Festivalgjester

Dette er festivalgjestene under årets Movies on War.

  • Aesha Ullah
    Aesha Ullah Jury

    Aesha Ullah er prosjektleder for talentutviklingsprogrammet UP 2.0 i Norsk filminstitutt. Hun er også sakkyndig for Nordisk Kulturfond. Ullah har sin utdanningsbakgrunn innen psykologi, engelsk og markedskommunikasjon.

    Hun har jobbet en årrekke med kommunikasjon (Telenor) og journalistikk (NRK, Klassekampen, Ny Tid, Fett, og Samora). I Kulturrådet var hun seniorrådgiver for det nordiske prosjektet «Inkluderende kulturliv i Norden». (2017-2019)

    Hun har også erfaring som skuespiller, eventyrforteller og har de siste 20 årene bidratt som programleder for verdenskulturfestivalen Mela i Oslo. Aesha Ullah er i dag styremedlem i Stiftelsen Horisont som arrangerer festivalen, og jobber med kunstformidling for å øke minoriteters deltakelse i norsk kunst- og kulturliv.

    Aesha sitter i årets pitchejury.
  • Anne Bitsch
    Anne Bitsch Forfatter

    Anne Bitsch (f. 1978) er en norsk-dansk forfatter og forsker. Hennes fagområder inkluderer menneskerettigheter, høyreekstremisme, kjønn og seksuell vold. Hennes bøker inkluderer den selvbiografiske Går du nå, er du ikke lenger min datter (Spartacus forlag, 2017) og Brev til en ufødt datter (Spartacus forlag, 2018) I 2021 kom boken Brorskapet : En historie om drapet på Benjamin Hermansen (Spartacus)

    Anne deltar i samtalen Litterært mestermøte – Marte Michelet & Anne Bitsch: Bøker som utfordrer vårt nasjonale selvbilde. Storstua 20.11 klokken 17:00
  • Bente Elisabeth Skjefstad
    Bente Elisabeth Skjefstad Innleder

    Bente Elisabeth Skjefstad har jobbet som journalist og informasjonsrådgiver. Opptatt av kunst og kulturformidling samt internasjonale spørsmål.

    Besøkte Afghanistan i 1998 og 2009. Medlem av Afghanistankomiteen.

    Bente holder innledning til filmen Swallows of Kabul onsdag 17.11 klokken 17:30.
  • Bente Roalsvig
    Bente Roalsvig Jury

    Bente Roalsvig er prosjektdirektør og nestleder i Stiftelsen Fritt Ord. Hun var tidligere redaksjonssekretær i Nytt Norsk Tidsskrift – et flerfaglig tidsskrift om politikk, kultur og vitenskap. Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Stiftelsen støtter utvikling, produksjon og formidling av uavhengige og tankevekkende dokumentarfilmer ved siden av en rekke andre felt som litteratur, dokumentarfoto og journalistikk og medier.

    Bente sitter i årets pitchejury.
  • Birgitte Sigmundstad
    Birgitte Sigmundstad Moderator

    Birgitte Sigmundstad er billedkunstner og dokumentarfilmskaper. Hun er utdannet ved Surrey Institute of Art & Design. Filmene hennes inkluderer blant annet «En dag med historien (2010) «Brevet til Kulturministeren (2012) », Odel (2015), Hammersborg Protecting the Bygone Future (2016) og Kunst og ukunst (MoW2020). I 2007 mottok hun Einar Granums kunstpris og i 2011 statens Garantiinntekt for kunstnere.
    Birgitte er opptatt av festivalens tema og har laget flere filmer som kretser rundt andre verdenskrig. Hun sitter også i programrådet til filmfestivalen Movies on War.

    Birgitte er moderator i samtalen med Erik Poppe
  • Elsa Kvamme
    Elsa Kvamme Filmskaper

    Elsa Kvamme er en markant skikkelse i norsk kulturliv, som og har vært aktiv siden 70-tallet. Hun begynte som skuespillerelev ved det nå verdenskjente Odin Teatret, og startet siden Saltkompagniet, en av Norges første frie teatergrupper. Hun var en av de første i Norge som begynte med soloforestillinger og cabareter, før hun på 1990-tallet gikk på filmskole i New York. Hun har mottatt en rekke norske og internasjonale priser for sitt arbeid, inkludert Amandaprisen for beste manus (Fia og klovnene, 2004) og Gullstolen for beste dokumentar (Legenes krig, 2011). Hun begynte arbeidet som dokumentarist for å finne ut mer om faren Elling Kvammes underfortalte krigsopplevelser. Hun har siden laget fire dokumentarer om historier tilknyttet nazismens grusomheter og de overlevendes dilemmaer (Tysklandsstudenter, En dame med hatt, Legenes krig, Trikken til Auschwitz), før hun fikk behov for å fokusere på mennesker og aksjoner som har klart å skape motkrefter og utgjøre “en forskjell”.

    Filmene i det som har blitt en trilogi om motkrefter er Det umuliges kunst (2017), om den italiensk-norsk-danske teaterfornyeren Eugenio Barba og hvordan et lite teater kan bli et internasjonalt kraftsenter, og Opprørsskolen (2018), om Forsøksgymnaset i Oslo – et unikt eksperiment i forhold til å lære og utvikle demokrati i skolen. Og Sorry brødre, det ble meg (2019); om poeten og aksjonisten Jan Erik Vold.

    Elsa møter du i forbindelse med visningen av Ingen hverdag mer lørdag klokken 13:15 i Veslestua.
  • Erik Larsen
    Erik Larsen Jury

    Erik Larsen er tidligere medlem av programrådet til Movies on War, han har jobbet som kommunikasjonsrådgiver og journalist i en årrekke, han er også musiker komponist/låtskriver og underviser i krisekommunikasjon og sosiale medier som høgskolelærer.

     

    Erik Larsen  sitter i årets jury for Nordisk konkurranse og dokumentar.
  • Fredrik Horn Akselsen
    Fredrik Horn Akselsen FIlmskaper

    Fredrik Horn Akselsen er en av norges mest produktive regissører med syv langdokumentarer, tre bøker og nesten ett dusin TV-serier som manusforfatter og regissør. Han har laget internasjonale prisvinnere som “The Exorcist in the 21st Century” og “Blackhearts”, så vel som en hel del historiske- og samtids dokumentarer for både et norsk og internasjonalt publikum. Han har skrevet tre bøker og laget tre dokumentarer om den andre verdenskrig, inkludert Gulosten (2015) og Nordlands Jeanne d’Arc (2020)

    Fredrik møter du i forbindelse med visningen av Nordlands Jeanne d’Arc i Nordisk konkurranseprogram 2 i Veslestua klokken 18:00 fredag 19.11.
  • Geir Wiknes
    Geir Wiknes Sokneprest

    Geir Wiknes er sokneprest i Elverum, han har utdannelse som teolog fra Universitetet i Oslo. Han er opptatt av rettigheter for LGBT+

     

    Geir holder samtalen med Seyran Ates, fredag 19.11 klokken 17:00
  • Guro Sollie Hansebakken
    Guro Sollie Hansebakken Filmskaper

    Guro Sollie Hansebakken har en bachelor i medieproduksjon fra Høgskolen i Volda. Hun brukte store deler av tiden under studiene på å lede Den Norske Dokumentarfilmfestivalen i Volda fra 2014 til 2016. Guro opprettet produksjonsselskapet Bry Film i 2015 og har siden produsert selvstendige dokumentarfilmer. Hun har blant annet produsert dokumentarfilmen Maher midt i dalen (regi Øystein Frøyland) som ble vist på NRK og CPH:DOX i 2018. Guro har også vært engasjert som assisterende produsent i Indie film (2020–) og innholdsprodusent i Human internasjonale dokumentarfilmfestival (2018–).

    Guro møter du i forbindelse med visningen av filmen Sommerbarna som hun har produsert i Nordisk Konkurranse 1 klokken 13:00 fredag 19.11.
  • Hanne Berkaak
    Hanne Berkaak Filmskaper

    Hanne Berkaak er frilansillustratør og animatør som bor i Oslo. Hun har en Master i kommunikasjon, kunst og design fra Royal College of Art, London. Berkaak har regissert animasjoner for klienter som Playstation, Channel 4, Yo Gabba Gabba og Redd Barna.

    Berkaak høstet en rekke priser for sin kortfilmdebut Marathondagboken i 2015.

    Hanne møter du i forbindelse med visningen av filmen Frisørsalongen på Frydenlund, i Nordisk Konkurranseprogram 2, fredag 19.11 klokken 18:00.
  • Hege Kristin Widnes
    Hege Kristin Widnes Jury

    Hege Kristin Widnes er Seniorrådgiver ved Seksjon for internasjonalt samarbeid ved UiT Norges arktiske universitet (Tromsø). Hun har blant annet jobbet ved cinemateket i Tromsø og vært involvert i Tromsø Internasjonale Filmfestival og filmklubb-bevegelsen i en årrekke.

    Hege sitter i juryen for Nordisk konkurranse og beste dokumentar.
  • Kari Toft
    Kari Toft Jury

    Kari Toft fra Elverum er journalist. Hun har jobbet i NRK siden 1986 i radio og TV. Hun har hovedsakelig vært knyttet til NRKs naturredaksjon, først og fremst som programleder i Ut i naturen.

    Kari sitter i årets pitchejury.
  • Linn Helene Løken
    Linn Helene Løken FIlmskaper

    Linn Helene Løken har en bachelor i retorikk fra Københavns Universitet og en master i journalistikk og internasjonale relasjoner fra DMJX/Aarhus Universitet, Universidad Católica de Chile og Swansea University. Hun jobber frilans som journalist og med kommunikasjon for ulike aktører, og har de siste årene bl.a. jobbet for Norwegians Worldwide, Desse dagar på NRK P2 og The Santiago Times. Hun har en videreutdanning i Filmkunst – dokumentarfilm ved OsloMet, der hun regisserte eksamensfilmen Styrkeøvelser, om menn og følelser. Filmen ble vist på Nordic/Docs 2020.

    Linn Helene møter du i forbindelse med visningen av filmen Sommerbarna som hun har regissert i Nordisk Konkurranse 1 klokken 13:00 fredag 19.11
  • Marte Michelet
    Marte Michelet Forfatter

    Marte Michelet (f. 1975) er en norsk forfatter og journalist som har jobbet blant annet i Radio Orakel og Dagbladet og I 2014 utga hun Den største forbrytelsen – Ofre og gjerningsmenn i det norske holocaust (Gyldendal forlag) i 2018 kom Hva visste Hjemmefronten (Gyldendal forlag). I 2021 utga Michelet boken Tilsvar på Gyldendal forlag.

    Marte deltar i samtalen Litterært mestermøte – Marte Michelet & Anne Bitsch:
    Bøker som utfordrer vårt nasjonale selvbilde. Storstua 20.11 klokken 17:00
  • Nefise Özkal Lorentzen
    Nefise Özkal Lorentzen Regissør, forfatter og journalist

    Nefise Özkal Lorentzen er en tyrkisk-norsk forfatter, filmskaper og produsent som bor i Oslo. Hun tok bachelor i Political science på Bodphorus Universitet i Istanbul og mastergrad i Medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. De siste to tiårene har hun produsert og regissert en rekke kontroversielle dokumentarer relatert til islam. Som resultat av hennes fokus på LGBTQ-personer og menneskerettighetsaktivisme, har hun blitt trukket frem som en av top 10 innvandrerforbilder i Norge. Hennes trilogi Gender Me (2008), En ballong til Allah (2011) og ManIslam (2014) bringer frem tidligere skjulte historier gjennom offentlig synliggjøring. Gjennom hennes workshop “gender activism through films” har hun samarbeidet med en rekke foreninger, og håper en dag at kjønnsforskjeller og vold mot kvinner vil være et tilbakelagt stadium. Nefise sitter i Movies on Wars programråd. Til daglig jobber Nefise ved Høgskolen i Innlandet, avdeling for Audiovisuelle medier og kreativ teknologi.

    Nefise vil være til stede under visningen av hennes nye film “Seyran Ates: Sex, revolusjon og Islam” som er årets åpningsfilm og vises torsdag 18.11 klokken 18:00 i Storstua. (Filmen vil også ha en reprisevisning fredag 19.11 klokken 15:15.)
  • Seyran Ates
    Seyran Ates Forfatter og aktivist

    Seyran Ateş er en tysk advokat og muslimsk feminist. Hun grunnla Ibn Ruschd-Goethe moskeen i 2017, som tysklands første liberale islamske moskee. Ateş er en menneskerettighetsaktivist som er mest kjent for å kreve like rettigheter for muslimske jenter og kvinner, dette har gjort at hun krever konstant beskyttelse av politiet.

    Seyran figurerer i filmen “Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam” som vises torsdag klokken 18:00 med reprise fredag klokken 15:15. Hun deltar i samtale med Geir Wiknes fredag klokken 17:00
  • Silje Engeness
    Silje Engeness Jury

    Silje Engeness er direktør for Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival. Hun har bakgrunn fra ulike ledende stillinger innen norsk scenekunst og litteraturfeltet, blant annet som kunstnerisk leder for Teaterhuset Avant Garden i Trondheim og daglig leder for Bjørnsonfestivalen i Molde og Nesset. Silje er utdannet teaterviter fra Århus, Bergen og Trondheim. Hun har skrevet en master i skjæringspunktet mellom teater og film om den politiske filmskaperen Costa-Gavras.

    Silje sitter i jury for Nordisk konkurranse og dokumentar.
  • Tererai Obey Sithole
    Tererai Obey Sithole Aktivist

    Tererai Obey Sithole fra Zimbabwe jobber for fred, menneskerettigheter og bærekraftig utvikling. Han er født i 1992 og har en Bachelor i “Local Governance Studies fra Midlans State Univsersity i Zimbabwe, samt en Master i “Global Development and Planning” fra Universitetet i Agder.

    Han er involvert i en rekke forskningsprosjekter om internasjonal migrasjon og fred. Tererai er også tidligere ungdomsleder i bevegelsen for demokratisk endring (MDC Alliance) i Zimbabwe.

    Tererai deltar i samtale etter visningen av President lørdag klokken 14:00.
  • Tugay Sarac
    Tugay Sarac Foredragsholder og aktivist

    Tugay Sarac er 23 år gammel og jobber for aksept mellom religion og seksuell identitet. Som en åpent homofil mann og Muslim, jobber han for mangfold i et kontroversielt område. Som LGBTQI+ koordinator hos Ibn Rusdhd-Goethe moskeen i Berlin mottar han ofte offentlig kritikk, hatprat og trusler. Som en av pådriverne for #loveishalal kampanjen, jobber han mot tanken om synd og mot forbudet av en likestilt og ekte kjærlighet mellom to mennesker, uavhengig av kjønn. Tugay arrangerer en ukentlig samling for queer (eks-)muslimer og han og moskeen ønsker å skape en trygg sone for alle som trenger det.

    Tugay er med i filmen Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam og du møter han i forbindelse med åpningsfilmen torsdag 18.11 klokken 18:00. Sarac holder også et foredrag på Elverum Folkehøgskole lørdag 20.11 klokken 10:00.

Gjesteomtaler publiseres fortløpende etter hvert som gjester bekreftes til festivalen.