Nordisk konkurranseprogram

 

Nytt av året!

Nytt av året er en nordisk konkurranse åpen for filmer i alle sjangre under seksti minutter, der de på ulikt vis belyser krig og konflikt, fred og forsoning, i vår tid og historisk. Det er også en del av ideen med dette programmet at tidsvitner og filmskapere skal være tilstede for å møte publikum. I år har vi valgt ut elleve filmer fra Norge, Sverige og Finland, men fra og med 2019 ønsker vi oss en åpen påmelding fra Norden.
Filmene konkurrerer om en pris på 15 000 kroner sponset av Sparebank1 Østlandet, juryen består av Tore Pryser, Nefise Özskal Lorentzen og Eivind Myklebost Nordengen (mer om dem nedenfor). Det deles også ut en pris av elever ved Elverum folkehøgskule.

Den finske filmen The Eyes of a War av Jouko Aaltonen og Seppo Rustanius får æren av å åpne konkurransen, den har sin verdenspremiere i Elverum kulturhus, torsdag 21:00 og Jouko Aaltonen vil være tilstede.

Full line-up:

NORDISK KONKURRANSE 1
The Eyes of a War – Jouko Aaltonen, Seppo Rustanius
Radio Dolores – Katariina Lillqvist
Little Boy – Kristian Pedersen

NORDISK KONKURRANSE 2
Til mine barn – Shwan Dler Qaradaki
Horungen – Knutte Wester

NORDISK KONKURRANSE 3
Ranias flukt – Anders Hammer
Spring for livet – Vidar Dahl
The Future of Iraq – Thee Yezen Al-Obaide, Mats Muri

NORDISK KONKURRANSE 4
Klassekameratene – Ingeranna Krohn-Nydal, Evald Otterstad
Majorens sønn – Frode Vestad

NORDISK KONKURRANSE 5
Brennende minner – Ellen-Astri Lundby

Bilde fra The Eyes of a War

Jury

 • Tore Pryser
  Tore Pryser Professor emeritus i historie

  Tore Pryser, født 1945  i Oslo. Ansatt som historiker ved Høgskolen i Lillehammer fra 1975. I dag professor emeritus. Har skrevet en rekke bøker og artikler om temaer fra det 19.ende og 20.århundres historie, ikke minst om 2. verdenskrig. Av  nyeste bøker om krigen kan nevnes Tyske hemmelige tjenester i Norden, 2012 og Svik, gråsoner og heltemot, 2018.

  Tore sitter i juryen for den nordiske konkurransen.
 • Nefise Özkal Lorentzen
  Nefise Özkal Lorentzen Regissør, forfatter og journalist

  Nefise Özkal Lorentzen er en tyrkisk-norsk forfatter, filmskaper og produsent som bor i Oslo. Hun tok bachelor i Political science på Bodphorus Universitet i Istanbul og mastergrad i Medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. De siste to tiårene har hun produsert og regissert en rekke kontroversielle dokumentarer relatert til islam. Som resultat av hennes fokus på LGBTQ-personer og menneskerettighetsaktivisme, har hun blitt trukket frem som en av top 10 innvandrerforbilder i Norge. Hennes trilogi Gender Me (2008), En ballong til Allah (2011) og ManIslam (2014) bringer frem tidligere skjulte historier gjennom offentlig synliggjøring. Gjennom hennes workshop “gender activism through films” har hun samarbeidet med en rekke foreninger, og håper en dag at kjønnsforskjeller og vold mot kvinner vil være et tilbakelagt stadium. Nefise sitter i Movies on Wars programråd. Til daglig jobber Nefise ved Høgskolen i Innlandet, avdeling for Audiovisuelle medier og kreativ teknologi.

  Nefise vil være til stede under visningen av hennes nye film “Seyran Ates: Sex, revolusjon og Islam” som er årets åpningsfilm og vises torsdag 18.11 klokken 18:00 i Storstua. (Filmen vil også ha en reprisevisning fredag 19.11 klokken 15:15.)
 • Eivind Myklebost Nordengen
  Eivind Myklebost Nordengen Jury

  Eivind Myklebost Nordengen (f. 1991) har en mastergrad i film- og fjernsynsvitenskap fra Høgskolen i Lillehammer, og jobber som programsjef og produsent for Amandusfestivalen og Amandus Blikkfang. Han har også bakgrunn fra filmklubbdrift i Lillehammer, og har ved flere anledninger vært bidragsyter til Montages og Z Filmtidsskrift.

  Eivind sitter i juryen for den nordiske konkurransen.