Festivalprofil: Andrei Nekrasov

[two_third]

Vi er svært glade for å kunne presentere Andrei Nekrasov som Movies on Wars festivalprofil i 2015. Han er en russisk forfatter og regissør for film, TV og teater, født i 1958 i St. Petersburg. Vi viser tre av hans kritikerroste og prisbelønte filmer som alle omhandler ulike skyggesider ved Russland i årene etter kommunismens fall: «Russiske leksjoner» om den russisk-georgiske krigen i 2008, «Opprør: Litvinenko-saken» om den tidligere KGB-agenten som ble forgiftet og drept i London i 2006, og «Vantro» om bombingen av et boligkompleks i Moskva i 1999. Han vil selv introdusere filmene sine på festivalvisningene, samt holde en mesterklasse – en personlig forelesning – hvor han snakker om sitt arbeid og utfordringer knyttet til å skulle uttrykke samfunnskritikk der ytringsfriheten har vanskelige kår.

[/two_third] [one_third_last]

Andrei på filmsett foran grønn bakgrunn

[/one_third_last]

 

[one_fourth]

Russian Lessons film poster

[/one_fourth][three_fourth_last]

https://youtu.be/EVSAVE6RE-Y&rel=0

[/three_fourth_last] [two_third]

 

Nekrasov har markert seg som en sterk kritiker av Putins politikk, og kom til Norge i januar 2011 under beskyttelse av friby-nettverket. Fribyer er tilknyttet den internasjonale organisasjonen International Cities of Refuge Network. Fribyordningen betyr at truede kulturarbeidere kommer seg i trygghet, og at de sikres ro til å gjenoppta sitt arbeid.

Filmskaperen har laget en rekke filmer som har høstet internasjonal oppmerksomhet og anerkjennelse.  Nekrasov har studert film, teater og litteratur i St. Petersburg, Paris og Bristol og har en imponerende lang rekke produksjoner bak seg. I 1985 assisterte han den verdenskjente regissøren Andrei Tarkovsky på hans siste film «Offeret». Nekrasov avslutter i disse dager sin nyeste film «Magnitsky-listen» i samarbeid med sin norske produsent Piraya film. Her tar han for seg drapet på skatteadvokaten Sergei Magnitsky og de påfølgende politiske implikasjonene.

[/two_third] [one_third_last]

– Jeg er blitt overvåket og leiligheten min ransaket. Jeg fant et bilde av Litvinenko på senga mi. En klar og entydig trussel, fortalte han til Dagbladet ved ankomsten i 2011.

[/one_third_last]