Lawrence of Arabia

[two_third]

Lawrence of Arabia er en film der intime karakterstudier dampende av undertrykte følelser forenes med episke slagscener og forførende ørkenlandskap.

Filmen er basert på T.E. Lawrence selvbiografiske bok Visdommens sju søyler og handlingen utspiller seg på den arabiske halvøy under første verdenskrig. Den skildrer Lawrence som leder det arabiske opprøret mot tyrkerne. Boken gir et motsetningsfylt bilde av Lawrence, noe som har gjort ham til en myte for ettertiden. Han var både humanist og kriger, filosof og eventyrer, sadist og medmenneske, narsisist og altruist. Og det er nettopp myten om Lawrence, hans seksuelle legning og tvilen om hvor lojaliteten hans egentlig ligger som gjør karakterstudiene så medrivende.

David Lean var opptatt av at scenene skulle være så autentiske som mulig. Opptakene ble gjort i Jordan og det ble stilt en armé på flere tusen soldater og kameler til filmteamets disposisjon. Resultatet ble en monumental, episk blockbuster, et ørkeneventyr som verken publikum eller kritikere hadde sett maken til den gang. De store slagscenene har evne til å ta pusten fra oss om enda mer i dag hvor slike scener kun lages digitalt.

Gled deg til et 4 timers eventyr av en film!

Filmen vant 7 oscarer i 1963, deriblant beste film og beste regi.

Vi anbefaler deg også å se filmen Theeb. Den forteller en episode fra den samme konflikten sett og fortalt gjennom en beduins erfaringer fra utkanten av krigen.

Trailer

[/two_third] [one_third_last]
Midtøsten

Sjanger:
Drama

Nasjonalitet:
Engeland/USA

Produksjon:
Colombia Pictures, 1962

Spille­tid:
222 minutter

Språk:
Engelsk

Regi:
David Lean

Med:
Peter O’Toole, Omar Sharif og Anthony Quinn

[/one_third_last]