Festivalgjester 2019

Dette er festivalgjestene under årets Movies on War.

 • Ali Watti
  Ali Watti Lege og samfunnsdebattant

  Ali Watti er Kurder og fra Syria, han er samfunnsdebattant og utdannet lege. Har jobbet som frivillig i rekke organisasjoner i Norge og har drevet med humanitært arbeid i Hellas, Frankrike og nord Syria.

  Ali møter du i forbindelse med samtale etter visningen av For Sama, fredag 22.11 klokken 18:00.

   

 • Andrea Chalupa
  Andrea Chalupa Manusforfatter og journalist

  Andrea Chalupa fra Washington DC, er journalist, produsent, manusforfatter og forfatter av boka Orwell and The Refugees: The Untold Story of Animal Farm. Hun har skrevet for TIMEThe AtlanticThe Daily Beast og Forbes. Hun har også holdt en rekke foredrag ved institusjoner som Columbia University, McGill University og National Press Club i Washington, DC. Hun er grunnleggeren av DigitalMaidan, en online bevegelse som gjorde den ukrainske protesten til det mest trendende emnet i hele verden. Hun er en av to programledere for podkasten Gaslit Nation sammen med den New York Times-bestselgende forfatter og akademikeren Sarah Kendzior, en podcast om autoritære trusler i USA og resten av verden. Hennes første spillefilmmanus om den unge walisiske journalisten Gareth Jones (Mr. Jones) ble filmatisert av Agnieszka Holland og hadde premiere under Berlinalen 2019.

  Andrea møter du under foredraget “Mediemakt, Vestens korrupsjon og Mr. Jones” klokken 16:30 og visningen av “Mr. Jones” klokken 18:00 lørdag 23.11,
 • Arne Trolldalen
  Arne Trolldalen Journalist og Jury

  Arne Trolldalen er pensjonert etter å ha vært journalist i Elverum i over 30 år. Han jobbet først i Østlendingen for så å jobbe for NRK Hedmark og Oppland i over 30 år. I Nrk jobbet han med radio og TV med nyheter, aktualiteter og reportasjer.

  Arne sitter i DOK-juryen.
 • Gudmund Moren
  Gudmund Moren

  Gudmund Moren er oppvokst i Elverum og har tidligere jobbet som Folkehøgskolelærer ved Elverum Folkehøgskole og i Voss.
  Utdannet historiker fra Universitetet i Oslo og har jobbet som førsteamanuensis, dekan, prorektor og rektor ved Høgskolen i Lillehammer.
  Moren spesialfelt er fascisme samt fokus på Nasjonal Samling nasjonalt og regionalt.

  Han har skrevet flere lokalhistoriske artikler og bøker. I 2019 ga han ut boka «Okkupanter. Historien om Trudel og Georg Bauer».

  Gudmund møter du under arrangementet “Hvem skriver historien?” i rådhusfoajeen fredag 22. november klokken 16:30.
 • Günther Wetzel
  Günther Wetzel Tidsvitne

  Günther Wetzel er den biografiske hovedrollen bak filmen Flukten fra Øst-Tyskland.

  Günther stiller til en samtale etter visningen av åpningsfilmen Flukten fra Øst-Tyskland, torsdag 21.11 klokken 18:00.
 • Hannes Mattila
  Hannes Mattila Filmskaper

  Hannes Matila er en finsk manusforfatter fra Helsinki. Han studerer ved filmlinja på Universitet i Aalto og har skrevet manus for filmen Gray Wolf (Harmaa Susi).

  Hannes møter du i forbindelse med Nordisk konkurranseprogram 4 og filmen Gray Wolf, Harmaa Susi, fredag 22.11 klokken 14:00 i veslestua.
 • Hans Fredrik Dahl
  Hans Fredrik Dahl

  Hans Fredrik Dahl er en norsk pressemann, historiker og professor emeritus ved Universitetet i Oslo. Han har tidligere vært kulturredaktør i Dagbladet. Som historiker har han forsket på mediehistorie, ideologiene i det 20. århundre og annen verdenskrig. Han mottok Fritt Ords honnør både i 2000 og i 2019. Han har utgitt en rekke bøker, nå sist “Krigen som aldri tar slutt: én historie -mange fortellinger” i 2017.

  Hans Fredrik møter du under arrangementet “Hvem skriver historien?” i rådhusfoajeen fredag 22. november klokken 16:30.
 • Hilde Susan Jægtnes
  Hilde Susan Jægtnes Filmskaper og Jury

  Hilde Susan Jægtnes er født i USA av norske foreldre, og har bodd i Norge, Frankrike, Island, England, Florida, Sveits, Honduras og California. Hun er utdannet skuespiller og musiker ved Rose Bruford College i London, og har videre en bachelorgrad i statsvitenskap og internasjonale relasjoner fra San Francisco State University, samt en mastergrad i film- og TV-manusskriving fra University og Southern California i Los Angeles.

  Som dramatiker debuterte hun med stykket «Bombe» på Det Åpne Teater i 2003. Hennes første bokutgivelse var diktsamlingen “Det er noen som lyver” fra 2012.

  Jægtnes skrev sitt første manus i samarbeid med Kaveh Tehrani for sistnevntes kortfilm Victor, fra 2013. Med Bjørn Ekeberg skrev hun manuset Campingliv, som ble regissert av Ina Therese Lerner Grevstad i 2015. Deretter kom hennes første helaftens kinofilm, Alt det vakre, med regi av Aasne Vaa Greibrokk i 2016 og Hjertestart av Arild Andersen i 2017. Hun ble nominert til Amanda for beste filmmanus for sistnevnte.

  Hun har adaptert forfatter Maria Navarro Skarangers bok “Alle utlendinger har lukka gardiner”, som spilles inn i 2018-2019, med regi av Ingvild Søderlind. Jægtnes har også skrevet manus til sesong 3 av TV-serien Okkupert.

  Hilde sitter i juryen for Nordisk konkurranse og vil snakke om sitt arbeid med serien Okkupert under førpremieren på Okkupert sesong 3, fredag 22.11 klokken 21:00 i veslestua.
 • Ingebjørg Jensen
  Ingebjørg Jensen

  Ingebjørg Jensen er fra Laksevåg i Bergen. Hun er utdannet ved Universitetet i Bergen.

  Jensen er kanskje mest kjent som frilansjournalist og fotojournalist med over 30 års erfaring. Men, hun er også forfatter, tegnerserieskaper og filmskaper. Blant hennes utgivelser finner vi ”Bomber over barneskolen” (2006), Flukt og flammer” (2009), NaziStempelet (2015) og Dødsleiren, SS’konsentrasjonsleir i Beisfjord 1942 (2018).

  Hun har arbeidet for aviser som Bergens Tidende, Aftenposten og Klassekampen.

  Ingebjørg møter du på arrangementet Krig i tegneserier, onsdag 20.11 klokken 19:00.
 • John S. Jamtli
  John S. Jamtli

  John Sigvart Jamtli er fra Mo i Rana og utdannet fra Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg. Han er en norsk illustratør, serieskaper og konseptdesigner.
  Har tidligere utgitt seriealbumene Annunaki (2009), DASS (2016), Sabotør (2018), Norge ninjakommandør (2019) og nå sist Sabotør – Operasjon Muskedunder (2019).

  Jamtli kommer for å presentere Sabotør-serien under Krig i tegneserier. Onsdag 20.11 klokken 19:00.
 • Jørgen Lorentzen
  Jørgen Lorentzen Filmskaper, akademiker og forfatter

  Jørgen Lorentzen er en norsk litteraturviter, forsker og tidligere journalist. Som litteraturviter har han bl.a. forsket på fremstillinger av menn i litteratur fra 1800-tallet. Han ble i april 2008 valgt til leder av Norsk faglitterær forfatterforening.

  Lorentzen har vært engasjert i en rekke saker knyttet til fagfeltene sine. Han startet i 1993 kampanjen «Hvitt bånd» – menn mot vold mot kvinner. Han har sittet i juryen for flere litteraturkonkurranser, blant annet en novellekonkurranse for ungdom. Han har vært aktiv i Norsk kritikerlag. Han sitter også i styret for Reform: Ressurssenter for menn. Videre var han med på å starte Nettverk for forskning om menn i 1989. Lorentzen er nå leder for Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF).

  Han har skrevet mye om menn og maskulinitet i mange ulike medier i norsk og internasjonal sammenheng, og har blant annet utgitt bøkene Maskulinitet : blikk på mannen gjennom litteratur og film (2004), Kjønnsforskning – en grunnbok og Män i Norden.

  Han har produsert flere dokumentarfilmer og to tv-serier for regissør Nefise Özkal Lorentzen.

  Jørgen møter du under visningen av filmen “En gave fra Gud” i Nordisk konkurranseprogram 1, torsdag 21.11 klokken 21:00 i Stortua.
 • Kaveh Tehrani
  Kaveh Tehrani Filmskaper

  Kaveh Tehrani er en norsk-iransk filmskaper. Han har en bachelor i film- og litteratur studier fra Univsersitetet i Oslo, er utdannet filmskaper fra filmskolen i Lillehammer og har en grad fra European Film College i Danmark.

  Tehrani har skrevet og regissert kortfilmene 1993 (2010), Victor (2014) og The Manchador (2019). Han har vunnet en rekke priser på flere internasjonale festivaler, filmene hans har også blitt vist på persisk BBC og NRK.

  For 1994 vant Tehrani Amanda for beste kortfilm.

  I Tehranis filmer finner vi ofte tema som nasjonal identitet, diaspora og eksiltilstand. De har ofte mye humor og satire for å avdekke de ofte absurde realitetene i det å være fast mellom ulike kulturer.

  Kaveh møter du i forbindelse med Nordisk konkurranse 6, med filmen The Manchador, lørdag 23.11 klokken 11:30 i Veslestua.
 • Khalid Maimouni
  Khalid Maimouni Pitchejury og produsent

  Khalid Maimouni er en norsk produsent fra The End (tidligere Storyline Pictures) og har i tillegg til en rekke kortfilmer, blant annet produsert spillefilmen Fluefangeren (2016). Han har også skrevet manus til dokumentaren 99% Ærlig (2008).

  Khalid sitter i årets pitchejury.
 • Mattis Ohana Goksøyr
  Mattis Ohana Goksøyr Filmskaper

  Mattis Ohana Goksøyr (f. 1992) er regissør og manusforfatter bak kortfilmen Safiyyah som hadde sin premiere på Kortfilmfestivalen i Grimstad tidligere i år. Han har lang fartstid i norsk filmbransje og har opparbeidet seg sin erfaring i flere avdelinger. Han bor og jobber delvis i Bergen og Oslo, og debuterte med sin første kortfilm På vent under Kortfilmfestivalen i 2018. Safiyyah er hans andre kortfilm og han er nå i produksjon med sin tredje.

  Mattis møter du i forbindelse med NK 4 og filmen Safyyah, fredag 14:00 i Veslestua.
 • Mette Cheng Munthe Kaas
  Mette Cheng Munthe Kaas Pitchejury og produsent

  Mette Cheng Munthe Kaas er prisbelønnet produsent og klipper med tjue års erfaring. I 2014 startet hun sitt eget produksjonsselskap Ten Thousand Images AS, og har gjennom dette selskapet produsert og klippet No Word for Worry og Kabang – Nordic Origins. Hennes siste produksjon Nowhere to Hide, regissert av Zaradasht Ahmed, har fått enorm oppmerksomhet internasjonalt og vunnet en rekke priser, blant annet hovedprisen ved IDFA 2016.

  Mette sitter i årets pitchejury.
 • Pertti Veijalainen
  Pertti Veijalainen Filmskaper

  Pertti Veijalainen er utdannet fra filmavdelingen på Helsinki University of Industrial Arts i 1984. Han har vært filmfotograf for hele 29- samt produsert hele 42 filmer. Han har også fullført EAVE programmet. Til daglig jobber han som leder for produksjonsselskapet Illume Ltd. Nylig produserte han filmen A Communist’s Daughter.

  Pertti møter du i forbindelse med filmen A Communist’s Daughter i NK6, 11:30 lørdag 23. november i Veslestua.
 • Peter Stuart Robinson
  Peter Stuart Robinson Akademiker og Jury

  Peter Stuart Robinson er førsteamanuensis i politkk ved Universitetet i Tromø, samt skriver filmkritikk for Montagesmagazine.no. Hans pågående forskning handler om kulturelle dimensjoner ved politisk konflikt og endring, inkludert filmatisk fremmedgjøring.

  Stuart sitter i juryen for Nordisk konkurranse.
 • Rune Eraker
  Rune Eraker Fotograf og Jury

  Rune Eraker (f.1961) har i 30 år arbeidet som uavhengig dokumentar- og kunstfotograf. Han har bak seg en rekke separatutstillinger (bl.a. Museum of Contemporary Art i Krakow (MOCAK) 2014, Nasjonalmuseet for Fotografi i Portugal, CPF, 2019, Stenersenmuseet 2001, Trondheim Kunstmuseum 2006, Nobels Fredssenter 2009 og Sørlandets Kunstmuseum 2010) og har publiseringer i inn og utland. Han har gitt ut flere fotobøker (bl.a.«Øyeblikk av Lys», Aschehoug forlag 2001, «Lukten av savn», Wigestrand forlag 2005, og «Drømmen om Europa», Forlaget Press 2009 og «Det Blinde Øye» 2013 og «Fortell verden om oss» Forlaget Press 2018). Han er bl.a innkjøpt av Norsk Fotografisk Museum og Trondheim Kunstmuseum. Han er redaktør i Norwegian Journal of Photography (NJP) og var kurator i European Photo Exhibition Award (EPEA) 2011-17. Han er medlem av Forbundet Frie Fotografer.

  Eraker er årets åpningstaler og utstiller i rådhusfoajeen.
 • Sabine “Noratanten” Heidi Engström
  Sabine “Noratanten” Heidi Engström Aktivist og medvirkende

  Sabine Heide Engström er vokst opp i Tyskland og bor nå i Nora i Sverige. Hun har sett seg lei på høyreekstremister og er aktiv i demonstrasjoner for et trygt Sverige.

  Sabine møter du i forbindelse med Nordisk konkurranse 4 og filmen Noratanten, fredag 22.11 klokken 11:30 i Veslestua.
 • Sadia Robein
  Sadia Robein Festivalarrangør og Jury

  Sadia Robein er utdannet i Literatur og lingvistikk ved Université Paris III Sorbonne Nouvelle i Frankrike, og i kultur og medie-ledelse ved Institut für Kultur- und Medienmanagement in Hamburg i Tyskland.

  Hun har vært med på å arrangere en rekke filmfestivaler, blant annet Festival International de Cinéma Entrevues i Belfort and Filmfest Augenblick i Strasbourg. Nå jobber hun som sjefskoordinator for filmfestivalen War on Screen (WoS). En festival hvis hovedfokus er hvordan film som kan hjelpe oss med å forstå konflikter og hvordan mediet kan bidra til fred. Hvert år viser festivalen over 100 filmer fra hele verden: lange og korte, fiksjon, dokumentar og animasjon.

  Hun er også sjefskoordinator for WoS Talent Lab, et støtteprogram som oppsto i oktober 2019 og som tar sikte på å støtte opp om filmskapere som ønsker å lage filmer om festivalens tematikk.

  Sadia sitter i juryen for Nordisk konkurranse.
 • Sanni Priha
  Sanni Priha Filmskaper

  Sanni Priha er en Helsinki-basert filmskaper og utøvende artist. Hun har laget en rekke kortfilmer som har blitt vist på internasjonale filmfestivaler. Prime Time Rage er hennes avgangsfilm fra universitetet i Aalto, Elo Film School, hvor hun tok en MA i dokumentarfilm. Siden 2013 har Priha vært et medlem i live art kollektivet The Other Spaces (Toisissa tiloissa).

  Sanni møter du i forbindelse med filmen Prime Time Rage i NK 4, 14:00 fredag 22. november i Veslestua.
 • Terje Nilsen
  Terje Nilsen Pitchejury

  Terje Nilsen har lang fartstid fra TV- og filmbransjen i Norge, han har jobbet i en rekke TV- produksjoner, spesielt dokumentar, blant annet for Fabelaktiv på Hamar. Terje har vært leder for Østnorsk filmsenter siden 2015.

  Terje sitter i årets pitchejury.
 • Vegard Sæther
  Vegard Sæther Forfatter

  Vegard Sæther er historiker og forfatter. Har tidligere utgitt “I grenseland. Den flygende kisten og andre historier om krigen i Østerdalen” (2004), “En av oss, norske frontkjempere i krig og fred” (2010), “Krigsseilere. En fortelling om glemte helter” (2013). “Frontsøstre : norske kvinner under hakekorset” (2015). Nå sist har han sluppet boken Elverum 1940 – Den skjulte fienden (2020). Sæther arbeider som bygdebokforfatter for Stor-Elvdal kommune.

  Vegard  møter du under arrangementet “Elverum 1940 – Den skjulte fienden” på Stri onsdag 18. november klokken 18:00.
 • Øyvind Holen
  Øyvind Holen

  Øyvind Andreas Holen er en norsk journalist og forfatter, oppvokst i Oslo. Han har blant annet har jobbet for Aftenposten, Dagsavisen, VG, Klassekampen, Bergens Tidende og Morgenbladet. Han har vært kulturredaktør i Osloposten (1997-2000) og Ny Tid (2005-2007), og har siden 2007 vært ansatt i D2-redaksjonen i Dagens Næringsliv.

  Som forfatter har han blant annet skrevet bøkene og seriene: Hiphop-hoder: Fra Beat Street til bygde-rap (2004), Drabant (2012) Donald-landet: Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge (2012)
  Jævla bra byline (2014), Tegneserienes historie (2015) og Nye hiphop-hoder (2018).

  Øyvind møter du under arrangementet Krig i tegneserier onsdag 20.11 klokken 19:00.