Movies on War med film under Elverum PRIDE

Kinodag under første Elverum Pride 14. august.

For første gang skal det arrangeres Pride i Elverum. Både en fest og en kamp for mangfold av seksualitet, kjønns- identitet eller uttrykk. Norge har kommet langt, men har fortsatt mer å gjøre, noe vi har sett med reaksjonene på PRIDE i juni. I verden øvrig er det fortsatt en lang rekke land hvor lhbtqi+ straffes, i verste fall med døden. Det er en urovekkende tendens vi ser i land så nære som Russland, Tsjetsjenia, Polen og Ungarn. Vi støtter helhjertet saken og vil i samarbeid med Elverum Filmklubb, Pride Elverum og Elverum kulturhus delta med en seksjon på programmet til første Pride på kino.

Hele dagens program:

12:30:
Movies on War presenterer:
Kunsten å være syndig (Ibrahim Mursal, 2020), Norge, 57 minutter.
– Møt Ahmed Umar – politisk flykning, anerkjent kunstner og verdens første åpent homofile sudanske mann.
Les mer om filmen nederst på siden.
Kjøp billett her

16:00:
Kulturhuset presenterer:
Sommeren ’85 (Francois Ozon, 2020), Frankrike, 1t 41 minutter.
– En intens, dramatisk og skjebnesvanger sommerflørt mellom to gutter.
Kjøp billett her

18:30:
Elverum filmklubb presenterer:
Fucking Åmål (Lukas Moodysson, 1998), Sverige, 1t 26min.
– En lhbt+ klassiker om to unge jenter, coming of age og forelskelse på den svenske landsbygda.
Alle filmene vises i Veslestua i Elverum kulturhus.

Vanlig kinopris på visningene, bortsett fra filmklubbens visning som kun krever medlemskap.
Begrenset med plasser “first come, first served”.

 

Kunsten å være syndig (Ibrahim Mursal, 2020)

Møt Ahmed Umar – politisk flyktning, anerkjent kunstner og verdens første åpent homofile sudanske mann
I 2008 kom Ahmed Umar til Norge som flyktning. Åtte år senere var han ferdig med mastergraden sin på Kunsthøgskolen i Oslo, og i dag er han en anerkjent kunstner. Alt er imidlertid ikke bare fryd og gammen, for da han i 2015 kom ut av skapet på Facebook, var det som den første åpent homofile sudanske mannen i verden – og reaksjonene lot ikke vente på seg. Ahmed møter utfordringer både i Norge og Sudan – hjemme i Sudan blir homofili fortsatt straffet med dødsstraff – men den uredde kunstneren lar seg ikke stoppe så lett, og i KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG følger vi ham på reise tilbake til fødelandet.

Regissør Ibrahim Mursal har laget et empatisk og nysgjerrig portrett av en enestående skikkelse i norsk kunst og sudansk samfunnsliv. Mens han dokumenterer Ahmed på atelieret, på utstillingsåpning og legevakten etter han er blitt banket opp etter en Pride-marsj, tvinges Ibrahim til å konfrontere sine egne fordommer om maskulinitet og sudansk identitet. KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG er en reise på tvers av verdener og kulturer som utforsker betydningen av kunst og religion, nasjonal identitet og tilhørighet, seksualitet og kjærlighet.
(hentet fra biff.no)
Kjøp billett her

Elverum Pride skjer i samarbeid med bl.a. Elverum-Åmot AUF, Elverum Menighetsråd, Elverum kommune v/kulturkontoret, Stri Pub, Movies on War, Elverum Filmklubb og Elverum kulturhus.