Gå til Filmomtaler | Festivalprogram
Nordisk konkurranse 5: Cheiderboken / Ingen hverdag mer
Aldersgrense: 12 år
Omtale
Cheiderboken | Regi: Nina Grünfeld
Norge | 2021 | 8 minutter
Cheiderboken forteller om en religionsbok for jødiske barn som ble laget for hånd i det skjebnesvangre året 1941, som forsvant, for så å komme til rette 70 år senere. Med bruk av animasjon og rekonstruksjon spør filmen: hvor hadde boka vært og hva var dens historie?
Cheiderboken. Tells a story about a religious book for Jewish children that were made by hand in the fateful year 1941, that disappeared and returned 70 years later. With the use of animation and reconstruction, the film asks: where had the book been, and what is its story?
Ingen hverdag mer | Regi: Elsa Kvamme
Norge | 2021 | 60 minutter
Ingen hverdag mer forteller historien om østerrikske Ruth Maier som i 1939 kommer til Norge som kvoteflyktning og inngår et nært og intenst vennskap med den aspirerende forfatteren Gunvor Hofmo. Etter noen års omflakkende tilværelse, sammen og hver for seg, blir Maier i 1942 arrestert og deportert, og fire dager senere blir hun drept. Denne hendelsen setter dype spor i Hofmo, og får stor betydning for resten av hennes forfatterkarriere og liv.
Ved hjelp av en blanding av arkivmateriale, intervjuer med venner og familie, og rekonstruerte scener, gir filmskaper Elsa Kvamme oss en historie om to særegne kvinner som så gjennom kaoset i en mørk tidsperiode, og fant trygghet og motivasjon i hverandres selskap. Det er også en fortelling om en stor forfatter som til tross for traumatiske opplevelser og langvarig kamp mot psykiske lidelser, til syvende og sist kom ut av mørket som en av etterkrigstidens fremste lyrikere. (BIFF)
A Wartime Friendship: Austrian Ruth Maier comes to Norway in 1939 as a refugee, and forms a close friendship with aspiring author Gunvor Hofmo. After a few years Maier is arrested, deported and killed. This incident leaves a deep impression on Hofmo, and would reverberate throughout the rest of her life and writing. Using a mix of archive material, interviews with friends and family, and reenactments, filmmaker Elsa Kvamme tells a story about two unique women who saw through the chaos in a dark time and found comfort in each other’s company. (BIFF)
Gjester
-
Elsa Kvamme Filmskaper
Elsa Kvamme er en markant skikkelse i norsk kulturliv, som og har vært aktiv siden 70-tallet. Hun begynte som skuespillerelev ved det nå verdenskjente Odin Teatret, og startet siden Saltkompagniet, en av Norges første frie teatergrupper. Hun var en av de første i Norge som begynte med soloforestillinger og cabareter, før hun på 1990-tallet gikk på filmskole i New York. Hun har mottatt en rekke norske og internasjonale priser for sitt arbeid, inkludert Amandaprisen for beste manus (Fia og klovnene, 2004) og Gullstolen for beste dokumentar (Legenes krig, 2011). Hun begynte arbeidet som dokumentarist for å finne ut mer om faren Elling Kvammes underfortalte krigsopplevelser. Hun har siden laget fire dokumentarer om historier tilknyttet nazismens grusomheter og de overlevendes dilemmaer (Tysklandsstudenter, En dame med hatt, Legenes krig, Trikken til Auschwitz), før hun fikk behov for å fokusere på mennesker og aksjoner som har klart å skape motkrefter og utgjøre “en forskjell”.
Filmene i det som har blitt en trilogi om motkrefter er Det umuliges kunst (2017), om den italiensk-norsk-danske teaterfornyeren Eugenio Barba og hvordan et lite teater kan bli et internasjonalt kraftsenter, og Opprørsskolen (2018), om Forsøksgymnaset i Oslo – et unikt eksperiment i forhold til å lære og utvikle demokrati i skolen. Og Sorry brødre, det ble meg (2019); om poeten og aksjonisten Jan Erik Vold.
Elsa møter du i forbindelse med visningen av Ingen hverdag mer lørdag klokken 13:15 i Veslestua.