ltb_still001
ltb_still001
ltb_still003
ltb_still003
letterfromhibakusha
letterfromhibakusha
letterfromhibakusha2
letterfromhibakusha2
img_small_9a97f
img_small_9a97f
lietus_dienas_2_fed81
lietus_dienas_2_fed81
Obon
Obon
Obon
Obon
littleboy_still_2-kopi
littleboy_still_2-kopi
littleboy
littleboy

Hiroshima 75 år – Atomtrusselen i dag

Aldersgrense: 15 år

Visninger

Taler
20/11, 16:45
Elverum Kulturhus - Storstua

Omtale

Hiroshima 75 år – Animerte kortfilmer og foredrag av Akari Izumi Kvamme fra Nei til atomvåpen.

I år er det 75 år siden verden endret seg for all fremtid. 75 år siden bombingen av Hiroshima og Nagasaki. Vi ser tilbake på historien, og vi ser fremover: hvordan står det til med atomtrusselen i 2020? Vi dedikerer et 45 minutters filmprogram til markeringen med filmer som tar for seg katastrofene som skjedde i August 1945.

De animerte kortfilmene som presenteres, er alle filmkunstnernes egne tolkninger av tragedien, hvor personlig visuell stil og fortellerevner, gir et unikt blikk på hendelsene som utspilte seg for 75 års siden. Etter visningen vil daglig leder i Nei til atomvåpen Norge holde et foredrag om hvordan situasjonen og atomtrusselen er i dag.

Visningen er et samarbeid med Fredrikstad Animation Festival og Nei til atomvåpen.

Loving the Bomb | Regi: Alsion Davis
England | 2009 | 4 min

Loving the Bomb er en håndtegnet animasjonsfilm som portrettere en families dilemma: Hvordan leve med effektene av atomvåpen, mens man er avhengig av kjernekraft? Familiens uttrykksløse ansikter avslører en forvirring når industrien messer sin positive atompropaganda og forteller spennende historier om kjernefysisk forskning.

The Letter From Hibakusha | Regi: Vladimir Leschiov
Latvia / Japan | 2019 | 5 min

En animert kortfilm for et japansk TV-program basert på et brev av Seiichiro Kawahara To Our Children Throughout the World. Kawahara
overlevde atombomben som ble sluppet over Nagasaki I 1945.

Rainy Days | Regi: Vladimir Leschiov
Latvia/ Canada | 2014 | 8 min

En eldre japansk mann går om bord på en ferge til en ukjent øy. Når han ser ut over havet får regnet ham til å gjenoppleve en rekke minner, blant annet en opplevelse fra
barndommen i Fukuoka og et kort møte mange år senere i en røykfull togkupé ved en avsidesliggende togrute langs sjøen. Den eneste sammenhengen er regnet, en kvinne og Fujifjellet. Når mannen ankommer øya, en mystisk kvinne på en motorsykkel gir en hilsen…

Obon | Regi: André Hörman & Anna Soma
Tyskland | 2008 | 15 min

I denne animerte dokumentarfilmen forteller Akiko Takaura, en av de siste overlevende fra Atombombeangrepet mot Hiroshima, sin livshistorie. I filmens visuelle og emosjonelle historie beskriver hun hvordan, på tross av terroren som fant et øyeblikk av nærhet til hennes ellers følelsesmessig fraværende far.

Little Boy | Regi: Kristian Pedersen
Norge | 2018 | 5 min

6. August 1945 var det to soler over Hiroshima. En varslet en ny dag, den andre var atombomben som ble kalt Little Boy. Filmen vant Elverum folkehøgskoles pris under Movies on War 2018.

English:
2020 marks the 75 years’ since the bombing of Hirsohima and Nagasaki with at least 240 000 casualties. We dedicate a programme with films that commemorate the tragedy of the bombing of Hiroshima and Nagasaki. The short films present different artists and short film directors, own visual and narratives perspectives on the
events that happened 75 years ago. After the films the leader of Nei til atomvåpen Norge will talk about the situation today (in Norwegian).

Gjester

  • Akari Izumi Kvamme
    Akari Izumi Kvamme Daglig leder Nei til Atomvåpen

    Akari Izumi Kvamme (f.1988) er daglig leder i Nei til Atomvåpen, en partipolitisk uavhengig organisasjon som arbeider for total avskaffelse av atomvåpen. Hun har en Bachelor i statsvitenskap fra University of British Columbia og en Master i internasjonale relasjoner fra Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet. I tillegg har hun studert på Lunds Universitet, Fondation Robert de Sorbon i Paris og Escuela Internacional de Cine y Televisión på Cuba. Hun har tidligere jobbet for Oslo World, vært frivillig på en rekke filmfestivaler og var medregissør på kortdokumentaren Caminando por la Habana / Walking through Havana, som vant prisen for beste kortdokumentar på Raindance Film Fest 2015.

Billetter

Visninger

Taler
20/11, 16:45
Elverum Kulturhus - Storstua