Jessikka Aro og Jakob Gottschau om cyberkrig på Movies on War

– Sosiale medier vil trenge en redaktørfunksjon

Det var datateknikerne som skapte Facebook, Twitter, Google og YouTube. De skapte et verdensomspennende sosialt nettverk tilgjengelig for de fleste. Men det gode krefter kan bruke, kan også de med onde hensikter utnytte, og de gjør det med sterk strategisk tyngde.

– Sosiale medier må ta et mer aktivt samfunnsansvar for hvordan plattformene de har skapt, blir brukt. Det kan komme til å tvinge seg fram en form for redaktør-funksjon, sa regissør Jakob Gottschau i samtale med den finske gravejournalisten Jessikka Aro og programansvarlig i MoW, Torunn Nyen etter visningen av hans film, «Løgnfabrikken».

Etter å ha sett den ferske og sterke filmen «Løgnfabrikken» er vi ikke i tvil om at det finnes egne fabrikker i Russland hvor det produseres løgner rettet mot Internett. Falske nyheter er brukt i Russlands relasjoner til alle sine naboland, spesielt Ukraina, men også Finland, de baltiske landene og Norge. Løgnfabrikkene var også tungt involvert i å påvirke utfallet av det amerikanske valget i 2016, der Donald Trump vant overraskende.

I den påfølgende visningen av filmen «The Cleaners» fikk vi innsikt i en skjult og svært tilfeldig rydding av innlegg på sosiale medier. I Manila er det opprettet selskap som kontrollerer Internettet for upassende innlegg. Kriteriene for hva som er upassende er få og diskutable. Praksis er i stor grad overlatt til den enkelte medarbeider, som i timevis stirrer på mord, vold, sex og liknende hele arbeidsdagen.

Jessika Aro har selv fått oppleve hvordan sosiale medier er blitt brukt mot henne da hun startet å grave fram nyheter om nett-troll og løgnfabrikker i Russland. Riktig uvel ble hun først da de involverte hennes egen familie i løgnkampanjene mot henne. Nylig falt dommen mot to mannlige nett-troll, som begge fikk fengselsstraff for svertekampanjen de har ledet mot Aro.

Jessikkas foredrag ble strømmet på direkten av elever på Elverum folkehøgskule. Opptaket kan du se her: