Festivalåpning: Rune Eraker, Flukten fra Øst-Tyskland, Mat mot Hat og En gave fra Gud

INNHOLDSRIKT er et nøkkelord for årets utgave av Movies on War. Slik er det også med åpningsprogrammet torsdag 21. november. Dokumentarfotografen Rune Eraker holder åpningstale, vi viser Flukten fra Øst-Tyskland med den biografiske hovedrollen tilstede, vi introduserer konseptet Mat mot Hat og den brennaktuelle filmen En gave fra Gud som åpning av vårt nordiske konkurranseprogram.

  • Velkommen ved daglig leder Øystein Egge og ordfører Lillian Skjærvik
  • Kunngjøring av vinnerprosjektet i årets pitchekonkurranse
  • Offisiell åpning ved dokumentarfotograf Rune Eraker
  • Åpningsfilm: Flukten fra Øst-Tyskland
  • Samtale med Günter Wetzel, filmens biografiske hovedperson
  • Etter filmvisningen inviterer vi til «Mat mot Hat» i Rådhusfoajeen
  • Klokken 21.30: Åpning av Nordisk Konkurranseprogram med filmen En Gave Fra Gud, med Jørgen Lorentzen og Nefise Özkal Lorentzen

Årets åpningstaler er Rune Eraker. Eraker har i 30 år arbeidet som uavhengig dokumentar- og kunstfotograf. Han har en rekke separatutstillinger (bl.a. Nobels Fredssenter 2018, Nasjonalmuseet for Fotografi i Portugal, CPF, 2019, Museum of Contemporary Art i Krakow (MOCAK) 2014, Sørlandets Kunstmuseum 2010) bak seg, og har utgitt flere fotobøker i inn- og utland (bl.a. Fortell verden om oss (2018), Det Blinde Øye (2013), Drømmen om Europa (2009), Lukten av savn (2005) og Øyeblikk av Lys (2001)). Videre er han redaktør i Norwegian Journal of Photography (NJP) og var kurator i European Photo Exhibition Award (EPEA) 2011-17. Han stiller ut noen av sine sterkeste bilder under festivalen og deltar i samtale om filmen Krigsfotografen.

Flukten fra Øst-Tyskland er et intenst og velspilt drama basert på en utrolig og sann historie som utspilte seg bak jernteppet på 1970-tallet. Tidligere i høst vant filmen publikumsprisen ved filmfestivalen i Haugesund.

Filmen omhandler de østtyske familiene Strelzyk og Wetzel, som i september 1979 skapte overskrifter over hele verden ved at de i all hemmelighet hadde arbeidet med å konstruere en luftballong, som skulle gjøre det mulig for dem å flykte fra diktaturet i øst til friheten i vesten. En dristig og modig plan, hvor både forberedelsene og selve flukten gjør at de settes i sikkerhetstjenesten Stasi´s søkelys, med sine informanter plassert overalt. Når Stasi uunngåelig kommer på sporet av dem, blir familienes flukt en kamp mot klokka, hvor hvert sekund teller.

Flukten fra Øst-Tyskland ble en gigantisk suksess i hjemlandet, hvor den til nå er sett av mer enn en million publikummere. Etter filmen er vi så heldige å ønske velkommen til en av de som faktisk var med på ferden, Günter Wetzel, til festivalen. Han spilles av David Kross i filmen og vil svare på spørsmål fra salen!

Mat mot hat er et kulinarisk inkluderende tiltak som ønsker å jobbe mot falske fordommer om flyktninger, innvandrere og mennesker fra andre steder og kulturer. Vi viser filmer fra konfliktområder, men det er også viktig for oss å gi noen andre perspektiver om disse områdene, gjennom mat og kultur.  I samarbeid med Elverum Læringssenter serverer vi på åpningen av festivalen mat fra ulike land. På fredag og lørdag vil det være en kafé med yrende liv, og et festivalområde for samtaler og ro i samarbeid med Elverum Folkehøgskole.

En gave fra Gud. Etter det mislykkete kuppet i Tyrkia 15. juli 2016 slo president Recep Tayyip Erdogan hardt til mot sine motstandere. Flere hundre tusen lærere, dommere, journalister, helsearbeidere og militære har blitt sparket og tusenvis er dømt til langvarige fengselsstraffer inkludert livstid. Det har blitt stilt spørsmål om hvem som egentlig stod bak kuppet, som til syvende og sist ga presidenten all makt i landet. Helt nye dokumenter og avslørende filmdokumentasjon som aldri tidligere har blitt vist, blir presentert i filmen En gave fra Gud. Filmen viser hva som virkelig foregikk denne dramatiske natten gjennom stemmene til vitner. Det er sterke møter med familier som har mistet sønnene sine eller måtte flykte. To av de hovedmistenkte for kuppforsøket er med, predikanten Fethullah Gülen, som ikke gir noen intervjuer, og Henri Barkey, som var i Istanbul denne dagen.

Filmen tematiserer også Tyrkias problematiske forhold til NATO og Europa. President Erdogan har anklaget USA for å være involvert i kuppforsøket, og han knytter sterkere bånd til Russland. Hvis dette fortsetter vil det innebære et dramatisk geopolitisk skifte. Filmen viser hvordan Tyrkia har endret seg vesentlig siden kuppforsøket. Regissørene Nefise Özkal Lorentzen og Jørgen Lorentzen kommer til festivalen for å svare på spørsmål etter visningen. Filmen varer cirka en time og vi har satt av en halv time til samtale.

Vel møtt til hele eller deler av vårt innholdsrike åpningsprogram på Movies on War 2019.