Festivalgjester

Dette er festivalgjestene under årets Movies on War.

  • Aleksander Huser
    Aleksander Huser Jury

    Aleksander Huser er frilans filmkritiker/journalist som skriver fast for Rushprint, Cinema og Ny Tid/Modern Times Review. Han har en mastergrad i medievitenskap fra Universitetet i Oslo med fokus på filmdramaturgi samt en Writer/Director Diploma fra London Film Academy.

    Aleksander sitter i årets jury for nordisk konkurranseprogram
  • Anja Røyne
    Anja Røyne Foredragsholder

    Anja Røyne har doktorgrad i fysikk og mastergrad i samfunnsøkonomi, jobber som førstelektor ved Universitetet i Oslo og driver aktivt med forskningsformidling gjennom foredrag og bidrag til radio og aviser. Hennes første bok, «Menneskets grunnstoffer: Byggeklossene vi og verden er laget av», vant Brageprisen i 2018 i klassen for populærvitenskap. Boka «Varm klode, kaldt hode: løsninger på klimakrisen» fra 2020 tar for seg teknologiske løsninger for å bremse klimaendringene. Røyne har også skrevet lærebøker om fysikk og klimaendringer.

    Anja holder et foredrag om løsninger på klimakrisen på lørdag.
  • Birgitte Sigmundstad
    Birgitte Sigmundstad Moderator

    Birgitte Sigmundstad er billedkunstner og dokumentarfilmskaper. Hun er utdannet ved Surrey Institute of Art & Design. Filmene hennes inkluderer blant annet «En dag med historien (2010) «Brevet til Kulturministeren (2012) », Odel (2015), Hammersborg Protecting the Bygone Future (2016) og Kunst og ukunst (MoW2020). I 2007 mottok hun Einar Granums kunstpris og i 2011 statens Garantiinntekt for kunstnere.
    Birgitte er opptatt av festivalens tema og har laget flere filmer som kretser rundt andre verdenskrig. Hun sitter også i programrådet til filmfestivalen Movies on War.

    Birgitte er moderator i samtalen med Erik Poppe
  • Børge Solem
    Børge Solem Filmskaper

    Børge Solem innehar bred kompetanse innen dokumentarfilm og nyhetsformidling fra mer enn 25 år i bransjen. Han har erfaring med både strategisk og operativ gjennomføring av små og store filmprosjekter, og han brenner sterkt for å fortelle historier som berører.

    Børge har levert dokumentarfilm og arbeidet i redaksjoner med nyhetsformidling i TV 2 og NRK. Børge var gründer og startet Catapult Film, som raskt ble et av de største produksjonsselskapene utenfor Oslo.

    Børge er produsent for filmen Tragedien i Bjerkvik som vises i Nordisk konkurranseprogram 3
  • Carola Bjørklund
    Carola Bjørklund Pensjonert diplomat

    Carola Bjørklund ble født i Finland. Kom til Norge i 1970.Utdannet jurist fra Oslo Universitet, med spesialisering innenfor internasjonal rett.

    Hun kom inn i norsk utenrikstjeneste i 1980 og startet sin diplomatkarriere som konsul i Minnapolis og deretter stasjoneringer i Washington DC og i Sveits.

    Hovedinnsatsområdet i UD over 20 år var folkerettslige avtaleforhandlinger, ofte rettet mot spesielt Russland og Ukraina, i tillegg til å tjenestegjøre som hjemmebasert ambassadør for Europarådet i Strasbourg i årene 2010-2013.

    Carola er i dag pensjonert fra utenrikstjenesten og er mest kjent for oss her i Elverum som siden 2020 eier av Generalgården hvor hun og hennes samboer Ola Bleken Rud aktivt arbeider for at denne historiske bygningen skal bevares og kunne brukes av befolkningen i Elverum.

    Carola er moderator i samtalen om finsk og svensk NATO-medlemskap på torsdag.
  • Diedie Weng
    Diedie Weng Jury

    Diedie Weng vokste opp i Guangdong i Sør Kina og tok en mastergrad i dokumentarproduksjon ved State University of New York i Buffalo. Nå er hun basert i Hamar.

    Hennes første dokumentarfilm, “The Beekeeper and his Son”. ble valgt ut til dok-incubator og hadde premiere på filmfestivalene Vision du Reel og Doc NY. For tiden jobber hun med sin andre langfilm, “The Forgotten Light.”

    Diedie sitter i årets jury for nordisk konkurranseprogram
  • Eivind Myklebost Nordengen
    Eivind Myklebost Nordengen Jury

    Eivind Myklebost Nordengen (f. 1991) har en mastergrad i film- og fjernsynsvitenskap fra Høgskolen i Lillehammer, og jobber som programsjef og produsent for Amandusfestivalen og Amandus Blikkfang. Han har også bakgrunn fra filmklubbdrift i Lillehammer, og har ved flere anledninger vært bidragsyter til Montages og Z Filmtidsskrift.

    Eivind sitter i juryen for den nordiske konkurransen.
  • Erik Martiniussen
    Erik Martiniussen Filmskaper

    Erik Martiniussen har en utdannelse fra dokumentarlinja ved Høgskolen i Volda, og har studert filmproduksjon ved Den Norsk filmskolen på Lillehammer. Han har bakgrunn som fiksjonforfatter og har skrevet flere kritikerroste dokumentarbøker.

    Erik møter du i forbindelse med filmen Kongoveteranene, lørdag 18.11 klokken 16:30
  • Erik Poppe
    Erik Poppe Regissør

    Erik Poppe er en av Norges mest kjente filmregissører med en imponerende CV med filmer og priser.

    Poppe startet sin karriere som fotograf for VG og Reuters, hvor han dekket både norske og internasjonale konflikter. Siden det har han stått bak filmer som Hawaii Oslo, Schpaa, deUSYNLIGE, 1000 ganger god natt, Kongens Nei, Utøya 22. juli og Utvandrerne.

    Nå er han i produksjon på filmen om Quisling.

    Erik kommer for å snakke om sitt nyeste prosjekt Quisling på årets festival
  • Jan Eirik Krey
    Jan Eirik Krey Leder Elverum og omegn Forsvarsforening

    Jan Eirik Krey er pensjonert offiser fra Forsvaret og har jobbet i et nasjonalt og globalt firma med stats- og samfunnssikkerhet som hovedoppgave.Han har blant annet vært operasjonsleder og stabssjef for de internasjonale styrkene i Nord-Afghanistan, Regional Command North i 2006 og 2007.Fra 2001 til 2004 jobbet han i Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) hvor han var sterkt involvert i utformingen og implementeringen av NATOs nye kommandostruktur.  Før det var han saksbehandler for NATOs forsterknings planverk til Norge, og ledet arbeidet med utviklingen av det første samlede Fellesoperative planverket for Norge.

    Jan Eirik er moderator i samtalen om finsk og svensk NATO-medlemskap på torsdag.
  • Jo Torgersen
    Jo Torgersen Pitchejury

    Jo Torgersen er utviklingssjef i ITV Studios Norway. Selskapet er del av ITV Studios – et av verdens største produksjonsselskaper med over 60 datterselskaper i 13 land. Jo har tidligere produsert flere enkeltstående dokumentarfilmer og -serier, men sitter nå som bindeledd mot de internasjonale ITV-selskapene, og har ansvar for utvikling av selskapets egne idéer, tilpasning av internasjonale formater, og pitching mot kringkastere og strømmeplattformer. Jo er utdannet medieviter fra Universitetet i Bergen og Kaospilot fra Århus. Ved siden av jobben driver han også en liten musikkfestival og underviser blant annet i idéutvikling og pitching.

    Jo sitter i årets pitchejury
  • Joakim Lie
    Joakim Lie Pitchejury

    Joakim Lie er prosjektleder i Fritt Ord, der han er involvert i stiftelsens mange initiativer og har ansvar for programmer for skole og utdanning. Han har master i medievitenskap og i administrasjon og ledelse, og har tidligere undervist i mediefag på høgskole og i videregående skole. Han er med i programkomiteen i Wexfo på Lillehammer og i distriktsprogramrådet for NRK Oslo og Viken.

    Joakim sitter i årets pitchejury
  • Karine Næss Frafjord
    Karine Næss Frafjord Filmskaper

    Karine Næss Frafjord har formidlet historier gjennom lyd og bilde i over 30 år. Hun har spesialisert seg innen dokumentarfilm og podkaster om overlevende etter krig.

    Karine har erfaring både som produsent, regissør og manusforfatter, og driver selskapet Untold Stories.

    Siden 1994 har hun filmet og intervjuet nær 150 tidsvitner fra ulike kriger for å bevare deres historier for ettertiden. Disse opptakene har så langt blitt til 14 dokumentarfilmer og 2 podkastserier. Flere av filmene hennes er vist på NRK, TV2 og TVNorge.

     Karine møter du i forbindelse med filmen Tragedien i BjerkvikNordisk konkurranseprogram 3
  • Karrar Al-Azzawi Filmskaper

    Karrar Al-Azzawi er en irakisk-norsk filmskaper som bor i Norge. Han jobber som filmregissør hos Integral Film. Som en kunstner er hans visjon å bidra til å forandre verden ved å fremme større forståelse og solidaritet mellom mennesker.

    Al-Azzawi laget sin første kort-dokumentarfilm Just Crumbs (2016), mens han var flyktning og bodde i en flyktningleir i Hellas. Da hadde han bare en mobil, men det stoppet ham ikke. Hans siste kort-dokumentar, Baghdad on Fire, ble vist på Al-Jazeera og Aftenposten TV, og kortfilmen hans Faking Mind har blitt vist på VGTV.

    I løpet av sine fem år i asylprosessen har han organisert internasjonale fotoutstillinger kalt “Forgotten”, i flere europeiske land med mål om å øke bevisstheten om flyktningsituasjonen rundt om i verden.

    Karrar møter du i forbindelse med filmen Baghdad on Fire
  • Lillian Løvseth
    Lillian Løvseth Filmskaper

    Produsent Lillian Løvseth er utdannet innen film og ledelse ved Høgskolen i Innlandet. Hun har blant annet jobbet som produksjonsrådgiver i Østnorsk filmsenter og senere som juniorprodusent i bergensbaserte Mer film – der hun produserte internasjonale co-produksjoner. I 2020 flyttet hun tilbake til Innlandet, produserer nå kreative dokumentarer, animasjon og live-action fiksjon for Trollfilm på Dovre og i nyetablerte LØV Film i Lillehammer.

    Lillian møter du i forbindelse med filmen Show me your face when you look at a strangerNordisk konkurranseprogram 4
  • Linda Steinhoff
    Linda Steinhoff Pitchejury
    Linda Steinhoff er utdannet i London ved The Academy of Live and Recorded Arts, med påfølgende13 år i filmbransjen i Berlin med blant annet ansvar som prosjektleder for Northern Light talents og Harpa Awards ved De Nordiske Ambassader under Berlinalen.
    Hun har regissert dokumentarfilmen “Voldtatt”  (vinner av publikumsprisen og beste norske dokumentar på BIFF i 2015), vært Juryleder for UDHR Young Directors Project 1905 International Human Rights Film Festival (Hong Kong), ledet 3-årig pilot prosjekt for etablering av filmkommisjon i innlandet fylkeskommune, vært produsent for Norsk Litteraturfestival og World Expression Forum 2022/23,og fra 1.oktober er hun fast ansatt som produksjonsrådgiver hos Østnorsk Filmsenter.
    Linda sitter i årets pitchejury
  • Maria Bolme
    Maria Bolme Filmskaper

    Maria Bolme har jobbet med film hele sitt voksne liv, både som regissør og manusforfatter for lang-, kortfilmer og tv-serier. Hun har også jobbet med casting på både svenske og internasjonale produksjoner, som for eksempel med TV-seriene Wallander og Hamilton. I hennes lange karriere har hun jobbet i alle slags posisjoner i filmbransjen, og som trivia hadde hun en ledende rolle i Daniel Bergmans film Söndagsbarn, skrevet av Ingmar Bergman.

    Maria møter du i Nordisk konkurranseprogram 2, med filmen Emerich – Ingen Föds till Fascist
  • Nils-Erik Ekblom
    Nils-Erik Ekblom Filmskaper

    Nils-Erik Ekblom er en auteur-filmskaper som ikke er redd for å takle komplekse tema i type filmer som ofte regnes som “mainstream”. Hans arbeid, særlig “Screwed” (2018) har brutt med queer-stereotyper og har spilt en viktig rolle i å presentere LGBTQI+ representasjon i finsk film over hele verden. Nils-Eriks arbeid som regissør varierer fra krig til erotiske drama, og hele veien til byråfilmer for de største merkevarene i Finland

    Nils møter du i forbindelse med filmen The Piano LessonNordisk konkurranseprogram 3
  • Nora Tvedt
    Nora Tvedt Filmskaper

    Regissør Nora Nivedita Tvedt er utdannet i kreativ dokumentarregi ved Den norske filmskolen i 2020.  I hennes filmer ligger det en nysgjerrighet og et ønske om å bli kjent med nye mennesker. Prosjektene hennes handler dypest sett om universelle tematikker som identitet, parforhold og selvaksept. Hun vil at filmene hun lager skal få størst mulig emosjonell kraft og gjøre en positiv endring.

    Nora møter du i forbindelse med filmen Show me your face when you look at a stranger i Nordisk konkurranseprogram 4
  • Odd Karsten Tveit
    Odd Karsten Tveit Foredragsholder

    Odd Karsten har dekket Midtøsten-kon­flikten i hele sin journalistkarriere. Han har vært NRK-korrespondent der i flere perioder og har skrevet en lang rekke prisbelønte bøker om regi­onen. Med sin store kunnskap og rike kildetilfang er han en internasjonal kapasitet på Midtøstens moderne historie og konfliktens politiske betyd­ning og ringvirkninger.

    Odd Karsten møter du I forbindelse med arrangementet Palestina – Israels ran, vårt svik
  • Odveig Klyve
    Odveig Klyve Filmskaper

    Odveig Klyve har hatt manus og regi på ei rekkje kortfilmar. Ho her også vore produsent og medprodusent på fleire filmar, og driv no produksjonsselskapet Fakkelfilm.

    Filmane hennar er viste på filmfestivalar i Europa, Nord Amerika, Sør-Amerika, India, Afrika, Japan og Taiwan. Fleire av kunstfilmane hennar er viste på galleri og kunstutstillingar som Haustutstillinga i Oslo og på Renncontres Internationales i Paris.

    Klyve har m.a. skrive ti diktsamlingar og åtte barnebøker. Dikta hennar er omsette til mange språk, m.a. engelsk, fransk, tysk, italiensk, spansk, japansk, hindi og kinesisk.

    Som poet har ho samarbeidd med musikarar som Nils Petter Molvær, Erlend Apneseth, Stephan Meidell, Terje Isungset, Eva Pfitzenmaier, Gjertrud Økland, Johan Egdetveit, Nils Henrik Asheim, Reidar Larsen, Odd Erik Ognedal Lars Inge Tjøstheim, Kolbein Haga og Stig Roar Wigestrand.

    Odveig møter du i forbindelse med filmen Skjelv du på handa, Vladimir? i Nordisk konkurranseprogram 3
  • Pär Stenbäck
    Pär Stenbäck Tidligere utenriksminister i Finland

    Pär Stenbäck (født 12. august 1941 i Borgå, Finland) er en finsk politiker. Han har vært medlem av byrådet i Esbo og var i perioden 1970–1985 medlem av Finlands riksdag. Han var finsk undervisningsminister 1979–1982 og utenriksminister 1982-1983. Videre var han partileder for Svenska folkpartiet i perioden 1977-1985. Han har også vært generalsekretær Det internasjonale Røde Kors i Genève og for Nordisk ministerråd i København. Han var også grunnleggende medlem i Internatinal Crisis Group fra 1995-2020,  Han har skrevet seks bøker og vært kolumnist i Hufvudstadsbladet de siste tyve årene. Han mottok storkorset i St. Olavsordenen i 1982.

    Pär Stenbäck deltar i samtalen om finsk og svensk NATO-medlemskap på torsdag.
  • Sidsel Wold
    Sidsel Wold Åpningstaler

    Sidsel Wold er en norsk journalist og forfatter, best kjent som NRKs Midtøsten-korrespondent i to perioder.

    Wold er oppvokst i Oslo og Bærum, og dro i 1978 til Israel, der hun lærte seg hebraisk og jobbet som kalverøkter på en kibbutz nord i landet. Etterpå ble hun daglig leder i Norske Kibbutz Venner (NORKIV), som tilrettela for norske ungdommers opphold i Israel.

    Hun studerte russisk, historie og statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, jobbet som som journalist i Morgenbladet fra 1987 til 1988, etterfulgt av studier ved Norsk Journalisthøgskole.

    Etter fullført utdannelse ved journalisthøgskolen i 1990 har Wold arbeidet for NRK, først som programleder og reporter i radioen, blant annet for Her og nå, Søndagsavisen, Ukeslutt og Timen er din.

    Fra 2000 har hun jobbet med utenriksnyheter for både Radio og TV.

    Fra 2003 til 2004 var hun frilanser i Jerusalem, samtidig som hun studerte arabisk, og fra 2007 til 2011 ble hun NRKs korrespondent i Midtøsten, fortsatt med base i Jerusalem.

    I årene 2016 – 2021 var hun igjen Midtøsten-korrespondent, denne gang med base i Istanbul.

    Wold har skrevet tre bøker: Warra! Warra!: Da de hvite kom til Australia (1999), som mottok Norske barne- og ungdomsbokforfatteres debutantpris.

    Hun fulgte opp med Checkpoint: En beretning fra Midtøsten (2006) og den mer personlige Landet som lovet alt: Min israelske reise (2015).

    De to siste bøkene handler om israels sammensatte befolkning, demografi og om historisk og politisk utvikling.

    Men også om palestinerne, deres levekår og hvordan de også er delt i mange grupper.

    I 2011 mottok Wold Flyktninghjelpens Perspektiv-pris for beste nyhetsformidling. I 2018 fikk hun Norsk PENs Ossietzkyprisen for sin dekning av Israel-Palestina-konflikten.

    I 2023 ble hun tildelt Gullrutens hederspris for sin utenriksrapportering over to tiår.

    Sidsel Wold holder årets åpningstale
  • Signe Rosenlund-Hauglid
    Signe Rosenlund-Hauglid

    Signe Rosenlund-Hauglid er oppvokst i Vormsund i Akershus og bor i Oslo. Med bakgrunn fra journalistikk og kreativ dokumentarregi ved OsloMet, tok hun våren 2023 en mastergrad i film ved HDK-Valand – Högskolan för konst och design (Göteborg). Hun jobber ofte i krysningspunktet mellom dokumentar og fiksjon, og har regissert filmer som Ikke en sånn fyrDet finnes ingen naboer her lenger og Ekstra.

    Signe møter du i forbindelse med Det finnes ingen naboer her lenger i NK2
  • Tonje Hessen Schei
    Tonje Hessen Schei Regissør

    Tonje Hessen Schei er en prisvinnende dokumentarregissør som har arbeidet med uavhengig dokumentarfilm siden 1996. Hennes filmer tar hovedsakelig opp internasjonale spørsmål som utfordrer maktsystemer som former vår verden.

    Med politiske thrillere har Tonje utforsket CIAs dronekrig, revolusjonen innen kunstig intelligens og konsekvensene av innflytelsen fra evangeliske fundamentalister i USA.

    Tonje er regissøren bak Praying for Armageddon (2023) som åpner årets Movies on War.

    Tonje er også regissøren bak iHuman (2019), en politisk thriller som tar oss inn i AI-revolusjonen, og som hadde premiere på IDFA i 2019. Den ble vist for utsolgte saler og fulgt av en Doc Talk med Edward Snowden. Filmen vant prisen for beste norske dokumentar under HUMAN i 2020.

    Tonje har også regissert Drone (2014), en dokumentar om CIAs-dronekrig. Filmen mottok prisen Most Valuable Documentary of the Year, på Cinema for Peace i Berlin. Den vant også Amanda og Gullruten i 2015.

    Tonje har også regissert og produsert Play Again (2010)  og Independent Intervention (2006), begge filmene vant flere internasjonale priser og har blitt vist på alle kontinenter i over 100 land og brukes av skoler og universiteter over hele verden.

    Tidligere jobbet Tonje for NRK (2005-2006), hun var festivaldirektør for Human Rights Human Wrongs Film Festival (2011), og hun holdt en TEDx-tale om gaming som krig i 2016.

    Hun har fått medieomtale nasjonalt og internasjonalt, inkludert på nasjonal fjernsynssending og i nasjonale aviser. Internasjonale medier inkluderer BBC, CNN, The Guardian, Vice, Wired, Al Jazeera, Democracy Now! og mange flere.

    Tonje grunnla Ground Productions i 2005, et internasjonalt produksjonsselskap for dokumentarfilm i Portland, Oregon. Tonje er medgrunnlegger og direktør for UpNorth Film i Oslo, Norge (2016-). Hun er også partner i dokumentaravdelingen hos Oslo Pictures (2021-). Tonje mottok The Chicken and Egg Award i 2020.

    Tonje møter du i forbindelse med åpningsfilmen Praying for Armageddon
  • Tormod Heier
    Tormod Heier Foredragsholder

    Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole i Oslo. Han har tidligere jobbet som offiser i Hæren. Som forsker har han derfor militær erfaring fra blant annet Etterretningstjenesten, Brigade Nord, Forsvarsdepartementet og Afghanistan. Heier har i årenes løp skrevet en rekke bøker om norsk og europeisk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Hovedfokuset har vært på manglende samsvar mellom militær maktbruk og politisk måloppnåelse. Hans siste bok var som redaktør for antologien Krigen i Ukraina denne våren.

    Tormod deltar i samtalen om finsk og svensk NATO-medlemskap på torsdag.
  • Øyvind Gregersen
    Øyvind Gregersen Filmskaper

    Øyvind Gregersen er en erfaren filmprodusent med over ti års bransjeerfaring. Hans utdannelsesbakgrunn er forankret i Fine Arts, som han studerte i Roma, der han fordypet seg i den lokale kulturen og det profesjonelle miljøet i ti år. Før han gikk over til film, finslipte Øyvind sine kreative ferdigheter ved å jobbe som en Art Director i reklamebransjen. Nå, som en vital del av produksjonsteamet i Mattima Films, engasjerer han seg ikke bare i de praktiske aspektene ved produksjon, men trives også med å bidra til den kreative prosessen under utviklingen av selskapets prosjekter.

    Øyvind møter du i forbindelse med filmen Andøya – minutter fra atomkrigNordisk konkurranseprogram 4

Gjesteomtaler publiseres fortløpende etter hvert som gjester bekreftes til festivalen.