Pressemelding 4 – 2017: Forrykende festivalåpning med stumfilm som ga gjenlyd

Torsdag klokken 19.00 ble den syvende utgaven av filmfestivalen Movies on War åpnet.

Ordfører Erik Hanstad ønsket velkommen, og takket festivalstaben for jobben med å arrangere en viktig og aktuell filmfestival. Han trakk frem Fake News-programmet som spesielt interessant. –Dessverre har uskikkelige mennesker ofte en tendens til å omgi seg med enda flere uskikkelige mennesker, sa ordføreren med hentydning mot kjente statsledere. –Derfor er dette temaet utrolig viktig å sette seg inn i.

På åpningen omtalte Kjell Inge Bækken i Sparebank 1 Østlandet Movies on War som en kulturperle, før han annonserte vinneren av årets pitchekonkurranse. Interessen rundt konkurransen har i år vært rekordstor, og blant over 50 innsendte bidrag ble det valgt ut åtte finalister som tidligere på dagen presenterte sin filmidé for en jury fra Movies on War. Juryen valgte enstemmig filmen «A new beginning» som verdig vinner, og Kjell Inge Bækken kunne overrekke premien på 100 000 kr til en glad og overrasket medprodusent Kristian Mosvold. –Og jeg som aldri vinner noe, sa Mosvold etter åpningen. Det er verdt å nevne at premien er blant de aller største nasjonalt i en slik konkurranse.

Knut Storberget foretok den offisielle åpningen av festivalen. Han har ved flere anledninger gitt ros til festivalprogrammet, og trakk frem en lang liste arrangementer som han ville anbefale, og som han selv ville besøke. –At vi kan arrangere en filmfestival her, i et bygg som måtte gjenreises etter andre verdenskrig, det gir en ekstra dimensjon, sa Storberget. Han fortsatte med å trekke frem kinoens stadig større betydning i en verden der man sjelden får muligheten til å sette seg ned i rolige omgivelser og fordype seg i et tema.

Årets åpningsfilm bød på en unik festivalopplevelse. Stumfilmen «Mannen med filmkamera» går for å være en av verdens beste og mest revolusjonerende dokumentarer. Den viser dagliglivet i Russland på 1920-tallet, med en kamerabruk og klippeteknikk som imponerer selv hundre år senere.

Stumfilm skal akkompagneres av livemusikk. Hamar Stumfilmjamorkester med musikerne Anne Bolette Stang Eng, Skjalg Lidsheim, Bjørn Thomassen og Frode Berntzen, leverte en knallsterk improvisert konsert, med imponerende timing og rytme tilpasset filmen.

Pressebilder kan lastes ned her: