Nefise å innse at Islam ikke er det eneste stedet å lete, men at det finnes en sammenheng mellom de tre Abrahamittiske religionene og undertrykkelsen av kvinner.

Filmskaperen Nefise Özkal Lorentzen har gjennom flere filmer undersøkt islam og hvordan Koranen inkluderer heller enn ekskluderer ulike mennesker i sin tekst og tro.

En ballong til Allah er en film som inviterer til en ny måte å forstå islam på – særlig for kvinner. Filmskaperen sammenligner islam med en skinnende smaragd som gjennom kulturelle tolkninger har mistet sitt lys. På ulike reiser i verden stiller filmskaperen inngående spørsmål til eksperter på Koranens tekster. Hun får mange forskjellige svar. Filmen er en varm og personlig ferd i et brokete troslandskap, likevel full av håp om å finne smaragdens lys igjen.

Omtale hentet fra filmarkivet.no

På Movies on War 2018 sitter Nefise i jury,  viser En ballong til Allah (2011) og møter publikum.

Gjest

  • Nefise Özkal Lorentzen
    Nefise Özkal Lorentzen Regissør, forfatter og journalist

    Nefise Özkal Lorentzen er en tyrkisk-norsk forfatter, filmskaper og produsent som bor i Oslo. Hun tok bachelor i Political science på Bodphorus Universitet i Istanbul og mastergrad i Medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. De siste to tiårene har hun produsert og regissert en rekke kontroversielle dokumentarer relatert til islam. Som resultat av hennes fokus på LGBTQ-personer og menneskerettighetsaktivisme, har hun blitt trukket frem som en av top 10 innvandrerforbilder i Norge. Hennes trilogi Gender Me (2008), En ballong til Allah (2011) og ManIslam (2014) bringer frem tidligere skjulte historier gjennom offentlig synliggjøring. Gjennom hennes workshop “gender activism through films” har hun samarbeidet med en rekke foreninger, og håper en dag at kjønnsforskjeller og vold mot kvinner vil være et tilbakelagt stadium. Nefise sitter i Movies on Wars programråd. Til daglig jobber Nefise ved Høgskolen i Innlandet, avdeling for Audiovisuelle medier og kreativ teknologi.

    Nefise vil være til stede under visningen av hennes nye film “Seyran Ates: Sex, revolusjon og Islam” som er årets åpningsfilm og vises torsdag 18.11 klokken 18:00 i Storstua. (Filmen vil også ha en reprisevisning fredag 19.11 klokken 15:15.)

Trailer

Billetter

Fakta

Tema: Spesial, Ungdom, Foredrag

Sjanger: Dokumentar

Nasjonalitet: Norge

Produksjon: Integral Film, 2011

Spilletid: 58 minutter

Språk: Arabisk/Englesk

Regi: Nefise Özkal Lorentzen

Aldersgrense: 9 år

Visninger

Spesialarrangement, Intro, Q&A
15/11, 12:30
Elverum Kulturhus - Storstua