Hakekorsets Profitører – Mørke Spor

[two_third]

Presenteres av Movies on War i samarbeid med Norsk Jernbanemuseum

 

 

Kvelden før den store åpningsforestillingen inviterer vi til festivalforspill på Hamar onsdag 11. november kl 19.00 i Norsk Jernbanemuseums gamle hovedbygning.

Hit kommer Erling Borgen og presenterer sin nye film «Hakekorsets profitører». I filmen gransker han hvordan norske myndigheter og private bedrifter utnyttet de om lag 130 000 slavearbeidere som kom til Norge under 2.verdenskrig. De arbeidet for NSB, Vegvesenet, Hydro, Norsk aluminiumsindustri og en rekke andre bedrifter gjennom organisasjonen Todt. 17 000 av slavearbeiderne døde i Norge, men ingen norske bedrifter eller institusjoner ble stilt til ansvar for slavearbeidet under rettsoppgjøret. Til tross for at Norge, sett i forhold til folketallet, var det tyskokkuperte landet som mottok den største kontingenten tvangsrekruttert arbeidskraft, er skjebnen til de utenlandske krigsfangene og tvangsarbeiderne her i landet lite utforsket. Sammen med deportasjonen av norske jøder, er det bruken av tvangsarbeid som var vårt lands viktigste og tetteste forbindelse til nazistenes utryddelsespolitikk. Sistnevnte har fått lite oppmerksomhet, og det er denne rystende historien Erling Borgen tar tak i gjennom denne filmen.

For NSB sin del kom ikke angrepet på Norge 9. april 1940 som en overraskelse. Det nasjonale jernbaneselskapet hadde trykket opp evakueringsbilletter allerede i januar samme år. Okkupantene besatte raskt alle de store jernbanestasjonene og forlangte tilgang til jernbanen for transport av de tyske troppene. Et samarbeidskontor med tyske og norske jernbaneledere ble raskt etablert. For jernbaneansatte begynte en farlig og vanskelig krigstid der arbeidsgiverens krav kunne stå i sterk kontrast til den personlige overbevisningen. Dette skildres i utstillingen «Mørke spor – Jernbanen og 2. verdenskrig» på Norsk Jernbanemuseum.

Etter filmen blir det samtale med filmskaperen Erling Borgen og Bjørn Westlie som har skrevet om NSBs bruk av slavearbeidere på Nordlandsbanen i boka «Fangene som forsvant», samt Bjørg Eva Aasen som er ansvarlig for utstillingen «Mørke spor». Det blir også anledning til å besøke utstillingen etter samtalen.

[/two_third] [one_third_last]
#MoW15_Russland
#MoW15_Nekrasov

Sjanger:
Dokumentar

Nasjonalitet:
Norsk

Produksjon:
2015 / Erling Borgen

Spille­tid:
67 minutter

Språk:
Engelsk/Russisk/Norsk/Serbisk (tekstet)

Regi:
Erling Borgen

Med:
Aleksand Calic, Peter Fesenko, Zarco Vidovic, Hans Otto Frøland, Ketil Gjølme Andersen

[/one_third_last]