Kampen om tungtvannet

[two_third]

«Kampen om tungtvannet» forteller historien om den dristigste sabotasjeaksjonen gjennomført på norsk jord. Da kompani Linge sprengte tungtvannsfabrikken på Vemork, var det med på å snu krigen i de alliertes favør. Aksjonen har vært gjenstand for flere dramatiseringer, blant annet i den amerikanske actionfilmen «Helter fra Telemark» i 1965 og i fjorårets store tv-suksess på NRK. Denne filmen ble laget bare tre år etter krigens slutt, og flere av de sentrale aktørene fra operasjonen er med og spiller seg selv. Dermed er den også interessant som tidsvitne.

Etter invasjonen av Norge fikk tyskerne direkte tilgang til tungtvannsfabrikken på Vemork. De mangedoblet produksjonen for å lage nok til eksperimentene med atomenergi som foregikk i Tyskland. Tilgangen på tungtvann ble ansett som en avgjørende faktor for hvem som ville få overtaket i krigens tidlige fase. «Kampen om tungtvannet» viser hvilken betydning aksjonen hadde, og er satt sammen delvis som en rekonstruksjon av en faktisk hendelse, og dels som en ordinær spillefilm. Historien rammes inn av Hartvig Kirans filmavislignende fortellerstemme, og actionsekvensene er bare tidvis brutt opp av korte dialogscener med utbrudd av typen – Fanden, fortsatt tåke!, klippet sammen med arkivmateriale der det passer inn.

Hans Storhaug, «Kyllingen» fra Rena. Tungtvannssabotør og filmstjerne. Foto: Glomdalsmuseet/digitaltmuseum.no«Kampen om tungtvannet» er en knakende god actionfilm i seg selv, og samtidig dokumenterer den en av de største heltedådene i Norges 100 år som selvstendig nasjon. Hans Storhaug, en av sabotørene, hadde kallenavnet Kyllingen og kom fra Rena. Han spiller seg selv i filmen, og hans datter Åse Storhaug Hole vil presentere filmen for oss og fortelle om farens opplevelser som filmstjerne i Norge så vel som i Paris.

Trailer

[youtube=https://youtu.be/ejEY40LhfWo&rel=0&w=594&align=left] [/two_third] [one_third_last]
#MoW15_Spesial
#MoW15_Frem_fra_glemselen

Sjanger:
Fiksjon

Nasjonalitet:
Frankrike / Norge

Produksjon:
1948 / Le Trident, Hero-Film

Spille­tid:
98 minutter

Språk:
Norsk

Regi:
Jean Dréville, Titus Vibe-Müller

Med:
Jens Anton Poulsson, Johannes Eckhoff, Arne Kjelstrup, Claus Helberg, Henki Kolstad, Claus Wiese, Knut Haukelid, Andreas Aabel, Fredrik Kayser, Hans Storhaug, Odd Rohde, Torstein Skinnarland m.fl

Format:
DCP

[/one_third_last]