Fire solide festivalfilmer er bekreftet til årets festival
I år ønsker vi å slippe programmet i rykk og napp. I tillegg til åpningstaler Mads Gilbert, og tema for festivalen, Europa i krig, slipper vi nå fire filmer.
Hvor er Anne Frank (Ari Folman, 2021)
Montages.no kunne melde stor forundring over at vi ikke viste denne filmen i fjor. Filmen hadde sin premiere på Cannes sommeren 2021 og har nå fått norsk distribusjon av Arthaus. Vi fikk dessverre ikke vist filmen i fjor, men vi er stolte av å inkludere den i årets program. Regissør Ari Folman som står bak den moderne klassikeren Vals med Bashir (2008), og den undervurderte The Congress (2013), har laget en mesterlig nytolkning av Anne Franks dagbok. En evig aktuell historie, som nå har blitt en film for både eldre barn og voksne. Hvor er Anne Frank kobler fortid og nåtid og stiller oss spørsmålet – har vi egentlig lært noe siden Anne Franks tid, og kan vi fortsatt lære noe? Filmen er proppfull av spennende idéer og filmatiske løsninger, og er et must særlig for de som setter pris på god animasjon.
My Imaginary Country (Patricio Guzmán, 2022)
– Sterkt og vakkert om motstand og håp i Chile
My Imaginary Country følger den nye generasjonen chilenere, særlig kvinnene, gjennom Estallido social: en rekke massedemonstrasjoner som fikk sitt utslag gjennom protester mot økte billettpriser på kollektiv transport, som senere eksploderte til en massiv bevegelse for frihet og demokrati. Konsekvensene av dette ser vi nå, og de lar seg vanskelig underdrive. Filmen sammenkobler det poetiske, det historiske og det brennende aktuelle på en vakker og håpefull måte, og filmen var en av de beste vi så i Cannes 2022.
Den legendariske dokumentaristen Patricio Guzmán har brukt store deler av sitt 81 år gamle liv på å dokumentere uro og overtramp i sitt hjemland Chile, og denne filmen er på mange måter en oppsummering av hans livsprosjekt, det er derfor rørende at vi nå kan ense håp i hans filmografi.
Nelly & Nadine (Magnus Gertten, 2022)
– Om forbudt kjærlighet, skeivhet og motstand
Magnus Gerttens dokumentar begynner med gamle arkivbilder fra Malmö havn. På bildene ser vi overlevende fra andre verdenskrig som har sittet i konsentrasjonsleirer og ankommer Sverige i dårlig forfatning. Særlig en kvinne ved navn Nadine fanger oppmerksomheten og gjør at Gertten vil vite mer om hvem hun var og hvordan livet ble videre. Resultatet er et puslespill som viser hvor mange brikker som må på plass for at man skal kunne se hele bildet. Filmen har en svært god bruk av historisk materiale, og gir et sterkt portrett av uovervinnelig kjærlighet, ikke minst skeivhet i møte med konsekvensene av nazistenes verdensbilde.
Retrograde (Matthew Heineman, 2022)
– Bli med på innsiden av det Afghanske militæret under den amerikanske tilbaketrekningen i 2021
Retrograde gir oss et unikt innblikk i de siste månedene av USAs 20 år lange krig i Afghanistan fra ulike perspektiv: vi følger en av de siste spesialenhetene USA hadde i landet, en ung afghansk general og hans menn som kjemper for sitt hjemland mot alle odds, og sivile som desperat prøver å flykte fra det kollapsende landet mens Taliban tar over. Vi blir med inn i kontrollrommene, frontlinjen og den kaotiske situasjonen vi alle husker fra bildene av flyplassen i Kabul under tilbaketrekningen. Den Oscar-nominerte og Emmy-vinnende regissøren Matthew Heinemans (Cartel Land, 2015, City of Ghosts, 2017) film gir oss et filmatisk og historisk portrett av USAs lengste krig, og kostnaden for de som ble forlatt. Filmen har en forbausende god tilgang til hendelsesforløpet, og storslått foto av området. Dette er en av årets sterkeste dokumentarer.
Les mer om filmene her
Tidspunkter og billetter er like rundt hjørnet, mens du allerede nå kan sikre deg festivalpass.