«Horungen» tildelt førsteprisen

Fagjuryen i årets nykommer, den nordiske konurransen for filmer av alle sjangre under seksti minutter, var samstemt om at filmen «Horungen» av Knutte Wester fra Sverige fortjente førsteprisen.

Juryen sa blant annet om filmen at den forteller en personlig historie i to ulike generasjoner og at fortellingen er et viktig bidrag til nordisk sosial historie. I fire år jobbet billedkunstneren Knutte Wester med denne håndmalte, animerte filmen om hans farmor, som forteller hvordan det var å vokse opp som «uekte barn» av en ugift mor i Sverige på begynnelsen av forrige århundre.

Hederlig omtale gikk til «Brennende minner» av Ellen-Astri Lundby fra Norge. Filmen forteller den vanskelige og såre historien om det å være krigsbarn til alle tider.

Filmene konkurrerte om en pris på 15 000 kroner sponset av Sparebank1 Østlandet, juryen bestod av Tore Pryser, Nefise Özskal Lorentzen og Eivind Myklebost Nordengen.

Elevene ved Elverum Folkhøgskule har hatt en egen ungdomsjury som har sett alle de elleve filmene i konkurransen. Juryens leder, Ellen Reiersøl Bjerke, beskrev vinnerfilmen som en uforglemmelig, treffende, nyskapende og kreativ film, Little Boy

Regissør Kristian Pedersen ønsket å gjenskape, gjennom denne abstrakte kortfilmen, det ubegripelige inferno av flammer og varme som oppsto i det øyeblikket bomben gikk av og lyste som en ny grusom sol over Hiroshima.