Sidsel Wold åpner årets festival!

Sidsel Wold vil åpne årets utgave av Movies on War i Elverum, onsdag 15. november. 

Movies on War i Elverum arrangeres for trettende gang 15.-19. november 2023. I år har administrasjonen ønsket å trekke frem noen som har gjort en stor tjeneste for å gi oss innsikt i Midtøsten i to tiår, hun har gitt stemmer til de stemmeløse og vært en solid kilde for innsikt i en årrekke. Festivalsjef Øystein Egge har følgende kommentar til valg av årets åpningstaler:

“I en tid med store utforinger verden over, med falske nyheter og propaganda har det vært viktig for oss å trekke frem en som i en årrekke har gitt troverdig og solide nyheter fra frontlinjene. Sidsel Wold har gjennom to tiår vært et fremstående navn gjennom sitt virke som utenrikskorrespondent og formidler fra konfliktpregede områder. Hun har bidratt til å sette agenda med sine reportasjer, men også sine bøker som har gitt innsikt til både barn og voksne. Sidsels Wolds engasjement er inspirerende og vi er svært glade for at hun har takket ja til å åpne årets festival.”

Sidsel Wold har gjennom to tiår vært et fremstående navn gjennom sitt virke som utenrikskorrespondent og formidler fra konfliktpregede områder.

Bilde: NRK

Bakgrunn

Wold er oppvokst i Oslo og Bærum, og dro i 1978 til Israel, der hun lærte seg hebraisk og jobbet som kalverøkter på en kibbutz nord i landet. Etterpå ble hun daglig leder i Norske Kibbutz Venner (NORKIV), som tilrettela for norske ungdommers opphold i Israel.

Hun studerte russisk, historie og statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, jobbet som som journalist i Morgenbladet fra 1987 til 1988, etterfulgt av studier ved Norsk Journalisthøgskole.

NRK-karriere

Etter fullført utdannelse ved journalisthøgskolen i 1990 har Wold arbeidet for NRK, først som programleder og reporter i radioen, blant annet for Her og nå, Søndagsavisen, Ukeslutt og Timen er din.

Fra 2000 har hun jobbet med utenriksnyheter for både Radio og TV.

Fra 2003 til 2004 var hun frilanser i Jerusalem, samtidig som hun studerte arabisk, og fra 2007 til 2011 ble hun NRKs korrespondent i Midtøsten, fortsatt med base i Jerusalem.

I årene 2016 – 2021 var hun igjen Midtøsten-korrespondent, denne gang med base i Istanbul.

Wold har skrevet tre bøker: Warra! Warra!: Da de hvite kom til Australia (1999), som mottok Norske barne- og ungdomsbokforfatteres debutantpris. Hun fulgte opp med Checkpoint: En beretning fra Midtøsten (2006) og den mer personlige Landet som lovet alt: Min israelske reise (2015).

De to siste bøkene handler om israels sammensatte befolkning, demografi og om historisk og politisk utvikling. Men også om palestinerne, deres levekår og hvordan de også er delt i mange grupper.

I 2011 mottok Wold Flyktninghjelpens Perspektiv-pris for beste nyhetsformidling. I 2018 fikk hun Norsk PENs Ossietzkyprisen for sin dekning av Israel-Palestina-konflikten.

I 2023 ble hun tildelt Gullrutens hederspris for sin utenriksrapportering over to tiår.

Åpningen av årets festival vil finne sted i storstua på Elverum Kulturhus 15. november klokka 18:00, og etterfølges av åpningsfilmen Praying for Armageddon.

Festivalprogram samt billetter, vil legges ut i starten av oktober.