Pressemelding 3 – 2017: Engasjerende festivalforspill med Iram Haq

Tirsdag kveld tyvstartet filmfestivalen Movies on War med festivalforspill. På plakaten stod den kritikerroste filmen «Hva vil folk si», og i salen satt regissør Iram Haq.

Filmen tematiserer sosial kontroll. 16 år gamle Nisha splittes mellom et liv som normal norsk ungdom, og forventningene fra et strengt pakistansk hjem. Det er her konflikten oppstår, og gjennom historien river frustrasjon, sinne, hjelpesløshet og medfølelse i publikum.

Etter visningen svarte Iram Haq på spørsmål fra programansvarlig Mona Pedersen, før de mange oppmøtte i salen slapp til.

–Filmen er inspirert av egne erfaringer, men manuset har beveget seg lenger og lenger vekk fra disse, fortalte Iram publikum. Reaksjonene på filmen har vært svært positive. –Mange jenter og kvinner fra pakistanske miljøer har uttrykt at de er glade for den, fortsatte regissøren. –Mange har mye på hjertet, og det hender at andre historier forløses på grunn av filmen.

Fra salen ble det stilt spørsmål om «Hva vil folk si» kan være med på å skape mer fremmedfrykt. –Jeg er redd for å glede folk som vil skape rasisme, men den eneste måten å bli kvitt et problem på, er ved å snakke om det, sier Haq. Hun understreker at hun forventer at publikum forstår at filmens tematikk på ingen måte berører alle pakistanske hjem, og at problemstillingen med sosial kontroll er et tema som strekker seg langt utenfor innvandrermiljøer.

Filmens karakterer engasjerte åpenbart publikum, som fortsatte å stille spørsmål helt til salen måtte tømmes for å gjøre plass til neste visning.

 

Høyoppløselige pressebilder kan lastes ned fra denne linken (Dropbox):
https://www.dropbox.com/s/slixlwxl6088zq4/Pressemelding%203%20-%20bilder.zip?dl=0