mow-2017_mannen-med-filmkamera_01
mow-2017_mannen-med-filmkamera_01
mow-2017_mannen-med-filmkamera_02
mow-2017_mannen-med-filmkamera_02
mow-2017_mannen-med-filmkamera_03
mow-2017_mannen-med-filmkamera_03

Festivalåpning: Mannen med filmkamera

Sovjetunionen | 1929 | 66 minutter

Visninger

Festivalåpning, Taler, Pitchepremie
16/11, 19:00
Elverum Kulturhus - Storstua

Åpningsprogram

 • Velkommen ved programansvarlig Mona Pedersen
 • Velkommen ved ordfører Erik Hanstad
 • Kunngjøring av vinner av pitchekonkurransen ved Kjell Inge Bekken/Sparebanken Østlandet
 • Offisiell åpning ved Knut Storberget
 • Åpningsfilm Mannen med filmkameraet, med Hamar Stumfilmjamorkester

Etter forestillingen er alle velkomne til mottakelse i Elverum rådhus.

Omtale

En revolusjonær kinoopplevelse du ikke har sett maken til!

I årene like etter den russiske revolusjonen var man opptatt av at den nye staten måtte uttrykke seg gjennom en ny estetikk, et nytt språk. Mange sovjetiske regissører var tiltrukket av ideen om å bryte seg løs fra konvensjonene, og Lenin erklærte film som «den viktigste kunstformen».

Avantgardisten Dziga Vertov ønsket å skape det han kalte revolusjonær kino. Film måtte reflektere den nye statens revolusjonære ideer ved å finne opp og benytte seg av nye filmteknikker. Slik tok Vertov avstand fra den tradisjonelle borgerlige fortellerstilen, som han mente var forsøplet og klisjéfylt.

Mannen med filmkamera dokumenterer en vanlig dag i storbyen fra morgen til kveld. Filmen starter i en kino der publikum forbereder seg på en filmvisning. Deretter beveger vi oss bort fra lerretet og ut i selve livet.  «Mannen med filmkamera» er omtalt som en av de mest storslagne filmopplevelser gjennom tidene, og har hatt enorm innflytelse på dokumentarsjangeren så vel som filmspråket for øvrig.

Visningen akkompagneres av HamarStumFilmJamOrkester.

 • Hamar Stumfilmjamorkester
  Hamar Stumfilmjamorkester Stumfilmmusikere

  Hamar Stumfilmjamorkester oppsto på bestilling fra Tante Gerdas filmfestival på Hamar, og har bidratt med improvisert musikk til stumfilm der i flere år. Bandet består av:

  Anne Bolette Stang Eng – vokal og tangenter: Skuespiller og sanger. Er utdannet ved GITIS-Russian Academy of Theatre Art og Bårdar Akademiet. Fra januar og ut våren blir hun å se i Trollmann frå Oz på Riksteatret.

  Skjalg Lidsheim – slagverk: Etter 25 år som musiker har han etablert seg som en meget allsidig trommeslager som behersker ulike sjangre og situasjoner. I tillegg til å være utøvende trommeslager har han vært trommelærer, instruktør i diverse korps og dommer i UKM i mange år. Skjalg har medvirket som slagverker i stumfilmorkesteret siden 2012.

  Bjørn Thomassen – elbass: Freelancemusiker, lyddesigner/tekniker, regissør, klipper og Post Producer. Spiller bass (hovedinstrument), gitar, piano.  Har spilt i utallige band/prosjekter siden starten av 80-tallet med blant annet Steinar Ofsdal, Jan Teigen, Geirr Lystrup, Monica Nordli, Ronni Le Tekrø, Joe Lynn Turner, Tommy Funderburk, Johnny Dyer, Vidar Busk, RC Finnigan, Amund Maarud, Øyvind Elgenes + en hel haug med lokale artister siden 80-tallet.

  Frode Berntzen – gitar: Gitarist, komponist og produsent etablert i Hamar med sitt StudioEner. Samarbeider fast med Geirr Lystrup, Maren Aarskog, Knut Erik Engemoen og Kim Rysstad og spiller i Hamarbandet GLO og folkemusikkgruppa «Julestemmer». Leder «Briskebyen Lyttemannslag» som spiller Berntzens egen musikk. Har stadig oppdrag for Teater Innlandet  og er i høst musikalsk ansvarlig for Elverum Barnemusikkteater for 4 år på rad. Underviser i gitar og samspill ved musikklinja på Stange videregående skole.

  Orkesteret akkompagnerer åpningsfilmen MANNEN MED FILMKAMERA.

Trailer

Åpningstaler

 • Knut Storberget
  Knut Storberget Stortingsrepresentant (Ap)

Billetter

Fakta

Tema: Revolusjon, 1917

Sjanger: Dokumentar

Nasjonalitet: Sovjetunionen

Produksjon: VUFKU, 1929

Spilletid: 66 minutter

Språk: Stum - med levende musikk!

Regi: Dziga Vertov

Med: Mikhail Kaufman

Aldersgrense: Alle

Visninger

Festivalåpning, Taler, Pitchepremie
16/11, 19:00
Elverum Kulturhus - Storstua