Spesialarrangement 25. oktober – Budbringeren fra helvete

I forbindelse med internasjonal uke i Elverum kommer Kristina Quintano og Darrin Zummit Lupi for å snakke om situasjonen for mennesker på flukt anno 2023.

Etter et sterk foredrag på fjorårets festival har vi bestemt oss for å invitere Budbringeren fra Helvete tilbake til Elverum – denne gangen med fotograf Darrin Zummit Lupi og skuespiller Bendik Østbye Johannessen. 

Om Budbringeren fra Helvete
– tjue år med vitnesbyrd fra Middelhavet

«Er vi empatiutmattet? Skal vi bare fortsette å betrakte andre menneskers lidelser?» spør Kristina Quintano, også kjent som Budbringeren fra Helvete. De siste tjue årene har titusenvis av mennesker druknet på flukt fra krig og humanitære overgrep. På bunnen av Middelhavet ligger mobiltelefoner med ubesvarte anrop og bekymrede tekstmeldinger som aldri skal få svar. Middelhavet har blitt en flytende gravplass, og øyene er som små gravstøtter som stikker opp. Hovedfokuset i denne boken er fortellinger fra tre av disse øyene – Malta, Lampedusa og Lesvos – og fra havet som omringer dem.
I to tiår har Kristina Quintano dokumentert og bevart historiene mediene ikke vil skrive om.

Gjennom samtaler og intervjuer både med mennesker på flukt og med smuglerne som muliggjør de farlige reisene, kaster hun et nytt lys over en av vår tids mest presserende kriser.

Gang på gang har hun hørt ordene: Ikke glem oss, fortell verden hva som skjer med mennesker på flukt.

Hvem er disse menneskene som setter livet på spill ved å ta den aller farligste ruten til Europa? Hvem er bakmennene som arrangerer disse livsfarlige reisene? Hele familier samlet på havets bunn, som for alltid kommer til å ligge der uten noen grav eller noe minnesmerke – hva er deres historie

Kristina Quintanos personlige ofre, materielt og personlig, er nesten uten sidestykke i vår tid.
William Nygaard

En bauta av en bok!
Lindis Hurum/Generalsekretær i Leger uten Grenser

 

Darrin Zammit Lupi

Om Darrin Zammit Lupi:

Darrin Zammit Lupi er en maltesisk fotograf, særlig kjent for sine bilder fra krig, kriser og redningsarbeid i Middelhavet. Tidlig i sin karriere fotograferte han fra krigsherjede områder i tidligere Jugoslavia. I 1993 vant han BPC Award for journalister for sine bilder fra Albania. I 1996 begynte han å jobbe for Times of Malta der han ble i 20 år.

Han har fotografert for Reuters siden 1996 og har siden mottatt en rekke priser for sitt arbeid. I 2017 mottok han blant annet Anna Lindh Foundations pris Mediterranean Journalist Award in Photography. Zammit Lupi har hatt en rekke utstillinger med bilder fra krig og konflikt og redningsarbeid etter å ha dekket kriser verden over. Hans bilder tatt for Reuters er brukt blant annet i TIME, Newsweek, The New York Times, The Sunday Times, The Guardian, Der Spiegel, Dagbladet og en rekke annet. Hans bilder har vært brukt til alt fra bokomslag, artikler, utstillinger og museer.

Darrin Zammit Lupi har holdt foredrag om sin dokumentasjon rundt temaet flukt i blant annet Malta, UK, Belgia, Italia, Japan og Australia. Det er en av de første gangene Darrin skal snakke i Norge.

Darrin har vært med på en rekke søk og redningsoppdrag i Middelhavet og har dokumentert krisen som utspiller seg der i flere tiår. Han er stadig med på redningsoppdrag, i disse dager er han med på norske Geo Barents.

Hør ham til ettersnakk om å fotografere i kriser med Kristina Quintano/Budbringeren fra Helvete.

Billettpris 230,-