Festivalgjester

Dette er festivalgjestene under årets Movies on War.

 • Aage Borchgrevink
  Aage Borchgrevink Forfatter og seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité

  Aage Borchgrevink, forfatter og seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité. Har blant annet skrevet bøkene Den usynlige krigen; Reiser i Tsjetsjenia, Ingusjetia og Dagestan (Cappelen 2007) og En norsk tragedie; Anders Behring Breivik og veiene til Utøya (Gyldendal 2012), som fikk Kritikerprisen.

  Leder debatten om Fake News lørdag 18.11. kl.14.00.
 • Andrei Soldatov
  Andrei Soldatov Journalist, forfatter

  Soldatov er av verdens fremste eksperter på russisk etterretning og propaganda, en gravende journalist med spesialkunnskap om sikkerhetsstrukturer og russisk innblanding i valg i andre land. Han er medforfatter av boka The Red Web: The Struggle Between Russia’s Digital Dictators and the New Online Revolutionaries som kommer i revidert utgave i år.

  Soldatov deltar i debatten om Fake News lørdag 18.11. Kl 14.00
 • Bente Kalsnes
  Bente Kalsnes Førsteamanuensis, Høgskolen i Oslo og Akershus

  Bente Kalsnes tok doktorgrad på sosiale mediers inntog i norsk politikk, og hvilke konsekvenser dette har for offentligheten. For tiden arbeider hun med en bok om falske nyheter.

  Bente Kalsnes deltar i debatten om Fake News lørdag 18.11 kl 14.00
 • Brita Sørli Jærnes
  Brita Sørli Jærnes Regissør

  Brita Sørli Jærnes er manusforfatter og regissør i Sanden Media, og har regi og manus på BARNA FRA TELAVÅG. Siden 1996 har hun regissert en rekke filmer for NRK og medvirket i to kortfilmproduksjoner.

  Sørli Jærnes presenterer Barna fra Telavåg, som hun har regissert og skrevet manus til.
 • Dag Hoel
  Dag Hoel Produsent og forfatter

  Dag Hoel er filmprodusent og sakprosaforfatter. Problemstillinger knyttet til Latin-Amerika og Midtøsten er tilbakevendende tema i hans arbeid. Det er også utfordringer som bor i tverrkulturelle møter. Produksjon av dokumentarfilm samt spillefilmer fra Latin-Amerika er spesialfelt.

  Hans siste bok er Fred er ei det beste – fra innsiden av den norske ammunisjonsindustrien, som drøfter Norges rolle i internasjonal våpenhandel. Hoel har tidligere skrevet om Cuba, i Dette er Cuba, alt annet er løgn!, om politisk kristendom i Armageddon Halleluja!, og om en fottur mellom Jerusalem og Damaskus i Veien til Damaskus.

  Dag Hoel innleder til filmene om Che Guevara og vil snakke om Cuba og Cubas framtid i Kinokafeen. På lørdag holder han foredraget Fred er ei det beste, om Norges rolle i våpenindustrien.
 • Erik Veum
  Erik Veum Journalist og forfatter. Vaktsjef og reporter i NRKs utenriksavdeling.

  Som forfatter har Veum blant annet satt søkelyset på frontkjemperne under andre verdenskrig. I boken De som falt har han en kort biografi om 836 nordmenn som falt i tysk tjeneste.  I 2012 utga han et verk om Statspolitiets historie under krigen som ble første del av trilogien Nådeløse nordmenn. Året etter fulgte han opp med et nytt bind i denne serien, om Hirden og i 2014 kom det avsluttende bindet om nordmenn i det tyske sikkerhetspolitiet. I 2016 ga han ut boken Det svenske sviket om Sveriges opptreden under andre verdenskrig overfor Norge og nordmenn.

  Eirik Veum deltar i debatten om Fake News lørdag 18.11 kl 14.00
 • Gerald Herman
  Gerald Herman Filmskaper

  Gerald Herman er filmskaper og  tidligere leder av Cinemateket i Hanoi.

  Herman leder samtalen med Le Ly Hayslip fredag 17.11. kl.17.30 i Kinokafeen.
 • Hamar Stumfilmjamorkester
  Hamar Stumfilmjamorkester Stumfilmmusikere

  Hamar Stumfilmjamorkester oppsto på bestilling fra Tante Gerdas filmfestival på Hamar, og har bidratt med improvisert musikk til stumfilm der i flere år. Bandet består av:

  Anne Bolette Stang Eng – vokal og tangenter: Skuespiller og sanger. Er utdannet ved GITIS-Russian Academy of Theatre Art og Bårdar Akademiet. Fra januar og ut våren blir hun å se i Trollmann frå Oz på Riksteatret.

  Skjalg Lidsheim – slagverk: Etter 25 år som musiker har han etablert seg som en meget allsidig trommeslager som behersker ulike sjangre og situasjoner. I tillegg til å være utøvende trommeslager har han vært trommelærer, instruktør i diverse korps og dommer i UKM i mange år. Skjalg har medvirket som slagverker i stumfilmorkesteret siden 2012.

  Bjørn Thomassen – elbass: Freelancemusiker, lyddesigner/tekniker, regissør, klipper og Post Producer. Spiller bass (hovedinstrument), gitar, piano.  Har spilt i utallige band/prosjekter siden starten av 80-tallet med blant annet Steinar Ofsdal, Jan Teigen, Geirr Lystrup, Monica Nordli, Ronni Le Tekrø, Joe Lynn Turner, Tommy Funderburk, Johnny Dyer, Vidar Busk, RC Finnigan, Amund Maarud, Øyvind Elgenes + en hel haug med lokale artister siden 80-tallet.

  Frode Berntzen – gitar: Gitarist, komponist og produsent etablert i Hamar med sitt StudioEner. Samarbeider fast med Geirr Lystrup, Maren Aarskog, Knut Erik Engemoen og Kim Rysstad og spiller i Hamarbandet GLO og folkemusikkgruppa «Julestemmer». Leder «Briskebyen Lyttemannslag» som spiller Berntzens egen musikk. Har stadig oppdrag for Teater Innlandet  og er i høst musikalsk ansvarlig for Elverum Barnemusikkteater for 4 år på rad. Underviser i gitar og samspill ved musikklinja på Stange videregående skole.

  Orkesteret akkompagnerer åpningsfilmen MANNEN MED FILMKAMERA.
 • Henrik Martin Dahlsbakken
  Henrik Martin Dahlsbakken Filmregissør

  Omtale (noen setninger): Henrik Martin Dahlsbakken er regissør, manusforfatter og filmprodusent fra Hamar. Han er vår mest produktive og lovende filmskaper av både kort- og spillefilm. Han har høstet strålende kritikker for spillefilmdebuten Å VENDE TILBAKE (2015) samt CAVE (2016) og SENSOMMER (2016). Han har nå tre spillefilmer og en kortfilm i postproduksjon som alle skal ha premiere i løpet av 2018.

  Dahlsbakken sitter i juryen for pitchekonkurransen.
 • Inna Sangadzhieva
  Inna Sangadzhieva Seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomiteen

  Utdannet lingvist fra Kalmyk Universietet (Russland) og har Master i statsvitenskap med fordypning i russiske eliter og maktdannelse fra Universitetet i Oslo. Inna ble ansatt i Helsingforskomiteen i juli 2005. Hun har bakgrunn fra Amnesty Blinderns Russlandsgruppe.

  Sangadzhieva innleder på visningen av RISK lørdag 18.11. kl. 12.00.
 • Iram Haq
  Iram Haq Regissør

  Iram Haq er en norsk-pakistansk skuespiller, filmskaper og sanger. Haq har studert til Art Director ved Westerdals, men ble først kjent som skuespiller i filmen «Import – Eksport» fra 2005. Senere har hun spilt i Varg Veum-filmene, Borettslaget og Berlinerpoplene. Hun begynte å regissere kortfilmer, og hennes debut som regissør var kortfilmen «Skylappjenta». Den ble plukket ut til Sundance Film Festival i 2010. I 2013 debuterte Iram Haq som spillefilmregissør med «Jeg er din». I år har hun høstet strålende kritikker for «Hva vil folk si».

  Iram Haq er tilstede under skoleforestillingene på onsdag 15.11, samt på festivalforspillet vårt; kveldsvisningen av «Hva vil folk si» tirsdag 14.11 kl. 19.00.
 • Jan Trygve Røyneland
  Jan Trygve Røyneland Manusforfatter

  Jan Trygve Røyneland, manusforfatter for film og tv, samt Erik Poppes regiassistent. Mest kjent for manuset til KONGENS NEI som han skrev sammen med Harald Rosenløw-Eeg. Dette vant de Amanda for i 2017.

  Røyneland sitter i juryen for pitchekonkurransen.
 • John Færseth
  John Færseth Forfatter

  Færseth fullførte i 2009 mastergrad i medievitenskap om nyhetsmedier i etniske konfliktområder i Serbia. I 2013 gav han ut den første boken om norske konspirasjonsteoretiske miljøer, KonspiraNorge, på Humanist forlag. Han har bidratt med tekster til blant andre Fri Tanke, tidsskriftet Humanist og Minerva, og var redaktør for nettstedet Vepsen 2013-2014. I 2014 utga han boka Ukraina. Landet på grensen.

  Jon Færseth deltar i debatten om Fake News lørdag 18.11 kl 14.00
 • Knut Storberget
  Knut Storberget Stortingsrepresentant (Ap)

  I år er det Knut Storberget som foretar den offisielle åpningen av Movies on War. Storberget er for tiden stortingsrepresentant for Hedmark Ap, og fra 1. januar 2019 blir han vår første fylkesmann i det nye, sammenslåtte storfylket Hedmark og Oppland. Storberget har vært advokat med egen praksis i Oslo og Elverum. Han var leder av avholdsorganisasjonen Juvente fra 1989 til 1991 og nestleder i Avholdsfolkets Landsråd fra 1991 til 1998. Han har sittet på Stortinget siden 2001, og var justisminister i seks år, fram til han trakk seg i november 2011. Fra 2009 hadde han også ansvar for asyl- og innvandringspolitikken.

  Storberget har blant annet utgitt bøkene Bjørnen sover (2007) og Det er dine øyne jeg ser. Om forbrytelse, straff og forsoning (2012).

  Knut Storberget foretar den offisielle åpningen av Movies on War 2017.
 • Le Ly Hayslip
  Le Ly Hayslip Forfatter og samfunnsdebattant

  Oliver Stones virkelighetsbaserte «Heaven and earth», som vises på MoW 2017, forteller historien om Le Ly Hayslip. Stone har basert filmen på to av hennes bestselgende bøker om hennes liv i skyggen av Vietnamkrigen. Hun er i dag bosatt i California, og er en anerkjent forfatter og samfunnsdebattant. Hun driver flere stiftelser som arbeider for å bedre humanitære forhold i Vietnam, samt å bygge bro mellom Vietnam og USA. Hayslip har fått en rekke utmerkelser for sitt arbeid.

  Hayslip intorduserer visningen av HAEVEN AND EARTH, og du treffer henne på Meet Up i kinokafeen etter filmen.
 • Livar Hølland
  Livar Hølland Produsent

  Livar Hølland  er produsent i Sanden Media, og har produsert BARNA FRA TELAVÅG. Har har produsert mer enn 30 dokumentarfilmer for NRK og TV2,  og flere kortfilmer som er blitt vist nasjonalt og internasjonalt.

  Livar Hølland er tilstede på premieren på BARNA FRA TELAVÅG.
 • Mona Steffensen
  Mona Steffensen Filmprodusent

  Mona Steffensen er filmprodusent i Originalfilm, basert i Tromsø. Hun har produsert flere prisvinnende kort- og dokumentarfilmer for kino og tv, tv-serier og spillefilm, blant annet VARDE (kortfilm, Amanda-vinner 2008), HJERTERÅTT (tv-serie for NRK Super) og OSKARS AMERIKA (spillefilm).

  Steffensen er medlem av juryen for pitchekonkurransen.
 • Pål Moddi Knutsen
  Pål Moddi Knutsen Musiker

  Pål Moddi Knutsen – kjent under artistnavnet Moddi – er en sanger og musiker fra Senja. Han har gitt ut både norsk- og engelskspråklige album. Han har vunnet Spellemannprisen i klassen Vise, og er spesielt kjent for sine tolkninger og tonesettinger av kunstnere som Helge Stangnes, Trygve Hoff og britiske Vashti Bunyan. På albumet Unsongs fra 2016 tolker og gjendikter Moddi forbudte tekster og sanger fra hele verden, blant annet av artister som Pussy Riot, Víctor Jara og Kate Bush.

  Les filmomtale av «Moddis forbudte sanger» her. Les mer om Unsongs-konserten her.

  Moddi introduserer premieren på filmen FORBUDTE SANGER og spiller konsert på Sound Garden senere samme kveld.
 • Sigbjørn Holte
  Sigbjørn Holte Regissør

  Sigbjørn Holte fra Lillehammer har regien på MODDIS FORBUDTE SANGER. Han står også bak P3-Dokumentaren SKYLDIG, JEG? som også er vist på en rekke festivaler i hele verden.

  Holte presenterer MODDIS FORBUDTE SANGER på urpremieren fredag 17.11. kl. 19.00.
 • Tom Marius Kittilsen
  Tom Marius Kittilsen Produsent

  Tom Marius Kittilsen er produsent i Fenomen film og tv, og jobber som innholdsrådgiver, regissør og produsent på en rekke produksjoner.

  Kittilsen er produsent for MODDIS FORBUDTE SANGER.