Festivalgjester

Dette er festivalgjestene under årets Movies on War.

  • Akari Izumi Kvamme
    Akari Izumi Kvamme Daglig leder Nei til Atomvåpen

    Akari Izumi Kvamme (f.1988) er daglig leder i Nei til Atomvåpen, en partipolitisk uavhengig organisasjon som arbeider for total avskaffelse av atomvåpen. Hun har en Bachelor i statsvitenskap fra University of British Columbia og en Master i internasjonale relasjoner fra Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet. I tillegg har hun studert på Lunds Universitet, Fondation Robert de Sorbon i Paris og Escuela Internacional de Cine y Televisión på Cuba. Hun har tidligere jobbet for Oslo World, vært frivillig på en rekke filmfestivaler og var medregissør på kortdokumentaren Caminando por la Habana / Walking through Havana, som vant prisen for beste kortdokumentar på Raindance Film Fest 2015.

  • Brita Møystad Engseth
    Brita Møystad Engseth Filmkritiker og samfunnsdebattant

    Brita Møystad Engseth er en profilert filmkritiker og samfunnsdebattant.

    Hun har jobbet som filmkritiker og programleder i radio og TV, blant annet for NRK og TV2, samt vært leder for Dagsavisens kultur og featureavdeling.

    Brita er lidenskapelig opptatt av populærkultur og da særlig den amerikanske.

    Brita vil ha en samtale med Hans Olav Lahlum i forbindelse med arrangementet Trump, Biden og slaget om USA pr. 21.11.2020. Lørdag 21.11 klokken 18:00.
  • Dalia Al-Kury
    Dalia Al-Kury

    Dalia Al Kury er en dokumentarfilmregissør som jobber med sjangerblandende prosjekter. Hennes filmer utforsker ulike kulturelle tabu i den arabiske verden og har blitt kjøpt inn og vist på internasjonale TV-kanaler som ZDF Arte, Al-Jazeera og Al Arabiya. Hennes første film “Possessed by Djinn” hadde sin premiere ved Hotdocs, og hennes nyeste film “Privacy of Wounds” hadde premiere i konkurransen ved IDFA og ble nominert til seks prestisjefylte priser, blant annet: “the right to know” på One World, “What the doc” prisen på Docs Barcelona, Dragon Award for beste nordiske dokumentar og Human Rights award på IDFA. Hun har en MA i Screen Documentary fra Goldsmiths universitet og er for tiden “artistic research fellow” på den norske filmskolen.

    Dalia har regissert filmen Syrialism som vises i det nordiske konkurranseprogrammet.
  • Eirik Johan Kristoffersen
    Eirik Johan Kristoffersen Forfatter og forsvarssjef

    Eirik Kristoffersen er Norges forsvarssjef og ble uteksaminert fra US Marine Corps Command & Staff College i 2009 og US Army War College i 2015. Han ble utnevnt til brigader 14. juni 2015.

    I perioden 2005-2010 var han operasjonsoffiser og nestkommanderende i Forsvarets spesialstyrker/Hærens jegerkommando. Fra 2010 til 2014 var han sjef Forsvarets spesialkommando. I perioden 2015-2017 var han nestkommanderende i Forsvarets spesialstyrker og inntil nylig var han sjef for plan- og øvingsseksjonen i operasjonsstaben ved Forvarets operative hovedkvarter. Fra 2018-2019 var han Sjef Heimevernet og 2019-2020 var han Sjef Hæren.

    Kristoffersen er tildelt både Krigskorset med sverd og Forsvarets innsatsmedalje med rosett.

    Eirik Johan Kristoffersen presenterer boka Jegerånden fredag 20.11 klokken 18:45
  • Gunhild Enger
    Gunhild Enger Filmskaper

    Gunhild Enger (f.1980-) er utdannet fra Edinburg College of Art, og filmskolen i Gøteborg. Hun ble nominert til BAFTA for hennes avgangsfilm Bargain, og har siden vist filmer på festivaler over hele verden. Hennes forrige kortfilm Kommiteen (2016) hadde premiere på Locarno film festival, hun jobbet med casting på gullpalmevinneren The Square (Ruben Østlund 2017) og har regissert den kinoaktuelle animasjonsfilmen Knudsen &  Ludvigsen 2 – Det store dyret (2020).

    Gunhild har regissert filmen Play Schengen i Nordisk konkurranse
  • Hans Olav Lahlum
    Hans Olav Lahlum Forfatter og historiker

    Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene hans er solgt til flere land.

    Lahlum er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene – fra George Washington til Barack Obama (2008), og Slik jeg ser det nå (2008) sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo. I 2009 kom biografien Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket, og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen, om personskifter i Arbeiderpartiet under Gerhardsen og Bratteli. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011. I 2019 utkom biografien Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene til strålende kritikker. Nå sist kom boken Trump, Biden og slaget om USA (2020).

    Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.

    Hans Olav møter du i forbindelse med bokpresentasjon og samtale om USA anno 21.11.2020, lørdag 21.11. klokken 18:00.
  • Håvard Fossum
    Håvard Fossum Filmskaper

    Håvard Fossum er regissør og fotograf og begynte å fortelle historier som journalist og stillfotograf, og gikk derfra via visuell antropologi til å lage film. Dokumentarfilmene og hybridene hans har blitt utvalgt til festivaler som CPH:DOX, Jihlava og Sheffield Doc/Fest, og har vært stilt ut på den norske nasjonale kunstutstillingen.

    Fossum var fotograf på blant annet dokumentarfilmene Tungeskjærerne (2017), Maiko (2015) og Bravehearts (2011). Han har en master i visuell antropologi fra Goldsmiths, University of London, en bachelor i journalistikk fra Høgskulen i Volda, og har studert design ved Braunschweig University of Art.

    Håvard har regissert filmen Meet the Censors i Nordisk konkurranse
  • Johanne Svendsen Rognlien
    Johanne Svendsen Rognlien Festivalarrangør og Jury

    Johanne Svendsen Rognlien har arbeidet i Stiftelsen Festivalkontoret siden februar 2017 der hun nå innehar stillingen som programsjef for filmfestivalen Oslo Pix. Hun har tidligere arbeidet med kommunikasjon og vært programsjef for Arabiske filmdager. Rognlien har en master i film- og medievitenkap fra Universitetet i København og en bachelor i litteraturvitenskap fra Lunds Universitet.

    Johanne sitter i juryen for Nordisk konkurranse.
  • Knut Fjeld
    Knut Fjeld Forfatter og journalist

    Knut Fjeld (f. 1944) har arbeidet som journalist og forfatter i 54 år, hovedsakelig i Hamar Stiftstidende og Østlendingen. Han har også vært tilknyttet Institutt for journalistikk. I 1985 fikk han Narvesenprisen, nå Den store journalistprisen, for banebrytende arbeid som redaktør i Elverum Nær-TV. Knut Fjeld har skrevet en lang rekke lokalhistoriske bøker, blant annet historien om Festspillene i Elverum, Evenstad skogskole og en biografi om forfatteren og journalisten Dagfinn Grønoset.

    Knut møter du i forbindelse med Elverum 1940 – Den skjulte fienden onsdag 18.11 klokken 18:00 og i forbindelse med Trikken til Auschwitz og jødene i Elverum.
  • Maria Kluge
    Maria Kluge

    Maria Kluge (f 1985 i Tyskland) jobber som prosjektkoordinator for Østnorsk filmsenter. Hun er utdannet som medieviter fra Universitetet i Oslo og har videre en bachelorgrad innen kommunikasjonsvitenskap og nordistikk fra tyske Universitet i Greifswald. I over 8 år har hun jobbet tett med den regionale filmbransjen og har et spesielt øye for nye stemmer.

    Maria sitter i årets pitche-jury.
  • Ola Mørkhagen
    Ola Mørkhagen Leder, seksjon for kulturhistorie ved Glomdalsmuseet

    Ola Mørkhagen militærhistoriker og leder, sekjson for kulturhistorie ved Glomdalsmuseet.

    Ola sitter i juryen for Nordisk konkurranse.
  • Shwan Dler Qaradaki
    Shwan Dler Qaradaki Filmskaper

    Shwan Dler Qaradaki (født 1977 i Suleimania i det irakiske Kurdistan) er en billedkunstner som jobber med tegning, maleri, foto, installasjon og video. Shwan er utdannet ved Kunstakademiet i Sulaimani i Kurdistan i Irak og har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo fra 2009. Shwan kom til Norge som politisk flyktning i 1999 etter mer enn to år på flukt gjennom Europa. I 2011 fikk han varig oppholdstillatelse i Norge. Hans kunst problematiserer identiteter i en multietnisk og multikulturell verden. Som liberal muslim med kurdisk bakgrunn og 16 års opphold i Norge bak seg, har han gjort spenningsfeltet mellom muligheter, tradisjoner, brudd og fordommer til et gjennomgangstema. Han har hatt en rekke separatutstillinger og gruppeutstillinger i inn- og utland og turnert med Den kulturelle skolesekken i flere fylker.

    Han har tidligere laget kortfilmen To My Children som ble vist i konkurransen på Movies on War i 2018. Før det har han laget triologien Salte Kyss som han siden 2012 har turnert med på skoler over hele Norge via DKS

    Shwan møter du i forbindelse med visningen av hans film DEN TATOVERTE SOLEN i nordisk konkurranse
  • Stig Andersen
    Stig Andersen Regissør og produsent

    Stig Andersen har regissert og produsert en lang rekke dokumentarfilmer i alle lengder og formater, og én fiksjon – mest for TV, men også for kinodistribusjon. Hovedtyngden av filmene har vært relatert til kultur. Han har også skrevet bøker bl a om billedhuggeren Joseph Grimeland og om Rjukan som verdensarv i tillegg til å være en aktiv kritiker, samtidsdebattant og bidragsyter i presse og fagtidsskrifter.

    Han har også vært dokumentarfilmkonsulent i Norsk filminstitutt.

    Stig sitter i årets pitchejury
  • Vegard Sæther
    Vegard Sæther Forfatter

    Vegard Sæther er historiker og forfatter. Har tidligere utgitt “I grenseland. Den flygende kisten og andre historier om krigen i Østerdalen” (2004), “En av oss, norske frontkjempere i krig og fred” (2010), “Krigsseilere. En fortelling om glemte helter” (2013). “Frontsøstre : norske kvinner under hakekorset” (2015). Nå sist har han sluppet boken Elverum 1940 – Den skjulte fienden (2020). Sæther arbeider som bygdebokforfatter for Stor-Elvdal kommune.

    Vegard  møter du under arrangementet “Elverum 1940 – Den skjulte fienden” på Stri onsdag 18. november klokken 18:00.
  • Vigdis Lian
    Vigdis Lian Filmformidler

    Vigdis Lian var leder for Movies on War’s Programråd 2011 og 2012.
    Hun er nå knyttet til festivalen som medlem av forhåndsjuryen til pitchekonkurransen og som ansvarlig for  gjennomføringen av selve konkurransen.
    Vigdis Lian har arbeidet med filmformidling siden 1979, og har bl.a. vært programsjef for Filmfestivalen i Haugesund og direktør for Norsk filminstitutt. Hun har  sittet i en rekke juryer nasjonalt og internasjonalt , og har hatt bransjerelaterte styreverv og prosjektarbeid på filmområdet.

    Vigdis sitter i juryen for Nordisk konkurranse og er moderator for pitchekonurransen.