Fred er ei det beste

– om kjærlighet og ammunisjon

Tid og sted

18/11, 16:00
Kommunestyresalen, Elverum rådhus

Dag Hoel vokste opp på Raufoss. Som ungdom spurte han, «Hvordan kan vi tro på arbeid for fred, når vi lever av krig?». Det var et uforskammet spørsmål, fulgt av rungende stillhet.  Snart førti år senere svarer han selv med boka Fred er ei det beste. Boka er en kjærlig innsidefortelling om hvordan vi usynliggjør at vi er krigsprofitører. Det er også en beretning om å lengte hjem.

Fred er ei det beste handler om Norges rolle i internasjonal våpenhandel. Ammunisjon fra Raufoss brukes over hele verden. Den anvendes til å «ta ut mål», som det heter i militær terminologi. Verdens mest presise ammunisjon er produsert av godlynte totninger. Det er politisk enighet i Norge om at våpenindustrien er et fornuftig satsingsområde. Den genererer gode inntekter. Våre våpen fremmer fred. Hvor kommer den forestillingen fra? Dag Hoel reflekterer rundt disse temaene i sitt foredrag lørdag 18.11.

Dagbladet skrev at: «Dag Hoels bok gir nøkler til å nærme seg fortielsens anatomi, og man får bare håpe at også politikere vil ta seg bryet med å sette seg inn i hva de driver med». Anmelderen ga terningkast 5.

Ledelsen i Nammo er ikke glade for utgivelsen og hevder Dag Hoel burde overlate til historikere å fortelle om Raufoss.

  • Dag Hoel
    Dag Hoel Produsent og forfatter

Tid og sted

18/11, 16:00
Kommunestyresalen, Elverum rådhus