Those Who Dare

[two_third]

Those Who Dare er en fascinerende beretning om hvordan Islands utenriksminister Jón Baldvin Hannibalsson utviste mot og lederskap i en svært spent politisk situasjon. Samtidig kaster beretningen et nytt lys på nordisk og europeisk historie.

Da de baltiske statene på slutten av 1980-tallet ville løsrive seg fra et Sovjetunionen på randen av oppløsning, svarte de fleste vestlige land med taushet. Men Island og Danmark gikk foran og krevde at verdenssamfunnet måtte anerkjenne de nye statene. Islands utenriksminister J.B. Hannibalsson dro selv til Baltikum for å vise sin støtte på et kritisk tidspunkt da Sovjetunionen truet med å knuse frigjøringskampen med militære styrker. Hans handling var også motivert av sterke personlige bånd til Baltikum.

Regissøren har uttalt i et intervju at hans utgangspunkt for å lage filmen var en viss stolthet over at et lite og ubetydelig land som Island faktisk kunne bidra og utgjøre en forskjell på den internasjonale politiske arenaen.

Få med deg dokumentaren om én enkelt stemme fra et lite land som i en kritisk situasjon bidro til å endre det politiske kartet og Europas historie.

Jon Baldvin Hannibalsson og vår egen Thorvald Stoltenberg, som begge var utenriksministre for 25 år siden, er til stede og deltar i en samtale etter filmen. Samtalen ledes av journalist og forfatter Arne Egil Tønset.

Trailer

[/two_third] [one_third_last]
Sovjets fall

Sjanger:
Dokumentar

Nasjonalitet:
Island

Produksjon:
Ólafur Rögnvaldsson, Tiit Pruuli, Kiur Aarma, Uldis Cekulis, Laura Almantaite, 2015

Spille­tid:
52 minutter

Språk:
Engelsk (Engelsk undertekst)

Regi:
Ólafur Rögnvaldsson

[/one_third_last]