Tilbakeblikk på Movies on War 2014

Av Jan Erik Holst

Hvem kan ikke la være å minnes 2014? Det var året da Thorvald Stoltenberg forestod åpningen og Anja Breien satt i pitche-juryen, og viste sin utmerkede dokumentarfilm Jezidi – om dette spesielle kurdiske folkeslaget i Nord-Irak.

Det var åpenbart at disse to veteranene hadde blitt kjærester, til stor glede for dem selv og mange andre. Les Ingrid Dokkas fine artikkel om dette i Festskriftet til Anja Breien som selges under årets festival!

I 2014 holdt jeg foredrag om Baltikum og film, ettersom min bok «Stork flying over pinewood» nettopp var utgitt. Og jeg hadde gleden av å se at mitt forslag til åpningsfilm, den dramatiske ungdomsfilmen «Krigens hemmligheter» (Oorlogsgeheimen, Nederland, 2014), i regi av Dennis Bots hadde blitt akseptert av programrådet. Mona Pedersen inviterte meg til å bli medlem av det samme forum året etter.

Største opplevelse det året var imidlertid møtet med svenske Gunilla Bresky som avsluttet festivalen med sin sterke og innlevende dokumentar «Jag stannar tiden» og filmsamtalen mellom henne og Knut Erik Jensen – som forøvrig nettopp har feiret sin 80-årsdag og sine filmer under en storslått festuke i Honningsvåg, begge veteraner innen krigsdokumentarfilmen. De hadde også laget «Rosornas väg» sammen i 1999, en usedvanlig vakker og poetisk studie av krigsfangenes arbeid med veien til Narvik i 1942.

2014 var det første året jeg gjestet Elverum. Straks forstod jeg at dette beskjedne arrangementet var svært viktig og sentralt i den norske festivalfloraen. Elverum viste seg også som et spennende kulturell og historiske by, med det koselige men litt slitte Thon-hotellet, de mange fine spisestedene og det flotte kino- og kulturhuset. Gratulerer med jubileet!