Festivalgjester 2018

Dette er festivalgjestene under årets Movies on War.

 • Anne Gjelsvik
  Anne Gjelsvik Professor i filmvitenskap

  Anne Gjelsvik (f. 1965) er professor ved Institutt for kunst og medievitenskap, NTNU. Hun er en av landets mest publiserte forskere på filmfeltet, og har skrevet en rekke bøker om emnet. Hun har særlig forsket på amerikansk samtidsfilm, vold i film, filmkritikk og filmanalyse. Hun er aktuell med et forskningsprosjekt om ekstremisme i mediene og skriver i den forbindelse om skildringene av 22. juli.

  Anne holder innledning til EXIT, lørdag klokken 10:00 og holder et foredrag om Utøya på film etter Rekonstruksjon Utøya lørdag klokken 12:30
 • Dheeraj Akolkar
  Dheeraj Akolkar Filmskaper

  Dheeraj Akolkar er opprinnelig utdannet arkitekt fra Pune University i India. Han har flere års erfaring fra den Indiske filmindustrien med filmer som: Lagaan (2001), Devdas (2002), Charas – A Joint Effort, Sala Bandar (2004) and Black (2006). Som manusforfatter, regissør, cine-matograf og produsent har han laget kortfilmene: Jotirgamaya – Lead Me To The Light (2005), Whatever! (2006), Sold my Soul (2007) and Asylum (2010).

  Dheeraj driver sitt eget produksjonsselskap – Vardo Films – og jobber nå både i India, England og Skandinavia. Hans første fullengde doku-mentar, Liv & Ingmar (2012), omhandler kjærlighetshistorien til den norske skuespillerinnen Liv Ullmann og den svenske regissøren Ingmar Bergman. I likhet med De Uønskede er også denne filmen intervjudrevet, et format Dheeraj mestrer svært godt. Dheeraj står i spissen for den uavhengige filmfestivalen Bombay Mix og er grun-nlegger av den veldedige organisasjonen Grassroots Stories som spesialiserer seg på å skape filmer som kan inspirere til endring.

  Dheeraj møter du i Storstua fredag klokken 11:00 i forbindelse med hans film DE UØNSKEDE
 • Eivind Myklebost Nordengen
  Eivind Myklebost Nordengen Jury

  Eivind Myklebost Nordengen (f. 1991) har en mastergrad i film- og fjernsynsvitenskap fra Høgskolen i Lillehammer, og jobber som programsjef og produsent for Amandusfestivalen og Amandus Blikkfang. Han har også bakgrunn fra filmklubbdrift i Lillehammer, og har ved flere anledninger vært bidragsyter til Montages og Z Filmtidsskrift.

  Eivind sitter i juryen for den nordiske konkurransen.
 • Ellen-Astri Lundby
  Ellen-Astri Lundby Filmskaper

  Ellen-Astri Lundby f.1959 er produsent og regissør i sitt eget foretak Ellen Lundby Film & Media med flere prisvinnende filmer som kortfilmen To tette og en badehette (1989) og dokumentarene Min mors hemmelighet (2009) og Joikefeber (2013). Hun har også jobbet som journalist og kulturformidler i store deler av sin yrkeskarrière. Lundby er fra Oslo, men har også sterke bånd til Finnmark gjennom sin sjøsamiske morsslekt.

  Ellen-Astri har regissert filmen Brennende minner som går i nordisk konkurranseprogram 5, fredag 16.11 klokken 16:30
 • Evald Otterstad
  Evald Otterstad Filmskaper

  Evald Otterstad, (f. 1956) er filmregissør, og produsent i Aminda Produksjoner as. Har jobbet profesjonelt med film siden 1986. Evald har universitetsstudier i musikk, pedagogikk, drama, film og teater, kunsthistorie.

  Evald møter du i forbindelse med nordisk konkurranseprogram 4, hvor han sammen med Ingeranna Krohn-Nydal har regissert Klassekameratene, fredag 16.11, klokken 14:30
 • Finn Erik Vinje
  Finn Erik Vinje Tidsvitne

  Finn Erik Vinje er en kjent skikkelse i norsk offentlighet, professor emeritus fra Universitetet i Oslo og nestoren i norsk språkforskning. Da den norske Grunnloven etter to hundre år skulle revideres (2014) var det betegnende nok Finn Erik Vinje som ble valgt til jobben.  

  Vinje har alltid vært en ivrig samfunnsdebattant. I denne historien (Klassekameratene) viser han også noe av sitt dype humanistiske engasjement.

   

  Finn Erik møter du fredag 16.11, klokken 14:30 etter filmen Klassekameratene i konkurranseprogram 4, en film han deltar i.
 • Frode Vestad
  Frode Vestad Filmskaper

  Frode Vestad (f. 1960) Utdannelse inne radiojournalistikk og TV produksjon.
  Startet med video og TV produksjon midt på 80-tallet. Først som fotograf og
  klipper, senere også som regissør og produsent. Har jobbet på en rekke
  prosjekter innen kunst, kultur, dokumentar og underholdningsprogram for TV.
  Har drevet Dokufilm as siden 2005.

  Frode møter du i forbindelse med nordisk konkurranseprogram 4, hvor han har regissert Majorens sønn, fredag 16.11, klokken 14:30
 • Hilde Korsæth
  Hilde Korsæth Filmskaper

  Hilde Korsæth (f. 1964), dokumentarfilmskaper med utdanning og lang erfaring innen film og TV, blant annet fra NRK. Som filmskaper med base i Tromsø, har hun et spesielt fokus på historier fra nordområdene og har laget en rekke filmer, hvorav flere prisbelønte – med tematikk fra krig og kald krig i nord og norsk-russiske relasjoner. Av tidligere filmer: Operadokumentaren KibergOdysséen (2017), Min elskede (2011 – Beste dokumentar, Nordiske Filmdager i Lübeck 2011 og nominert til Folkets Amanda i 2012), From Vardø With Love (2006), Biznis i zik-zak (2002).

  Hilde møter du i forbindelse med visningen av Alt hva fedrene har kjempet fredag 16.11, klokken 18:30 i Storstua.
 • Ingeranna Krohn-Nydal
  Ingeranna Krohn-Nydal Filmskaper

  Ingeranna Krohn-Nydal, (f 1958) er filmregissør og produsent i Aminda Produksjoner as. Ingeranna har universitetsstudier innen film og teater, konservatorieutdannet innen musikk og har studier i moderne dans fra København. Ingeranna har jobbet profesjonelt med film siden 1986, har laget dokumentar og eksperimentfilmer som har vært vist og premiert på norske og utenlandske filmfestivaler.

  Ingeranna møter du i forbindelse med nordisk konkurranseprogram 4, hvor hun sammen med Evald Otterstad har regissert Klassekameratene, fredag 16.11, klokken 14:30
 • Jakob Gottschau
  Jakob Gottschau Filmskaper

  Jakob Gottschau er en dansk dokumentarfilmskaper. De senere årene har han produsert flere filmer hvor han har undersøkt om sosiale medier kan beskrives som verktøy for demokrati og frigjøring, eller for kontroll og maktmissbruk. Han besøkte Egypt i 2012, året etter januarrevolusjonen. I 2013 besøkte han Kina for å undersøke debatten rundt Weibo (det kinesiske Facebook). Innen 2015 undersøkte han Facebooks retningslinjer knyttet til sensur og behandling av personlige data. I hans nyeste film fra 2018, Løgnfabrikken, skildrer han den beryktede trollfabrikken i St. Petersburg, hvor 300 – 500 ansatte spredde løgner og falske nyheter i andre land.

  Jakob møter du i panel med journalist Jessikka Aro om CYBERKRIG etter visningen av LØGNFABRIKKEN lørdag 17.11 klokken 16:30 | Storstua. Han vil også innlede filmen THE CLEANERS lørdag klokken 19:00 | Storstua
 • Jessikka Aro
  Jessikka Aro Journalist

  Jessikka Aro er en prisvinnende gravejournalist hos den finske allmennkringkasteren YLE. Hun har blant annet jobbet i deres sosiale medieprosjekt: Yle Kioski. Aro er spesialist på Russland, ekstremisme og informasjonskrig. I 2014 undersøkte hun de Kremlvennlige nettrollenes teknikker og påvirkning på offentlige debatter utenfor Russlands grenser. For tiden er hennes rapporter ofte sitert og brukt i forbindelse med disse temaet verden rundt. På grunn av hennes grundige arbeid ble hun et mål for alvorlig og pågående internasjonal propaganda og hatkampanjer. For øyeblikket skriver Aro en bok om Kremls info-krig, og hun lærer opp andre journalister og publikum til å kjenne igjen og arbeide mot falsk nettinformasjon. Aro driver også med lobbyvirksomhet for å bedre lovgivningen på hybridtrusler og for sivil beskyttelse mot stats-sponsede trusler mot nettsikkerhet.

  Jessikka holder foredrag og samtale med regissør Jakob Gottschau om CYBERKRIG etter visningen av LØGNFABRIKKEN lørdag 17.11 klokken 16:30 | Storstua.
 • Johs Røde
  Johs Røde Tidsvitne

  Johs Røde f.1936 er en multikunstner, forfatter, aktivist og tidligere lærer, opprinnelig fra Langfjordbotten i Vest-Finnmark, men har vært bosatt og hatt sitt virke på Ramberg midt i Lofoten i en mannsalder. I 2009 kom boka «Ikke en tåre skal dem få» der Johs skriver levende og åpenhjertig om hvordan det var å oppleve andre verdenskrig, tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark som barn. Han skildrer også det å komme som flyktning fra nord til et fremmed sted i Trøndelag høsten 1944.

  Johs møter du fredag 16.11, klokken 16:30 etter filmen Brennende minner i konkurranseprogram 5, en film han deltar i.
 • Jouko Aaltonen
  Jouko Aaltonen Filmskaper

  Jouko Aaltonen (f.1956) er en erfaren produsent og regissør. Han har i selskapet Illume Ltd produsert rundt 30 kreative dokumentarfilmer, inkludert en rekke internasjonale co-produksjoner. Han leverte sin doktoravhandling ved Aalto University i 2006. Han er en populær foredragsholder og har publisert fem bøker: to om manusskriving og tre om dokumentarfilm. Han er også en av eierne av selskapet Illume Ltd, en av de ledende produksjonsselskapene for dokumentarfilm i Finland. Illume startet opp i 1987 og har produsert over 100 filmer for både et nasjonalt og et internasjonalt marked.

  Jouko møter du i forbindelse med nordisk konkurranseprogram 1, hvor han har regissert Krigens øyne / The Eyes of a War, torsdag 15.11 klokken 21:00.
 • Karl-Fredrik Figenschou
  Karl-Fredrik Figenschou

  Karl-Fredrik Figenschou (f. 1939) fra Kirkenes er sønn av partisanen Ragnvald Figenschou. Han er også hovedperson i dokumentarfilmen Alt hva fedrene har kjempet og vil selv være tilstede under visningen av filmen på MOW.

   

  Karl-Fredrik møter du i forbindelse med visningen av Alt hva fedrene har kjempet fredag 16.11, klokken 18:30 i Storstua.
 • Kristian Pedersen
  Kristian Pedersen Filmskaper

  Kristian Pedersen har en mastergrad i visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i Bergen. Han jobber som animatør og designer hos Mikrofilm i Oslo, og har tidligere produsert animerte poesifilmer i samarbeid med Gasspedal og Gyldendal forlag.

  Kristian har en distinkt visuell signatur og fortellerstil, og filmene hans har blitt vist på festivaler for film, animasjon, litteratur og poesifilm. Han vant Goethe instituttets filmpris på Zebra poesifilmfestival i Berlin i 2014 og hans forrige film Bøygen (2016) har reist verden rundt.

  Kristian møter du i forbindelse med nordisk konkurranseprogram 1, torsdag 15.11 klokken 21:00, som hans film Little Boy er en del av.
 • Mats Muri
  Mats Muri Filmskaper

  Mats Muri (f.1992) er dokumentarregissør og fotograf. Han studerer for tiden dokumentarregi ved Høgskolen i Lillehammer og uteksamineres våren 2019. Utenfor studiene har han vært involvert I flere prosjekter bade som regissør, fotograf og klipper. Debut-dokumentaren hans, Oslo Rats, vant beste dokumentar i studentkategorien på Nordic Docs 2018 og hans andre film

  The Future of Iraq vant beste kortdokumentar på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).

  Mats møter du i forbindelse med nordisk konkurranseprogram 3, hvor han har regissert The Future of Iraq, fredag 16.11, klokken 12:00.
 • Morten Offerdal Filmskaper

  Morten Offerdal – Er daglig leder i Pandora Film og har regi og er produsent på ulike prosjekter i selskapet. Han har produsert og ledet redaksjonene til de tre Pandora produserte seriene vist på NRK: gullrute vinnende FLUKT, RUS og gullrute nominerte URO med Leo Ajikc som programleder og Lars Petter Gallefoss på regi.

  Morten har regi på Tid for Hage (TV2), og er produsent for Tid for hjem (TV2).

  Morten deltar i nordisk-baltisk konkurranse med filmen Journalist i krig
 • Sveinung Golimo
  Sveinung Golimo Produsent / Medlem av pitchejury

  Sveinung Golimo er en meget erfaren profil i norsk filmbransje. Han er nå administrerende direktør og produsent i Nordisk Film Production i Norge. Golimo har mer enn 20 års erfaring fra film- og tv-bransjen bak seg, primært som produsent i Filmkameratene. Her sto han blant annet bak ti spillefilmer og tre tv-serier, deriblant “Max Manus” (2008), som er den mest sette norske filmen i nyere tid, “Trolljegeren” (2010), som ble en stor internasjonal suksess, samt tv-serien “Kampen om tungtvannet” (2015), som hadde rekordoppslutning da den ble sendt på NRK. Golimo var i perioden 2014-2018 avdelingsdirektør for utvikling og produksjon ved Norsk filminstitutt.

  Sveinung sitter i årets pitchejury
 • Thee Yezen Al-Obaide
  Thee Yezen Al-Obaide Filmskaper

  Thee Yezen Al-Obaide (f. 1983) er født og oppvokst i Irak og flyttet til Kristiansand med familien som 17-åring. Han er journalist og aktivist, og arbeidet som oversetter på Pål Refsdals film Dugma – The ButtonThe Future of Iraq er hans første film som regissør, og under Bergen Internasjonale Filmfestival BIFF i 2018 vant den prisen for beste kortdokumentar.

  Thee Yezen møter du i forbindelse med nordisk konkurranseprogram 3, hvor han har regissert The Future of Iraq, fredag 16.11, klokken 12:00.
 • Therese Högberg
  Therese Högberg Produsent / Medlem av pitchejury

  Therese Högberg er svensk, født og oppvokst i Västerbottens innland og har jobbet med kommunikasjon og bevegelige bilder siden år 2000, som prosjektleder, PR-manager og innsalgsprodusent for TV-produksjoner.

  Siden 2011 har Högberg vært produsent hos Bautafilm AB, der hun fremfor alt produserte kortfilmer av Victor Lindgren og jobber med hans langfilm Till drömmarnas land .  I 2014 deltok hun for Sverige i Young Producers Club i Cannes. Hun produserer både fiksjon og dokumentar, har arbeidet med mange av selskapets filmer som blant annet har vunnet Teddy Award i Berlin, 1 km-film og Gulbaggenominasjon. I 2015 fikk hun prisen “årets filmhelt” på Umeå Europeiska Filmfestival for sin innsats for filmindustrien i nord-Sverige. Senest co-produserte hun Selma Vilhunens film Hobbyhorse Revolution (2017).

  Therese er produsenten til Horungen som vises i nordisk konkurranseprogram 2, fredag 16.11 klokken 10:00. Hun sitter også i årets pitchejury.
 • Tore Pryser
  Tore Pryser Professor emeritus i historie

  Tore Pryser, født 1945  i Oslo. Ansatt som historiker ved Høgskolen i Lillehammer fra 1975. I dag professor emeritus. Har skrevet en rekke bøker og artikler om temaer fra det 19.ende og 20.århundres historie, ikke minst om 2. verdenskrig. Av  nyeste bøker om krigen kan nevnes Tyske hemmelige tjenester i Norden, 2012 og Svik, gråsoner og heltemot, 2018.

  Tore sitter i juryen for den nordiske konkurransen.
 • Vidar Dahl
  Vidar Dahl Filmskaper

  Vidar Dahl driver foretaket Eit Fett Liv Produksjon, der hovedvirkeområde er prosjektutvikling, manus og regi, men har også produsert noen filmer. Sammen med sin kone startet han i 2013 Filmfest Vatn, på gården der han bor. Vidar er daglig leder for filmfestivalen som arrangeres årlig den siste helgen i august.

  Dahl har regissert en hel rekke filmer, blant annet Byttedagen (2014)

  Vidar møter du i forbindelse med nordisk konkurranseprogram 3, hvor han har regissert Spring for livet, fredag 16.11, klokken 12:00.