Gå til Filmomtaler | Festivalprogram
Trikken til Auschwitz og Markusfamilien i Elverum
Norge | 2013 | 58 minutter
Omtale
Historien om den største forbrytelsen
Samuel, “Sammy” Steinmann var den siste gjenlevende norske jøden som opplevde holocaust. Filmen viser hvordan norske politimyndigheter aktivt tok del i deportasjonene av de norske jødene, som ble iverksatt høsten 1943. Flere skip dro over Nordsjøen, forbi Danmark og over til Tyskland. Der ble jødene fraktet over i tog, i kuvogner, og sendt til ulike utryddelsesleirer i Tyskland og Polen. Veldig få av de deporterte norske jødene kom tilbake etter krigen. En av dem var Sammy, som bare var så vidt 19 år da politiet kom og hentet han, mens han satt å gjorde lekser hos en kamerat. En sterk film som på nært hold viser krigens entydige ondskap satt i system.
Etter filmen vil Knut Fjeld fortelle om Markus-familien som bodde i Elverum og ble deportert.
Trailer
Gjester
-
Elsa Kvamme Filmskaper
Elsa Kvamme er en markant skikkelse i norsk kulturliv, som og har vært aktiv siden 70-tallet. Hun begynte som skuespillerelev ved det nå verdenskjente Odin Teatret, og startet siden Saltkompagniet, en av Norges første frie teatergrupper. Hun var en av de første i Norge som begynte med soloforestillinger og cabareter, før hun på 1990-tallet gikk på filmskole i New York. Hun har mottatt en rekke norske og internasjonale priser for sitt arbeid, inkludert Amandaprisen for beste manus (Fia og klovnene, 2004) og Gullstolen for beste dokumentar (Legenes krig, 2011). Hun begynte arbeidet som dokumentarist for å finne ut mer om faren Elling Kvammes underfortalte krigsopplevelser. Hun har siden laget fire dokumentarer om historier tilknyttet nazismens grusomheter og de overlevendes dilemmaer (Tysklandsstudenter, En dame med hatt, Legenes krig, Trikken til Auschwitz), før hun fikk behov for å fokusere på mennesker og aksjoner som har klart å skape motkrefter og utgjøre “en forskjell”.
Filmene i det som har blitt en trilogi om motkrefter er Det umuliges kunst (2017), om den italiensk-norsk-danske teaterfornyeren Eugenio Barba og hvordan et lite teater kan bli et internasjonalt kraftsenter, og Opprørsskolen (2018), om Forsøksgymnaset i Oslo – et unikt eksperiment i forhold til å lære og utvikle demokrati i skolen. Og Sorry brødre, det ble meg (2019); om poeten og aksjonisten Jan Erik Vold.
Elsa møter du i forbindelse med visningen av Ingen hverdag mer lørdag klokken 13:15 i Veslestua.
-
Knut Fjeld Forfatter og journalist
Knut Fjeld (f. 1944) har arbeidet som journalist og forfatter i 54 år, hovedsakelig i Hamar Stiftstidende og Østlendingen. Han har også vært tilknyttet Institutt for journalistikk. I 1985 fikk han Narvesenprisen, nå Den store journalistprisen, for banebrytende arbeid som redaktør i Elverum Nær-TV. Knut Fjeld har skrevet en lang rekke lokalhistoriske bøker, blant annet historien om Festspillene i Elverum, Evenstad skogskole og en biografi om forfatteren og journalisten Dagfinn Grønoset.
Knut møter du i forbindelse med Elverum 1940 – Den skjulte fienden onsdag 18.11 klokken 18:00 og i forbindelse med Trikken til Auschwitz og jødene i Elverum.