Festivalgjester
Dette er festivalgjestene under årets Movies on War.
-
Adel Khan Farooq Filmskaper
Adel Khan Farooq er er regissør, forfatter og journalist kjent for filmer og artikler knyttet til fremmedgjøring, radikalisering og ekstremisme. Han fikk mye oppmerksomhet med dokumentaren Den norske Islamisten (2017) og jobber nå med sin spillefilmdebut. Kakerlakkene er Farooqs første animasjonsfilm.
Adel deltar i nordisk-baltisk konkurranse med filmen Kakerlakkene
-
Afshin Ismaeli Journalist
Afshin Ismaeli er kurder og opprinnelig fra Iran. På grunn av krig og konflikt i de kurdiske delene av Iran, flyktet han og familien til Irak. I 2002 kom han til Norge, hvor han etter hvert studerte journalistikk og begynte å jobbe som frilansjournalist. Som liten følte han at ingen visste hva som skjedde med ham og familien, og dette er noe av det som driver ham som journalist i dag: å fortelle hvordan krig og konflikt først og fremst, og uten unntak, rammer sivilbefolkningen. Afshin jobber nå fast for Aftenposten.
Afshin møter du i forbindelse med filmen Journalist i krig
-
Bendik Østbye Johannessen Skuespiller og foredragsholder
Bendik Østbye Johannessen er utdannet skuespiller ved Statens teaterhøgskole i Oslo.
Gjennom sitt selskap For.andre har han siden 2001 inspirert og engasjert kursdeltagere i hele Europa. Bendik underviser i kommunikasjon, atferdsendring, samarbeid og motivasjon. I sitt arbeid med mennesker bruker han hele sitt register enten han holder foredrag for hundrevis av ledere, leser inn lydbøker for Lybokforlaget eller Storytel, eller skriver om sin store lidenskap: sjakk.
Bendik har ved flere anledninger bistått som frivillig i flyktningekrisen på de greske øyene, på Lampedusa og på Malta. Han driver nå sjakkprosjektet: Sjakk Uten Grenser i flyktningleire og er generalsekretær i sjakk-klubben Stjernen.
Bendik er medlem av Norsk PEN og skuespillerforbundet.
Bendik deltar på arrangementet Budbringeren fra helvete på Elverum Folkehøgskole torsdag 17.11 klokken 16:30
-
Fatemeh Ekhtesari Forfatter og poet
Fatemeh Ekhtesari er poet, redaktør, menneskerettsaktivist og jordmor fra Iran. Hun har utgitt fire diktsamlinger, to novellesamlinger og to samlinger med prosatekster på persisk. Sammen med Mehdi Mousavi var hun redaktør for tidsskriftet Hamin farda bood til det ble forbudt og nedlagt i 2008. I 2015 flyktet Ekhtesari fra Iran etter å ha blitt dømt til nittini piskeslag og elleve og et halvt års fengsel. Hun kom til Lillehammer som fribyforfatter i 2017. Et knippe av diktene hennes ble først presentert i norsk oversettelse i antologien Å kysse en ørken, å kysse en myr (Aschehoug 2019). Året etter kom Vi overlever ikke, et bredt utvalg av Ekhtesaris dikt i Nina Zandjanis oversettelse (Transfer 2020). Diktene hennes er tidligere oversatt til mange språk, deriblant engelsk, tysk, svensk og spansk. Hun driver i dag et persisk nett-tidsskrift, i tillegg til å publisere egne tekster til sine mange følgere i sosiale medier. Ekhtesari har mottatt flere priser og utmerkelser for sitt forfatterskap internasjonalt, deltatt på en rekke litteraturfestivaler, og på kort tid blitt en tydelig stemme også på den norske poesiscenen. Hun er ikke kvinne er hennes første nyskrevne diktsamling i Norge, og er arbeidet frem parallelt på persisk og norsk.
Fatemeh møter du i forbindelse med ararangementet Books on War | Kvinnenes kamp i Iran – Hun er ikke kvinne – med Fatemeh Ekhtesari
-
Gitte Calmeyer Jury
Gitte Calmeyer, prosjektredaktør i Eksternredaksjonen NRK. Hun har jobbet 12 år i redaksjonen fra den ble opprettet. Gjennom jobben har jeg utstrakt kontakt med produksjonsbransjen i Norge innen mange sjangre.
Har tidligere jobbet i NRK super og i Underholdningsavdelingen som producer(regi) og prosjektleder.
Gitte sitter i årets pitchejury
-
Ida Madsen Hestman Jury
Ida Madsen Hestman er film- og musikkritiker, samt kulturjournalist. Hun har Master i medievitenskap fra UiO, og er redaktør og grunnlegger av det uavhengige kulturnettstedet TBA [To be announced). Hun er tilknytta blant annet Klassekampen, NRK, Montages, og har blant annet bakgrunn fra VG, Dagbladet og Dagsavisen, Tromsø Internasjonale Filmfestival, Natt&Dag, og Film fra Sør.
Ida sitter i årets nordisk-baltiske jury
-
Ingrid Falkenberg Dokka Pitchejury
Ingrid Falkenberg Dokka er leder av Sørnorsk Filmsenter. Hun har tidligere jobbet ved Nordnorsk filmsenter, Norsk Filminstitutt, Kortfilmfestivalen og Norsk Filmklubbforbund, med en master i Medier og Kommunikasjon og teatervitenskap i bunnen. På film-og spillområdet er hun spesielt opptatt av bransjebygging, formidling og distribusjon. I bunnen ligger alltid ønsket om å løfte frem de unike talentene og de originale historiene, og gi de gode vekstvilkår. Hun var også del av Movies on War sitt programråd under oppstarten.
Ingrid sitter i årets pitchejury
-
Ivar Dale Moderator
Ivar Dale har studert russisk ved Statsuniversitetet i St. Petersburg og Universitetet i Oslo. Han har arbeidet for Helsingforskomiteen siden 2006 og har vært bosatt i flere år i Kirgisistan, Kasakhstan og Ukraina. Han har også arbeidet for Helsingforskomiteen i Genève.
Ivar deltar i samtale under Krig i Europa – Hvor er vi? Hvor går vi?
-
Karrar Al-Azzawi Filmskaper
Karrar Al-Azzawi er en irakisk-norsk filmskaper som bor i Norge. Han jobber som filmregissør hos Integral Film. Som en kunstner er hans visjon å bidra til å forandre verden ved å fremme større forståelse og solidaritet mellom mennesker.
Al-Azzawi laget sin første kort-dokumentarfilm Just Crumbs (2016), mens han var flyktning og bodde i en flyktningleir i Hellas. Da hadde han bare en mobil, men det stoppet ham ikke. Hans siste kort-dokumentar, Baghdad on Fire, ble vist på Al-Jazeera og Aftenposten TV, og kortfilmen hans Faking Mind har blitt vist på VGTV.
I løpet av sine fem år i asylprosessen har han organisert internasjonale fotoutstillinger kalt “Forgotten”, i flere europeiske land med mål om å øke bevisstheten om flyktningsituasjonen rundt om i verden.
Karrar deltar i nordisk-baltisk konkurranse med filmen Faking Mind
-
Kjell Inge Bækken Gjest
Kjell Inge Bækken har 35 år fartstid fra Forsvaret før han begynte som regionbanksjef i SpareBank 1 Østlandet i Østerdalen i 2016. Årene han jobbet i Forsvaret var typisk for ansatte i den bransjen, flytting internt i Norge og til utlandet. Kjell Inge har militær skolegang fra USA og har 2 Mastergrader fra USA. I Forsvaret har han jobbet på de fleste nivåer og gjerne i ledende stillinger opp til oberst grad. Den stillingen han har bekledd som muligens er kjent for flere i salen er Sjef i Telemark bataljon. Han hadde den stillingen i perioden 2006 til 2008. I siste del av den perioden deployerte Kjell Inge og 350 menn og kvinner fra Telemark bataljon og andre avdelinger til Masar- e-Sharif (MeS) som Regional Command Norh sin hurtige utrykningsstyrke, QRF. I løpet av de drøye 6 månedene styrken var i MeS gjennomførte de mange ISAF operasjoner (International Security Assistance Force (ISAF) ), den mest kjente om man kan si det slik; operasjon Karez som gikk over nesten 12 dager i mai 2008. I løpet av denne operasjonen var avdelingen i kamp med Taliban mange ganger.
Hvordan har det seg at Kjell Inge jobber i bank i dag? Han mistet sin kone i kreft i 2013 og gjorde et verdivalg når han sluttet i en for ham spennende jobb til fordel for sine to døtre. Et lett valg. Han ville være der for dem i en krevende tid. Kjell Inge har ny samboer og sier selv at livet smiler igjen.
Kjell Inge møter du i forbindelse med samtale etter filmen RETROGRADE om exit-Afghanistan.
-
Kristina Quintano Forfatter og foredragsholder
Kristina Quintano er journalist, oversetter, forfatter og forlegger. Hun er utdannet litteraturviter og driver Quintano Forlag. Som halvt norsk og halvt maltesisk har hun dokumentert flyktningkrisen i Middelhavet i over tjue år.
Hun har jobbet som bistandsarbeider både ved Middelhavet og i Libanon.
Gjennom Facebook-bloggen Budbringeren fra Helvete gir hun daglige oppdateringer fra flyktningkrisen rundt Middelhavet.
Kristina var den første til å motta den nyopprettede Samtidenprisen som går til mennesker som engasjerer seg i de mest brennende og brennaktuelle spørsmålene i vår tid, og som klarer å sette et viktig tema på dagsorden. I 2021 var hun finalist til tittelen Årets modigste kvinne i Tara.
I 2021 utga hun bøkene Budbringeren fra Helvete – tjue år med vitnesbyrd fra Middelhavet og Gutten på stranden – historien om Alan Kurdi.
Quintano er leder for Fluktfestivalen og Norsk Sakprosafestival og holder foredrag over hele landet.
Kristina holder foredraget Budbringeren fra helvete på Elverum Folkehøgskole torsdag 17.11 klokken 16:30
-
Leif Holst Jensen Pitchejury
Leif Holst Jensen er nyansatt dekan for AMEK, fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi. Er utdannet innen medievitenskap, journalistikk, tv-produksjon, jus og ledelse. Har mangeårig bakgrunn fra NRK og Danmarks Radio som programleder, regissør, produsent, redaksjonssjef, prosjektleder og kultursjef. Var generalsekretær i Produsentforeningen i 11 år før han ble dekan og instituttleder på Westerdals, senere Høyskolen Kristiania. Etablerte Oslo Filmfond i 2021. Har erfaring som styreleder for blant annet Gullruten, Rikskonsertene, Music Norway, Fotografihuset, UpNorth, m.fl. og har sittet i juryer for en rekke festivaler.
Han er opptatt av talentutvikling, innovasjon og mediepolitikk.
-
Mads Gilbert Åpningstaler, jury
Mads Gilbert er spesialist i anestesiologi, overlege dr.med. og prof.em. ved Akuttmedisinsk klinikk, Universitetssykehuset Nord-Norge. Han har gjennom over 40 år vært aktivt engasjert i utviklingen av akuttmedisinske systemer i Nord-Norge og på Svalbard. Fra 1981-tallet har han drevet medisinske solidaritetsprosjekter i det globale SØR (Burma, Kambodsja, Angola, Palestina mm). Solidaritetsarbeidet har hatt særlig fokus på opplæring, kapasitetsbygging og etablering av lokale «overlevelseskjeder» for akutt syke og skadde basert på samspillet mellom lekfolk og helsearbeidere. Gjensidig utveksling av erfaring og kompetanse mellom SØR og NORD har også bidratt til styrking av norsk akuttmedisin og modeller for opplæring som ‘Landsbyuniversitetet’ (‘The Village University’).
Som forsker og fagperson har han understreket betydningen av å styrke mestringskapasitet og resiliens hos dem som rammes av krig, undertrykkelse og kriser. Han er regelmessig i okkupert Palestina i samband med medisinske prosjekter, spesielt i Gaza.
Han har vært forfatter og medforfatter av flere bøker: ‘Save Lives Save Limbs’ (Third World Network, Malaysia, 2000), ‘Øyne i Gaza’ (Gyldendal 2009); ‘Natt i Gaza’ (Kagge 2014); ‘Katastrofepsykologi’ (3.utg, Fagbokforlaget 2018) i tillegg til en lang rekke vitenskapelige artikler om samme tema. I 2013 ble han utnevnt til Kommandør av St. Olavs orden av HM Kong Harald for sin innsats med å utvikle helsetjenestetilbudet lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
Mads Gilbert åpner årets festival torsdag 17. november og sitter i årets nordisk-baltiske jury
-
Marcela Douglas Jury
Marcela Douglas er visuell antropolog og arbeider som senterleder ved Senter for fredsstudier ved UiT Norges arktiske universitet. Douglas sitt forskningsarbeid retter seg mot menneskerettigheter, og bruk av film for å formidle om brudd på menneskerettigheter.
Marcela sitter i årets nordisk-baltiske jury
-
Mazen Haj Kassem Filmskaper
Mazen Haj Kassem er regissør, produsent og filmfestivalsjef. Mazen bor i Danmark og styrer filmfestivaler om Syria i de fleste europeiske og skandinaviske land. Mazen vokste opp i Danmark, men flyttet til Damaskus for å studere til å bli skuespiller og regissør. Som skuespiller har han blant annet spilt i den syriske dramaserien Under the Skies of Homeland, serien Calendar og han dubbet filmen Taxi 17. Mazen dro tilbake til Danmark etter at krigen brøt ut i Syria for å jobbe som skuespiller og produsent. I Danmark har han spilt i en rekke filmer, produsert tv-programmer, stått bak åpningen av København som hovedstad for Europeisk kultur i 2017 og produsert og regissert en rekke kortfilmer.
Mazen har også fullført- studier ved Aarhus-Drama avdeling ved Universitetet i Danmark, og som filmskaper utdannelse ved Potemkin filmskole i Aarhus.
Mazen deltar i nordisk-baltisk konkurranse med filmen Full Memory
-
Mona Pedersen Moderator
Mona Pedersen er avdelingsdirektør i Anno museum Kongsvingerregionen. Hun har siden 1997 forsket og undervist i film og medier ved Høgskolen i Innlandet, hvor hun fortsatt er førsteamanuensis II. Hun har også jobbet som filmkritiker og filmkonsulent, og hatt flere styreverv i film- og medierelaterte organisasjoner. Mona satt tidligere som leder for Movies on War og sitter nå i festivalens styre.
Mona møter du i forbindelse med innledning til filmen Nelly & Nadine, samt i samtale etter filmen Retrograde
-
Morten Jentoft Foredragsholder
Morten Jentoft er journalist i NRK, der han han blant annet har vært kanalens utenrikskorrespondent i Russland gjennom to perioder. Jentoft snakker samisk, finsk og russisk. Han er nå aktuell med I grenseland. Historien om Frode Berg og livet på innsiden av norsk etterretning og russiske fengsler. Jentoft har tidligere utgitt De som dro østover (2001), Mennesker ved en grense (2005), Døden på Kola (2008), Radio Moskva (2012) og Finland 1918 (2018).
-
Morten Offerdal Filmskaper
Morten Offerdal – Er daglig leder i Pandora Film og har regi og er produsent på ulike prosjekter i selskapet. Han har produsert og ledet redaksjonene til de tre Pandora produserte seriene vist på NRK: gullrute vinnende FLUKT, RUS og gullrute nominerte URO med Leo Ajikc som programleder og Lars Petter Gallefoss på regi.
Morten har regi på Tid for Hage (TV2), og er produsent for Tid for hjem (TV2).
Morten deltar i nordisk-baltisk konkurranse med filmen Journalist i krig
-
Morten Risberg
Morten Risberg er født og oppvokst i Elverum. Han har en mastergrad i geografi, men siden 2017 har han jobbet som frilans fotojournalist på fulltid.
Temaer inkluderer konflikt, migrasjon, miljø og politikk. I 2020 ble han kåret til årets frilanser av Norsk Journalistlag.
Han har tidligere blant annet dekket krigen i Nagorno-Karabakh, flyktningkrisen mellom Polen og Hviterussland, og migrasjon på Balkan-ruten.
Risberg har reist til Ukraina fire ganger det siste året – både før og etter invasjonen – og besøkt de fleste hjørnene av landet; blant annet Kharkiv, Mariupol, Kyiv, Lviv, Dnipro og frontlinjen i Donbas.
Har fra disse turene levert reportasjer og materiale til VG, Dagbladet, Klassekampen, Nettavisen, The Guardian, Telegraph og Al Jazeera.
Morten stiller ut bilder fra Ukraina i Rådhusfoajeen
-
Simon Gade Olsen Filmskaper
Simon Gade Olsen har en bachelor i film og TV-produksjon fra California State University, Northridge (CSUN) og en master i dokumentarproduksjon fra Universitetet i Stavanger. Han studerte og jobbet i Los Angeles fra 2015 til 2019 og flyttet hjem til Norge i 2019. Fra 2019 har han jobbet som lysmann og lysmester på produksjoner hvor den siste produksjonen han har jobbet på som lysmann var Erik Poppes nye film Quislings siste dager (2022). Blant produksjoner Simon har gjort lys på er den psykologiske thrilleren Walaac (2021. Dir. Carl Georg Rødsten) som vant gullstolen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad. Simons bachelorfilm, El Viaje (2018. Dir. Andrew Borene) der han jobbet på kamera ble plukket ut til senior thesis showcase-screeningen til CSUN og ble vist frem på The Samuel Goldwyn Theatre (Academy of Motion Pictures Arts Theatre) i Beverly Hills. Simon jobber ellers på egne prosjekter og håper på å få laget flere egne filmer.
Simon deltar i nordisk-baltisk konkurranse med filmen Brev fra Sør-Libanon
-
Simon Stranger Forfatter
Simon Stranger er en forfatter fra Oslo. Han har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for «De som ikke finnes». Bøkene har høstet svært gode kritikker og er oversatt til flere språk. Romanen «Leksikon om lys og mørke» ble tildelt Bokhandlerprisen i 2018, og er oversatt til over 20 språk. Hans seneste roman, “304 dager” utkom høsten 2021. Boken fikk strålende anmeldelser og ble nominert til Bokhandlerprisen.
Simon deltar på arrangementet 304 dager lørdag 19.11 klokken 16:30 i Storstua
-
Theodor Österberg Filmskaper
Theodor Österberg er en manusforfatter som jobber i den svenske film- og TV-bransjen i ulike sjangere. Försvar er et eksempel på hvordan han ofte blander drama og komedie. Nylige verk er Dansa min Docka som han skrev sammen med regissør Jasmijn Kooijman, om europeisk flyktningpolitikk med en satirisk vri. Theodor har også skrevet en episode av dramaserien The Beach Hotel for Viaplay, og han jobber blant annet også med en animasjonsserie for barn som skal ha premiere i 2024. Theodor uteksaminertes fra manuslinja ved Stockholm Academy of Dramatic Arts i 2021.
Theodor deltar i nordisk-baltisk konkurranse med filmene Försvar og Dansa min Docka
-
Thomas S. Nilsen Aktivist
Thomas S. Nilsen er tidligere offiser i forsvaret med erfaring fra flere utenlandsoppdrag. Senere har han vert klima-aktivist for Extinction Rebellion og har deltatt i aksjoner mot blant annet Norges Bank og Stortinget. I dag driver han selvbergingsbruk ved Rena sammen med familien og frivillige fra rundt om i verden. Thomas er kritisk til samfunnets og miljøorganisasjonenes tilnærming- og evne til å håndtere den største trusselen menneskeheten noen gang har stått overfor.
Thomas deltar i samtale i forbindelse med filmen Å stille seg i veien
-
Wojoud Mejalli Journalist
Wojoud Mejalli er utdannet journalist og har masters innen journalistikk fra universittet i Oslo.
Wojoud skal snakke om Yemen i forbindelse med filmen A Stockholm Agreement
-
Øyvind Nordsletten Foredragsholder
Øyvind Nordsletten fra Jæren har sin utdannelse fra blant annet universitetet i Oslo og Forsvaret Høgskole. Han er tidligere ambassadør i Ukraina (1992 – 1996), ambassadør til Russland (2000 – 2008), ambassadør i Dublin, Irland (2008-2011), samt generalkonsul i Murmansk (2011-2013). Han er utmerket som kommandør av St. Olavs orden.
Gjesteomtaler publiseres fortløpende etter hvert som gjester bekreftes til festivalen.