Fake news er et av hovedtemaene for årets Movies on War-festival. Begrepet har det siste året blitt dagligtale, og konsekvensene kan i ytterste konsekvens påvirke hele vår verdensoppfatning.
Nettsiden Future of fake news viser hvor lett det er å lage troverdige forfalskede nyhetsklipp, av for eksempel en amerikansk president. Ved å analysere lydklipp av Barack Obama har teamet bak nettsiden laget en stemmeprofil. Denne profilen kan deretter brukes for å få en en annen person eller en datastemme til å høres ut som Obama. På den måten kan innholdet i for eksempel en tale byttes ut. Deretter bruker man datasimulering til å gi Obama en ny munn som beveger seg synkronisert med den nye talen. Teknologien har blitt døpt «Photoshop for audio», og vekker stor oppsikt.
Med teknologien kan hvem som helst lese inn en tale, og overføre den til Obama, Trump eller Putin med riktig stemme, ansiktsuttrykk og munnbevegelse i sanntid, alt med hjelp av en datamaskin, et helt vanlig web-kamera.
Det er lett å se for seg bruksområder for slik teknologi, og det gir frysninger nedover ryggen. Forfalskede klipp vil kunne lure tusener av intetanende seere, hvis de for eksempel spres på sosiale medier.
Hvordan kan man forsvare seg mot den nye bølgen fake news? Hvordan vil denne teknologien bli utnyttet og misbrukt? Hva kan vi stole på? Det er mange spørsmål som gjør seg gjeldende, og vi ser frem til å jobbe med temaet Fake News under Movies on War 2017.
Se flere filmer som utdyper hvordan denne typen teknologi fungerer: