Festivalgjester

Dette er festivalgjestene under årets Movies on War.

 • Andrea Chalupa
  Andrea Chalupa Manusforfatter og journalist

  Andrea Chalupa fra Washington DC, er journalist, produsent, manusforfatter og forfatter av boka Orwell and The Refugees: The Untold Story of Animal Farm. Hun har skrevet for TIMEThe AtlanticThe Daily Beast og Forbes. Hun har også holdt en rekke foredrag ved institusjoner som Columbia University, McGill University og National Press Club i Washington, DC. Hun er grunnleggeren av DigitalMaidan, en online bevegelse som gjorde den ukrainske protesten til det mest trendende emnet i hele verden. Hun er en av to programledere for podkasten Gaslit Nation sammen med den New York Times-bestselgende forfatter og akademikeren Sarah Kendzior, en podcast om autoritære trusler i USA og resten av verden. Hennes første spillefilmmanus om den unge walisiske journalisten Gareth Jones (Mr. Jones) ble filmatisert av Agnieszka Holland og hadde premiere under Berlinalen 2019.

  Andrea møter du under foredraget om Holodomor og visningen av Mr. Jones lørdag 23.11,
 • Gudmund Moren
  Gudmund Moren

  Gudmund Moren er oppvokst i Elverum og har tidligere jobbet som Folkehøgskolelærer ved Elverum Folkehøgskole og i Voss.
  Utdannet historiker fra Universitetet i Oslo og har jobbet som førsteamanuensis, dekan, prorektor og rektor ved Høgskolen i Lillehammer.
  Moren spesialfelt er fascisme samt fokus på Nasjonal Samling nasjonalt og regionalt.

  Han har skrevet flere lokalhistoriske artikler og bøker. I 2019 ga han ut boka «Okkupanter. Historien om Trudel og Georg Bauer».

  Gudmund møter du under arrangementet “Hvem skriver historien?” i rådhusfoajeen fredag 22. november klokken 16:30.
 • Hans Fredrik Dahl
  Hans Fredrik Dahl

  Hans Fredrik Dahl er en norsk pressemann, historiker og professor emeritus ved Universitetet i Oslo. Han har tidligere vært kulturredaktør i Dagbladet. Som historiker har han forsket på mediehistorie, ideologiene i det 20. århundre og annen verdenskrig. Han mottok Fritt Ords honnør både i 2000 og i 2019. Han har utgitt en rekke bøker, nå sist “Krigen som aldri tar slutt: én historie -mange fortellinger” i 2017.

  Hans Fredrik møter du under arrangementet “Hvem skriver historien?” i rådhusfoajeen fredag 22. november klokken 16:30.
 • Ingebjørg Jensen
  Ingebjørg Jensen

  Ingebjørg Jensen er fra Laksevåg i Bergen. Hun er utdannet ved Universitetet i Bergen.

  Jensen er kanskje mest kjent som frilansjournalist og fotojournalist med over 30 års erfaring. Men, hun er også forfatter, tegnerserieskaper og filmskaper. Blant hennes utgivelser finner vi ”Bomber over barneskolen” (2006), Flukt og flammer” (2009), NaziStempelet (2015) og Dødsleiren, SS’konsentrasjonsleir i Beisfjord 1942 (2018).

  Hun har arbeidet for aviser som Bergens Tidende, Aftenposten og Klassekampen.

  Ingebjørg møter du på arrangementet Krig i tegneserier, onsdag 20.11 klokken 19:00.
 • John S. Jamtli
  John S. Jamtli

  John Sigvart Jamtli er fra Mo i Rana og utdannet fra Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg. Han er en norsk illustratør, serieskaper og konseptdesigner.
  Har tidligere utgitt seriealbumene Annunaki (2009), DASS (2016), Sabotør (2018), Norge ninjakommandør (2019) og nå sist Sabotør – Operasjon Muskedunder (2019).

  Jamtli kommer for å presentere Sabotør-serien under Krig i tegneserier. Onsdag 20.11 klokken 19:00.
 • Mona Pedersen
  Mona Pedersen

  Mona Pedersen er avdelingsdirektør i Anno museum Kongsvingerregionen. Hun har siden 1997 forsket og undervist i film og medier ved Høgskolen i Innlandet, hvor hun fortsatt er førsteamanuensis II. Hun har også jobbet som filmkritiker og filmkonsulent, og hatt flere styreverv i film- og medierelaterte organisasjoner. Mona satt tidligere som leder for Movies on War og sitter nå i festivalens styre.

  Mona møter du i forbindelse med arrangementet “Hvem skriver historien?” i rådhusfoajeen fredag 22. november klokken 16:30.
 • Vegard Sæther
  Vegard Sæther

  Vegard Sæther er historiker og forfatter. Har tidligere utgitt “I grenseland. Den flygende kisten og andre historier om krigen i Østerdalen” (2004), “En av oss, norske frontkjempere i krig og fred” (2010), “Krigsseilere. En fortelling om glemte helter” (2013). “Frontsøstre : norske kvinner under hakekorset” (2015). Sæther arbeider som bygdebokforfatter for Stor-Elvdal kommune.

  Vegard  møter du under arrangementet “Hvem skriver historien?” i rådhusfoajeen fredag 22. november klokken 16:30.
 • Øyvind Holen
  Øyvind Holen

  Øyvind Andreas Holen er en norsk journalist og forfatter, oppvokst i Oslo. Han har blant annet har jobbet for Aftenposten, Dagsavisen, VG, Klassekampen, Bergens Tidende og Morgenbladet. Han har vært kulturredaktør i Osloposten (1997-2000) og Ny Tid (2005-2007), og har siden 2007 vært ansatt i D2-redaksjonen i Dagens Næringsliv.

  Som forfatter har han blant annet skrevet bøkene og seriene: Hiphop-hoder: Fra Beat Street til bygde-rap (2004), Drabant (2012) Donald-landet: Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge (2012)
  Jævla bra byline (2014), Tegneserienes historie (2015) og Nye hiphop-hoder (2018).

  Øyvind møter du under arrangementet Krig i tegneserier onsdag 20.11 klokken 19:00.