Menneskerettighetsforkjemper Seyran Ates kommer til Movies on War

Vi er stolte av å kunne annonsere at Seyran Ates vil besøke Elverum for årets utgave av Movies on War.

Seyran Ates har vært en menneskerettighetsforkjemper i en årrekke. Hun er advokat, imam og feminist. Hun har også grunnlagt Ibn Ruschd-Goethe-moskéen i Berlin, Tysklands første LGBT-vennlige moské hvor kvinner og menn kan be side om side. Hennes arbeid har kostet henne dyrt; fatwaer, drapstrusler og konstant beskyttelse av livvakter har vært en del av hennes hverdag i 15 år. I 2019 kom den norske utgaven av hennes bok Islam trenger en seksuell revolusjon på markedet, og samme år vant hun UiOs menneskerettighetspris. Nå er hun klar for Movies on War i Elverum, både med bok og som hovedperson i filmen om sitt liv regissert av Nefise Özkal Lorentzen.

Fra filmen Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam (2021)

Lorentzen har blitt en kjenning i Movies on War og har jobbet mye med seksualitet og Islam, med filmer som Gender Me (2008), En ballong til Allah (2011) og Manislam: Islam og maskulinitet (2014), sist var hun sammen med Jørgen Lorentzen på festivalen for å presentere En gave fra gud (2019), en film som omhandlet det omdiskuterte kuppforsøket i Tyrkia i 2016. Nå er hun tilbake i Elverum, etter å ha deltatt på flere av verdens største dokumentarfestivaler, med portrettet Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam (2021).

Både Nefise og Seyran kommer til Elverum for å snakke om filmen, og Seyran vil også snakke om sin bok Islam trenger en seksuell revolusjon i forbindelse med årets utgave av Books on War. Til Elverum kommer også Tugay Sarac, Seyrans nevø, som jobber aktivt i hennes moské, og som har foretatt reisen fra ekstremist til å kjempe for homofile rettigheter i Islam. Tugay vil holde et foredrag under festivalen.

 

Nefise Ozkal Lorentzen

Regissør Nefise Özkal Lorentzen

“Etter å ha laget tre dokumentarfilmer om islam og kjønn – Gender Me (2008), A Balloon for Allah (2011) og Manislam (2014) – var det å møte Seyran Ates som å oppleve at alle disse tre filmene ble fanget i én person. Vi lever i en verden hvor islam opplever en fundamental krise, med kriger, diktatur og ytterliggående radikalisering. Seyran Ates er en av de viktigste stemmene som forteller om en annen islam som er inkluderende, demokratiserende og full av kjærlighet. Filmen om henne er et håp for denne verden,” uttaler Nefise Özkal Lorentzen. Om festivalen sier hun: “Movies on War er en unik festival hvor unge og eldre møtes, en festival for håp. Vi gleder oss til å vise filmen der.”

Filmen vil være del av konkurranseprogrammet for beste dokumentar.
Tidspunkt for arrangementet, samt billetter, vil legges ut i starten av oktober.