Silvered Water, Syria Self-Portrait

[two_third]

Borgerkrigen mellom regimet og opposisjonen i Syria har revet landet i filler, drept tusener av sivile og drevet millioner på flukt. Filmsnutter publisert på sosiale medier som YouTube har vært en viktig kanal for å formidle hendelser til verden utenfor. En av dem som ser etter slike opptak, er regissør Mohammed Ossama, som lever i eksil i Paris. En kveld blir han kontaktet av en ung, kvinnelig filmskaper fra den beleirede byen Homs.

«Silvered Water, Syria Self-Portrait» er et resultat av deres utveksling over to år, og er en film med voldsomme kontraster. Den er en fortelling om to kunstneres utveksling og vennskap, satt opp mot opptak gjort av tusenvis av syrere. Den inneholder svært sterke bilder, formidlet i en poetisk kunstnerisk ambisiøs form. Den er et rop om hjelp fra et folk i krig, og et vitnesbyrd om behovet for å uttrykke seg kunstnerisk under de grusomste forhold.

De to filmskaperne Mohammed og Bedirxan møttes ansikt til ansikt for første gang, da Bedirxan klarte å rømme ut av Homs og delta på filmens verdenspremiere i Frankrike. Filmen har vunnet en rekke priser og utmerkelser, deriblant prisen for Beste dokumentar under London International Film Festival i fjor.

Silvered Water, Syria Self Portrait var nominert til Den Norske Fredsfilmprisen/Norwegian Peace Film Award (NoFPA) i 2015. Prisen deles ut hvert år ved filmfestivalen i Tromsø og er resultat av samarbeidet mellom Tromsø Internasjonale Filmfestival, Center for Peace Studies (UiT) og Studentnettverket for fred (UiT). Professor merita Gerd Bjørhovde fra UiT, vil før visningen av filmen fortelle litt om prisen og om Center for Peace Studies.

Trailer

[youtube=https://youtu.be/ew61Ch6vTes&w=594&align=left] [/two_third] [one_third_last]
#MoW15_Til_ungdommen
#MoW15_Russland

Originaltittel:
Ma’a al-Fidda

Sjanger:
Dokumentar

Nasjonalitet:
Frankrike, Syria, USA, Libanon

Produksjon:
2014 / Les Films d’Ici / Proaction Film

Spille­tid:
92 minutter

Språk:
Arabisk, Fransk (tekstet)

Regi:
Wiam Bedirxan, Ossama Mohammed

Med:
Wiam Bedirxan m.fl.

Format:
DCP

[/one_third_last]