Theeb – Ulven

[two_third]

Theeb er en sjeldent vakker og velspilt spenningsfilm som berører hjertet. Opprøret mot tyrkerne under første verdenskrig blir her skildret fra den arabiske siden.

I en uendelig ørken på den arabiske halvøy møter vi den 10 år gamle beduingutten Theeb og hans eldre bror. Broren får arbeid som guide for en britisk soldat i hemmelig oppdrag og vår unge helt får ikke være med. Men, en ekte helt gir aldri opp: Han går når han ikke kan ri og krabber når han ikke kan gå. Underveis dukker det opp et hevnmotiv som igjen driver ham videre. Theeb skaper med sin reise inn i fiendeland et klassisk eventyr.

Filmen skildrer de samme historiske hendelsene som i Lawrence of Arabia, men er en beskjeden film sammenlignet med det britiske eposet. Bruken av westernelementer sammen med usedvanlig stemningsfulle bilder gjør Theeb til en uforutsigbar og medrivende film. Regissør Naji Abu Nowar balanserer elegant på grensa mellom eventyr, western og kunstfilm. Flere av rollene er dessuten spilt inn av beduiner uten tidligere filmerfaring. Filmen ble nominert til Oscar i 2016 som beste utenlandske film.

Se gjerne Theeb som et korrektiv til Lawrence of Arabia, men fremfor alt som en vellaget spenningsfilm med strålende kvaliteter.

Trailer

[/two_third] [one_third_last]
Midtøsten

Sjanger:
Drama

Nasjonalitet:
Jordan

Produksjon:
Colombia Pictures, 1962

Spille­tid:
100 minutter

Språk:
Engelsk

Regi:
Naji Abu Nowar

Med:
Jacir Eid, Hassan Mutlag, Hussein Salame

Format:
DCP
[/one_third_last]