Før var jeg skamfull. Nå er jeg stolt av far.

Karl-Fredrik Figenschou er glad for at han stilte opp og fortalte historien om sin far, partisaneren Ragnvald Figenschou i filmen “Alt hva fedrene har kjempet”. – Før skammet jeg meg over far. Nå er jeg stolt, sa Karl-Fredrik fra scenen i Elverum Kulturhus etter at filmen var vist.

Filmskaper Hilde Korsæth forteller en av mange historier om partisanerne, akkurat slik generalmajor Eirik Kristoffersen i Heimevernet sa i åpningstalen torsdag at han ønsket seg. For dette er ukjente historier om nordmenn som sloss side om side med russerne under andre verdenskrig – og som tapte freden.

Vi fikk se en sterk og vakker dokumentar om en sønns jakt på sannheten om faren, og om hvordan svik fulgte kampen for Norges frihet.

Filmen avdekker sår fra krig og kald krig som er åpne den dag i dag. Den ubehagelige sannheten om hvordan vi sviktet dem som ofret alt. – Nå når retorikken og fiendebildene fra den kalde krigen er på vei tilbake, er det ytterst viktig at denne historien blir fortalt. Folk i nord har være grenseløse i sin samhandling og kultur mye lenger enn de statsgrenser som gjelder i dag. Det de har felles passer ikke alltid med den offisielle retorikken i landene de bor i, sa Hilde Korsæth, som har følt på at hun som formidler og filmskaper må fortelle historiene fra nord-områdene.

(Foto: Nora Bellika Jensen, Rikke Leraand og Erik Larsen).