Ninas Barn

[two_third]

I 1938 er 21 jødiske barn fra Wien på sommerleir i Oslo. Når det er på tide å reise hjem får foreldrene tilbud om å la barna bli. Halvparten velger dette, og den tysk-russiske barnepsykologen og kommunisten Nina Hasvold tar på seg ansvaret for ungene.

I Ninas Barn forteller regissør Nina Grünfeld historien om personen hun er oppkalt etter, og kaster med det lys over en side av norsk krigshistorie som hittil har vært lite kjent, nemlig Nina Hasvolds barnehjem for jøder. I løpet av krigen kommer flere jødiske barn til hjemmet, og ved hjelp fra andre kvinner klarer Hasvold å redde barna fra nazistene – blant annet ved å ta med seg barna til Sverige når norsk politi begynner deportasjonen av jøder til Auschwitz.

Ved hjelp av intervjuer med overlevende og deres familier, arkivopptak, rekonstruksjoner og gamle intervjuer med Hasvold ønsker Grünfeld ikke bare å fortelle om barnehjemmet, men også vise det kulturelle mangfoldet blant de overlevende, og utforske hvordan krigen har påvirket livene deres.

Nina F. Grünfeld kommer til Elverum og introduserer filmen for MoWs publikum. Filmen er den siste i en trilogi om faren hennes. De to foregående filmene er Den Døende Doktoren (2008) og Grünfeld: Ukjent Opphav (2005).

Trailer

[youtube=https://youtu.be/vrd28q2xHJY&w=594&align=left] [/two_third] [one_third_last]
#MoW15_Kvinner_i_kamp

Sjanger:
Dokumentar

Nasjonalitet:
Norsk

Produksjon:
2015 / Nina F. Grünfeld, Bente Olav

Spille­tid:
65 minutter

Språk:
Norsk

Regi:
Nina F. Grünfeld

Med:
Birgitte Grimstad, Maiken Ostermann, Siegmunn Korn, Edith Vanstone, Josef Fenster, Natti Mendel Philipson

Format:
DCP

[/one_third_last]